Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Η ιδιοκτησία στα δάση

του Αντώνιου Β.
Καπετάνιου
Το ζήτημα της ιδιοκτησίας στα δάση εν σχέσει με τη γαιοκτησία στον ελληνικό χώρο, και η προκύπτουσα κατάσταση σε ότι αφορά στην κυριότητα των ελληνικών δασών, αποτελεί ένα "δύσκολο" ζήτημα, που αποφεύγεται για πολλούς λόγους. Το παρόν πόνημα το "τολμά" και παρουσιάζει εμπεριστατωμένα τη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Τα δάση αποτελούν πηγή ζωής, υγείας και πολιτισμού. Τούτο, που συνιστά διαχρονική και παγκόσμια αξία, δε φαίνεται να έχει γίνει κατανοητό, κι έτσι το δάσος θεωρείται ως ιδέα χωρίς να συνειδητοποιείται η αξία του, ακριβώς γιατί δεν βιώνεται και δεν καλλιεργείται μια ουσιαστική σπουδή γι? αυτό. 
Το κράτος, ως πολιτεία, βάσει του θεσμικού του ρόλου για την προστασία των φυσικών αγαθών, οφείλει να διαμορφώνει τους κανόνες που θα διασφαλίζουν την προστασία αυτή. Μολοντούτο, και ειδικώς για τα δάση που στο παρόν πόνημα εξετάζονται, ιστορικά το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να σεμνύνεται για την πολιτική του, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν ήταν υπέρ της απώλειάς τους.
Οι διάφοροι κραδασμοί ένεκα απόψεων διαφορετικών για την Εθνική Γη και η ανάγκη συνεχούς νομοθέτησης, η οποία στην πράξη δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είναι γεγονός.
Οι δύο παραπάνω αντιφάσεις έχουν διασυνδεθεί με την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο και υπάρχει η αδήριτος αναγκαιότητα της μελέτης επί των πράξεών μας, ώστε η ιστορική παιδεία να συμπεριλάβει την πολιτική και κοινωνική στάση η οποία ακολουθήθηκε, πέρα από μύθους κι αναλήθειες.
Η παρούσα εργασία έρχεται να καλύψει για πρώτη φορά στην Ελληνική Γραμματεία το μεγάλο κενό αυτής της άγνοιας για το τι πραγματικά συνέβη με τα δάση, τα οποία και σήμερα τίθενται στην καρδιά των περιβαλλοντικών ζητημάτων, που καλούμαστε να διαχειριστούμε έχοντας ως εφόδιο και την εις το παρόν πόνημα πλήρη γνώση για την Ιδιοκτησία των δασών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΟΥ  
ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Μεγάλη ή μικρή η γαιοκτησία στην Ελλάδα;
Εθνική ή ιδιωτική η γαιοκτησία στην Ελλάδα;
Πώς δημιουργήθηκαν γαιοκτήμονες στην Ελλάδα;
Πώς προέκυψαν τα «ιδιωτικά δάση»;
Πώς τα «αδιαφιλονίκητα εθνικά» δάση έγιναν ιδιωτικά;            
Η ιδιοκτησία των δασών στις προσαρτημένες περιοχές
Πώς τα 1000 στρέμματα έγιναν 36.000!
Το φέουδο του Αγγλου ευγενή
Δημόσια η ιδιοκτησία στα δάση ή ιδιωτική;
Οι Εκχερσώσεις στα χρόνια του κοινοτισμού και σήμερα
Το Δημόσιο συμφέρον «βλάπτει» το Δάσος!
Αντί ΕΠΙΛΟΓΟΥ


Βιβλιογραφία
Εκδόσεις
Κεντρική-Διάθεση Bookstation.gr
ISBN: 978-960-93-8669-2
Σελίδες: 236
Σχήμα: 17Χ24 cm
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2016

Τιμή | 24.98 €



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου