Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Μητροπολιτικό πάρκο τα Λιπάσματα

     του Γιώργου Λάλιου

Τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας ως χώρος πρασίνου και αναψυχής, μέσα από την πρόταση του 1ου βραβείου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (Ηώ Καρύδη).
                   
Ενα όνειρο δεκαετιών για την περιοχή του Πειραιά, η μετατροπή της έκτασης των Λιπασμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο, δείχνει πλέον να δρομολογείται. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε προ ημερών να απαλλοτριώσει τα 204 στρέμματα της έκτασης της Εθνικής Τράπεζας, που, μαζί με τις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στον δήμο, συγκροτούν έναν ικανό πυρήνα για τη δημιουργία του πρώτου και μοναδικού πνεύμονα της περιοχής, αποκαθιστώντας την επικοινωνία ενός τμήματος της Δραπετσώνας με τη θάλασσα ύστερα από περισσότερο από έναν αιώνα.
Από το 1999, οπότε και έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο των Λιπασμάτων, η τύχη της περιοχής αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικών ερευνών, μελετών, αλλά και αρκετών προτάσεων – κάποιες ιδιαίτερα ευφάνταστες (όπως αυτή για τη δημιουργία πίστας φόρμουλα 1). Παράλληλα, η τοπική κοινωνία ξεκίνησε να διεκδικεί τη μετατροπή της περιοχής σε χώρο πρασίνου, μια επιδίωξη που προσέκρουε σε ένα αντικειμενικό πρόβλημα: την κυριότητα της έκτασης. Το μεγαλύτερο κομμάτι (202,7 στρέμματα) ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, ακόμα 117 στρέμματα στη LaFarge (που λειτουργεί μονάδα συσκευασίας και διανομής σκυροδέματος) και 82 στρέμματα στην εταιρεία πετρελαιοειδών Aegean Oil. Ο Δήμος Δραπετσώνας είχε μια μικρή έκταση –περί τα 20 στρέμματα– με γήπεδα, ενώ πριν από τρία χρόνια τού παραχωρήθηκαν 86 στρ. στο παραλιακό μέτωπο, τα οποία ανήκαν στον ΟΛΠ (και τα οποία ο δήμος μετέτρεψε σε χώρο περιπάτου). Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την έκταση των Λιπασμάτων ήταν η τροποποίηση του Ρυθμιστικού Πλαισίου της Αττικής ως προς τις χρήσεις γης της περιοχής (αφαιρέθηκε η βιομηχανία) το 2015 και στη συνέχεια, το 2016, η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών (πρώτο βραβείο στην πρόταση της αρχιτέκτονος Ηούς Καρύδη).
Την Τρίτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε να απαλλοτριώσει την έκταση της Εθνικής Τράπεζας. «Με βάση την πρόταση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας διαμόρφωσε ένα master plan για τη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. «Αυτό έχει ανάγκη η περιοχή. Η Δραπετσώνα είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη και ουσιαστικά αποκλεισμένη από τη θάλασσα. Η ανάπλαση θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της περιοχής, θα δώσει μια διέξοδο αναψυχής στους κατοίκους, ενώ μέσω της ανάπλασης θα επανενταχθούν στη ζωή της πόλης σημαντικά βιομηχανικά κτίρια».
Το master plan του δήμου αφορά μόνο την έκταση του δήμου και της Εθνικής Τράπεζας, συνολικά 288,7 στρέμματα. Από αυτά προτείνει να γίνουν πράσινο τα 211 στρέμματα, 28,1 στρ. πεζόδρομοι και 4,9 στρ. υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, ενώ η ήδη δομημένη επιφάνεια είναι 34,7 στρέμματα. Το σχέδιο προτείνει τη μετατροπή του κτιρίου του παλαιού υαλουργείου σε κέντρο θαλασσοθεραπείας, του σιλό σε χώρο εκθέσεων και προβολών και τη δημιουργία σειρά κλειστών γηπέδων, καθώς και την προσθήκη σειράς χρήσεων σε επαφή με την πόλη, όπως παιδιατρικού νοσοκομείου, κέντρου έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, μουσείου ιστορίας της βιομηχανίας κ.ά.
Ο δρόμος, βέβαια, είναι μακρύς. Πρέπει πρώτα η απόφαση να υποστηριχθεί και από το νέο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ χρειάζονται αρκετοί μήνες για να κηρυχθεί η απαλλοτρίωση, να οριστεί τιμή από το δικαστήριο και τελικά να προχωρήσει.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου