Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Πού θα βρω πράσινο κοντά στο σπίτι μου;


από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου


grandmama team






Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι απαραίτητο να κινούνται, χρειάζονται καθαρό αέρα και είναι σημαντικό να τους βλέπει ο ήλιος. Τι γίνεται, όμως, στο αστικό περιβάλλον; Πόσο εύκολο είναι να εντοπίσει κανείς πάρκα ή άλση; Μια εφαρμογή στο κινητό μπορεί να βοηθήσει –τους ίδιους ή τους φροντιστές τους- να εντοπίσουν τους πιο κοντινούς στο σπίτι τους χώρους πρασίνου. Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται «Greenspaces» και δημιουργήθηκε από την Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF προκειμένου να βρίσκει ο χρήστης πράσινες οάσεις, ιδανικούς χώρους για περίπατο ή άθληση, παιδικές χαρές, σημεία για βόλτα με τον σκύλο.

«Κατεβάζοντας» την εφαρμογή στο κινητό μας, Αυτόματα βρίσκουμε όλους τους χώρους πρασίνου που βρίσκονται στην περιοχή μας. Βλέπουμε τη διεύθυνση κάθε πάρκου, τη διαδρομή για να το προσεγγίσουμε, τη βαθμολογία του, φωτογραφίες, καθώς και χαρακτηριστικά του χώρου (π.χ. αν μπορούν να έχουν πρόσβαση ΑΜΕΑ, αν υπάρχουν παγκάκια, αν είναι επαρκής ο φωτισμός).

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: Μόλις 2 τ.μ. πρασίνου αναλογούν σε κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης και μόλις 1 τ.μ. σε κάθε κάτοικο της Αθήνας, τη στιγμή που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιδανική αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι τα 9 τ.μ.! Όσοι όμως ζούμε σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ψάχνουμε τα πάρκα με το… κιάλι. Είναι εξαιρετικά σπουδαία, λοιπόν, η ευκαιρία να αγκαλιάσουμε το πράσινο της πόλης μας, έστω αυτό το λίγο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Κάθε χρήστης της εφαρμογής μπορεί όχι μόνο να απολαύσει έναν ήρεμο περίπατο, αλλά και να συμβάλλει στη βελτίωση των υποδομών των πάρκων, αξιολογώντας τους χώρους που επισκέφτηκε όσον αφορά στην ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας, κλπ. και έτσι στη συνέχεια να ληφθούν υπόψη τυχόν ελλείψεις και προβλήματα από τις αρχές ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις κλπ.

Ήδη, 5.500 πολίτες έχουν την εφαρμογή στα κινητά τους, έχοντας καταγράψει 1.000 πράσινους χώρους σε 106 πόλεις της χώρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου