Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Αποχαιρετώντας τον Νάνι Μπαλεστρίνι

Ποιητής, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μια από τις τελευταίες σημαντικές ιταλικές φωνές της διανόησης και της πολιτικής, ο Νάνι Μπαλεστρίνι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.
Γεννημένος στο Μιλάνο το 1935, ο Μπαλεστρίνι συμμετείχε ενεργά από νωρίς στις πρωτοποριακές κινήσεις της ιταλικής λογοτεχνίας και σε μαχητικά έντυπα των νέων ιδεών, έχοντας από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως πρόσφατα μια συνεχή παρουσία στα ιταλικά γράμματα.
Υπήρξε από τους πρωταγωνιστές του λογοτεχνικού κινήματος “gruppo 63" που εξελίχθηκε και έμεινε στην Ιστορία ως «Νεοπρωτοπορία» (Neoavanguardia). Μια σημαντική πρωτοποριακή κίνηση πάνω στα έργα της οποίας αποτυπώθηκαν οι κοινωνικές μεταβολές της ιταλικής κοινωνίας στις δεκαετίες του '60 και του '70, όπως και οι πολιτικοί αγώνες για τον μετασχηματισμό των κοινωνικών δομών και της εργασίας.
Ο Μπαλεστρίνι εκδίδει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές και αρθρογραφεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Το 1969 ιδρύει μαζί με τον Τόνι Νέγκρι, τον Ορέστε Σκαλτσόνε, τον Φράνκο Πιπέρνο και άλλους, την οργάνωση Potere Operaio (Εργατική Εξουσία), ομάδα που από το 1973 μετεξελίσσεται στην Autonomia Operaia (Εργατική Αυτονομία).
Στις 7 Απριλίου 1979 ο Μπαλεστρίνι κατηγορείται από κοινού με τους Νέγκρι, Πιπέρνο, Σκαλτσόνε και άλλα μέλη της Αυτονομίας, για συμμετοχή σε ανατρεπτική οργάνωση, ένοπλη συμμορία και συμμετοχή σε 19 δολοφονίες, μεταξύ των οποίων και του Άλντο Μόρο. Για να αποφύγει την καλοστημένη σκευωρία και τη σύλληψη, θα καταφύγει στη Γαλλία, διασχίζοντας πεζός τα Λευκά Όρη. Επιστρέφει στην Ιταλία το 1984, όταν λήξει η δίωξη εναντίον του λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Τις περιπέτειες που έζησε καταγράφει στο βιβλίο του «Οι Αόρατοι» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Furiosi» (Απρόβλεπτες Εκδόσεις), «Καρμπόνια» (Ελευθεριακή Κουλτούρα), «Σάντοκαν» (Βιβλιοπέλαγος), «Τα θέλουμε όλα» (Στοχαστής) κ.ά.
ΠΗΓΗ  ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου