Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

H σημασία των κτιρίων παλαιότερων εποχών


H σημασία των κτιρίων παλαιότερων εποχών - που παρέμειναν στον πολεοδομικό ιστό - είναι πολλαπλή :

- αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της πόλης σε ένα όλο και πιο ομογενοποιημένο αρχιτεκτονικό περιβάλλον,

- συμβάλλουν στην αισθητική καλλιέργεια των κατοίκων,

- τονώνουν την αίσθηση ιστορικότητας της πόλης και

- προσελκύουν επισκέπτες



Στην Kαλαμάτα, υπάρχει ένας πλούτος τέτοιων κτιρίων - παρά την μεταπολεμική ανοικοδόμηση και την καταστροφή από τους σεισμούς -  που την καθιστούν ιδιαίτερη (αρχιτεκτονικά).

Στη σημερινή οικονομική συγκυρία, τα προβλήματα είναι οξυμένα: η πολυιδιοκτησία, τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, η χρονική καθυστέρηση στην έκδοση των πολεοδομικών αδειών για τα διατηρητέα, τα μεγάλα έξοδα ανακαίνισης τέτοιων κατασκευών μετατρέπουν πολλά από τα κτίρια αυτά σε εγκαταλειμμένα κι αυτό είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την κατάρρευσή τους.

Για την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό της πόλης μας, είναι απαραίτητο να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. 

H Oμάδα πάμε βόλτα - συμβάλλοντας στον προβληματισμό προς αυτή την κατεύθυνση -  οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 5 Μαίου στις 7.30μμ στο cafe-bar-bistrot Bistroteca (πλατεία Βασ. Γεωργίου Β' 18, Καλαμάτα) με ομιλητές τον Μανώλη Οικονόμου και την Κική Μουντανέα.

Ο Μανώλης Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Αιγυπτιώτες και μεγάλωσε στη Νιγηρία. Έχει σπουδάσει πολιτισμολογία, διακοσμητική και αρχιτεκτονική. Εργάστηκε στο Atelier66 των Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη καθώς και στο γραφείο Μιχάλης Φωτιάδης και Συνεργάτες, όπου ήταν μέλος της ελληνικής ομάδας μελέτης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Από το 2010 έως και το 2016 ήταν αρχισυντάκτης στο αρχιτεκτονικό e-περιοδικό GreekArchitects και στο web κανάλι Gratv. Από το 2017 εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects, είναι ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτης του αρχιτεκτονικού ηλεκτρονικού περιοδικού Archetype.gr . Τα ενδιαφέροντά του πολλά, από την αρχιτεκτονική μέχρι και τον κινηματογράφο. Αρθρογραφεί και διατηρεί την ενότητα «Οδοιπορικά». Τα ερευνητικά του κείμενα ασχολούνται συστηματικά με την καταγραφή κτιρίων, εγκαταλελειμμένων αλλά και σε λειτουργία, καταγράφοντας τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία της εποχής τους.

Έχει επιμεληθεί την σκηνοθεσία, τη φωτογραφία καθώς και την παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών, αφιερωμάτων, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινιών αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εκπομπές Αρτιμέλλων, Κατοικημένη αυτοβιογραφία, ArtAlk, αφιερώματα για τη 13η και 14η Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας, τα ντοκιμαντέρ Made in Athens και το Βλέμμα του αρχιτέκτονα καθώς και τη ταινία Μαρμαρυγή.

Είναι συμπαραγωγός στο αρχιτεκτονικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βίλα Ιόλα. Ταξίδι στο χρόνο και τον χώρο» όπου υπογράφει την έρευνα, το σενάριο και την παρουσίαση. Η μελέτη του για την Βίλα Ιόλα ξεκινάει από το 2000 και αφορά πρωτογενή έρευνα για την αρχιτεκτονική και κοινωνική ιστορία της κατοικίας.

Η Κική Μουντανέα είναι αρχιτέκτονας στην Καλαμάτα με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην ιστορία της πόλης και στη σχέση της με την αρχιτεκτονική. Παράλληλα, συνεργάζεται με την Monumenta υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Αθήνας με θέμα "Τα μνημεία είναι γύρω μας" και "Καταγράφω ένα παλιό κτήριο, ανακαλύπτω την ιστορία του", στα πλαίσια του έργου "Τεκμηρίωση και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα". Ανήκει στην οργανωτική ομάδα του προγράμματος ''Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ου αιώνα στην Καλαμάτα''.

Το συντονισμό της συζήτησης θα έχει η αρχιτέκτονας Σταυριανή Πουρναρά. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου