Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Γκραφίτι και πολιτική διεκδίκηση

Το βιβλίο «Γκραφίτι και πολιτική διεκδίκηση» παρουσιάζει η «Ανυπότακτη Αθήνα» την Παρασκευή 22/06 και ώρα 19.30 στην Οικία Θεοτοκοπούλου. Στον αντίποδα της προσπάθειας εγχώριων και διεθνών μέσων ενημέρωσης για εμπορευματοποίηση του γκραφίτι παρουσιάζοντας την Αθήνα ως «Μέκα της τέχνης του δρόμου στην Ευρώπη», οι δημιουργοί του βιβλίου παρατηρούν και σχολιάζουν τις παρεμβάσεις στους τοίχους και τις δημόσιες
επιφάνειες της Αθήνας, ως την αντανάκλαση μίας πολύπλευρης πολιτικής διεκδίκησης που αναπτύχθηκε στους δρόμους και τις γειτονιές.

Πως άλλαξε η παρέμβαση στους τοίχους της πόλης τα χρόνια της «κρίσης»; Τι ρόλο παίζει μία τέτοια πολιτική παρέμβαση απέναντι στην αισθητικοποίηση της πόλης και που τοποθετείται μπροστά στον αστικό εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση της Αθήνας; Το «Γκραφίτι και πολιτική διεκδίκηση» έρχεται να ανοίξει το διάλογο γύρω από αυτά τα ερωτήματα παρουσιάζοντας ποικίλες παρεμβάσεις από τους τοίχους της Αθήνας.


Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον φωτογράφο και δημιουργό του βιβλίου, Δημήτρη Θεοδόση, με τη συμμετοχή του street artist
Fotizontas.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Οικία Θεοτοκοπούλου, έναν χώρο του Δήμου Αθηναίων, που υπάγεται στην Αντιδημαρχία για το παιδί και λειτουργεί σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Athens Culture Net. Παράλληλα, έναν χώρο με ιδιαίτερη σημασία για την γειτονιά των Άνω Πατησίων.

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στην περιοχή της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε στη δεκαετία του ’20 σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων. Μετά από χρόνια διεκδικήσεων για την αποκατάσταση τόσο του διατηρητέου κτηρίου επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34, όσο και του εφαπτόμενου πρώην Δημοτικού Κινηματογράφου Α-Β και απόδοσής τους στους κατοίκους, ο Δήμος Αθηναίων αποκατέστησε -με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-, το διατηρητέο κτήριο που αποτελεί σήμερα την Οικία Θεοτοκοπούλου. Μετά την αποκατάσταση του κτιρίου, οι κάτοικοι της 5ης ΔημοτικήΚοινότητας διεκδίκησαν ενεργά την ανοιχτή λειτουργία του χώρου, με αποτέλεσμα, σήμερα, η Οικία Θεοτοκοπούλου να είναι ένας ανοιχτός χώρος πολιτισμού για όλους τους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου