Από Αριστερά Γαλλης , Τyrvainen, Won Shop, Salvitano |
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καλοκαιρινή καταστροφή στο Μάτι Αττικής. «Η καταστροφή στο Μάτι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ή τουλάχιστον να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Fabio Salvitano, Καθηγητής του Πανεπιστημιίου της Φλωρεντίας. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τις δασικές πυρκαγιές. Αντιπυρικά συστήματα, εξοπλισμός, δημιουργία water-spots από τα οποία θα μπορουν να αντληθούν άμεσα μεγάλες ποσότητες νερού, συστήματα άμεσης ειδοποίησης και το κυριότερο, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν το μέγεθος της καταστροφής και του ρίσκου παραμονής κοντά στις εστίες φωτιάς. Τίποτα από αυτά δεν έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.
«Μπορεί να είσαι στο σπίτι σου και να γίνει έκρηξη αερίου, μπορεί να έχεις τροχαίο ατύχημα, τίποτα από αυτά δε σημαίνει ότι δεν θα ξαναβάλεις αέριο και δεν θα οδηγήσεις ποτέ. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τα δάση για το γεγονός ότι υπάρχουν, όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές. Τα αστικά δάση μπορούν να απορροφήσουν από 20% εώς 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως σε μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Όμως είναι βέβαιο ότι για να φυτέψεις ένα δάσος στην πόλη σου, θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Υπάρχουν δέντρα τα οποία καίγονται πολύ δύσκολα, ενώ υπάρχει πληθώρα μεθόδων για να καταστήσεις ένα αστικό δάσος ασφαλές για τους πολίτες», συνέχισε ο Καθ. Salvitano.
«Στη Φινλανδιά υπάρχει ένα ανεπτυγμένο οδικό σύστημα πρόσβασης και εξόδου από τα αστικά δάση, το οποίο μας επιτρέπει να κρατάμε ασφαλείς τους πολίτες. Επίσης, έχουμε εγκαταστήσει συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης, καθώς είναι απαραίτητο να γίνει πολύ άμεσα αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου για την ανθρώπινη ζωή. Έτσι έχουμε φροντίσει εμείς για αυτό», δήλωσε η Liisa Tyrvainen, Καθηγήτρια του Εθνικού Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαίοτητα ότι ο τομέας στον οποίο τα αστικά δάση αποδίδουν με πολύ καλά ποσοστά, είναι οι ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Οι έρευνες μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως το πράσινο επιδρά από θετικά ώς και θεραπευτικά σε πολλές ομάδες ασθενειών, ψυχικών και σωματικών», δήλωσε ο Terry Hartig, Καθηγητής περιβαλλοντικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.
ΠΗΓΗ dasarcheio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου