Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

5 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ημέρα Αγώνα για το Περιβάλλον


·           ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

·           ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

·           ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Ο ΙΛΙΣΟΣ”

·           ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ “Ο ΥΜΗΤΤΟΣ”

·           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ "Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ"

·           Β΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ



 

Εκδήλωση στο Πάρκο Γουδή
ΤΕΤΑΡΤΗ   5   ΙΟΥΝΙΟΥ 2019     Ώρα 7 μ.μ.
Τέρμα Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου
(Στο στέγαστρο του Δήμου Ζωγράφου)




            Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη φύση, το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που κυριαρχεί παγκόσμια και θέτει τη μεγιστοποίηση των κερδών πάνω από το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής, έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα.

·         Τη λεηλασία των φυσικών πόρων του Πλανήτη, με άμεσο κίνδυνο εξάντλησής τους,

·         Τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων (το 20% του πληθυσμού της γης καταναλώνει το 80% των παγκόσμιων πόρων),

·      Την καταστροφή των δασών (τα τελευταία 50 χρόνια έχουν χαθεί τα μισά από τα τροπικά δάση),

·         Την εξαφάνιση πολλών ειδών της χλωρίδας και της πανίδας (τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η βιοποικιλότητα κατά 30%),

·         Ένα (1) δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό,

·         Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

                          Έχουμε φθάσει πλέον τον πλανήτη στα όριά του γι΄αυτό και αντιδρά ακραία (λιώσιμο πάγων, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λ.π.).

            Ο Αγώνας, επομένως, για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος.

            Μέρος αυτού του Αγώνα είναι οι προσπάθειές μας για τη διάσωση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης μας, το οποίο κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί-εμπορευματοποιηθεί από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που αντιλαμβάνονται και το περιβάλλον ως εμπόρευμα.

            Στην μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τον ορεινό όγκο του Υμηττού και να προστατεύσουμε-αξιοποιήσουμε την έκταση Γουδή, που είναι ο τελευταίος μεγάλος αδόμητος χώρος της Αθήνας, ως Ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, ανάσα ζωής και χώρο αναψυχής.

             Α π α ι τ ο ύ μ ε

·     Να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού. Να ολοκληρωθεί και κυρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού.

Καμία οικιστική επέκταση στον Υμηττό. Άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων.

·     Να συσταθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων, που φυσικά θα έχει ως όρια ευθύνης του τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 187/Δ/2011 και θεσμικά εξασφαλισμένους σταθερούς και επαρκείς οικονομικούς πόρους.

·     Να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων, όπως προβλέπει ο Νόμος 732/77, εντός του πυρήνα του Πάρκου(ανενεργό στρατόπεδο Βαρύτη, στρατόπεδο Φακίνου κ.λ.π.)

·     Να απαγορευτεί κάθε διαμπερής κίνηση και παράνομη στάθμευση οχημάτων στον πυρήνα του Πάρκου όπως προβλέπει το Π.Δ. 187/Δ/2011.

·     Να διευκολυνθεί η κυκλοφορία-πρόσβαση των πολιτών μέσα στο πάρκο, με την άμεση κατεδάφιση-απομάκρυνση των περιφράξεων (συρματοπλεγμάτων) που κατακερματίζουν το χώρο.

·     Να απομακρυνθούν όλες οι ετερόκλητες και ασύμβατες λειτουργίες από το Πάρκο Γουδή, όπως του Μπάντμιντον (σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 1970/2912 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) και της ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

·     Να κατεδαφιστεί άμεσα η αυθαίρετη νέα κατασκευή στη θέση του αναψυκτηρίου YA (προηγουμένως κατεδάφισαν την προϋφιστάμενη κατασκευή), στον πυρήνα του Πάρκου.  Ευτυχώς, η νέα αυτή αυθαίρετη κατασκευή δεν ολοκληρώθηκε, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. 

·     Να επιβληθεί αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε όλη την έκταση του πυρήνα του Πάρκου.



                                        Τ ο  Π ε ρ ι β ά λ λ ο ν  Π ά ν ω  α π ό  τ α  Κ έ ρ δ η             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου