Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Απόλογισμός της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έριξε αυλαία έχοντας στον απολογισμό της 60.000 επισκέπτες στη διάρκεια του τετραημέρου (9-12 Μαΐου 2019), αριθμός που είναι αυξημένος κατά 10.000 σε σχέση με πέρυσι και ξεπερνάει κατά πολύ αυτόν προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά και ένα πλούσιο πρόγραμμα που απαρτίστηκε από 500 εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν 900 ομιλητές. Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων οργανώθηκε από τους συνολικά 290 εκδότες, που έδωσαν το «παρών» στη διοργάνωση αποκομίζοντας στην πλειονότητά τους τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτήν. Παράλληλα, μέσα από καίριες θεματικές, τόσο οι εκδηλώσεις που οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού όσο και εκείνες των εκδοτών έθεσαν προβληματισμούς, προκάλεσαν συζητήσεις και ζυμώσεις και έδωσαν το έναυσμα για να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ λογοτεχνών και επαγγελματιών του βιβλίου από όλο τον κόσμο.
Το κεντρικό θέμα της διοργάνωσης, «Ο ρόλος του πλήθους στη Λογοτεχνία και την Ιστορία», αναπτύχθηκε σε πέντε συζητήσεις – στρογγυλά τραπέζια, που απλώθηκαν στη διάρκεια όλων των ημερών της 16ης ΔΕΒΘ, στην αίθουσα «Cosmos». Όσο για τις τιμώμενες στη διοργάνωση ισπανόφωνες χώρες, εκπροσωπήθηκαν από έναν μεγάλο αριθμό συγγραφέων, ποιητών, λογοτεχνών. Συνολικά 60 ξένοι συγγραφείς από διάφορα μέρη του κόσμου έδωσαν το «παρών» σε βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις που συζητήθηκαν πολύ. Μεγάλη ανταπόκριση είχε, επίσης, η πρόσκληση που απηύθυνε η 16η ΔΕΒΘ προς τους εκδότες και τους επαγγελματίες του βιβλίου για συμμετοχή στην ημερίδα που διεξήχθη στην αίθουσα «Δον Κιχώτης»: στη διάρκειά της, συνολικά 80 άτομα, Έλληνες και ξένοι εκδότες, ατζέντηδες, εξειδικευμένα στελέχη και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Σουηδία, Τουρκία) αντάλλαξαν απόψεις και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες της διεθνούς αγοράς του βιβλίου με άξονα τη θεματική: «Το μέλλον είναι τώρα: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην παγκόσμια αγορά βιβλίου».
Παιδική και Εφηβική Γωνιά: Την πρώτη και δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, την Έκθεση επισκέφθηκαν συνολικά 2.689 μαθητές από 57 σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της δημοφιλούς αυτής ενότητας της Έκθεσης, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 109 εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 138 συγγραφείς, εικονογράφοι, παιδαγωγοί, εμψυχωτές και ομάδες.
Αφιέρωμα στον Γιάννη Μπεχράκη: Συγκινητική ήταν η έκθεση φωτογραφιών του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτογράφου και φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, οι οποίες παραχωρήθηκαν από το πρακτορείο Reuters και παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στο πλαίσιο της 16ης ΔΕΒΘ.
Τα τρία φεστιβάλ της διοργάνωσης: Τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά συγκέντρωσαν τα τρία θεματικά φεστιβάλ της διοργάνωσης. Το Φεστιβάλ Μετάφρασης, όπως διαφαίνεται, αρχίζει να δημιουργεί με τα χρόνια ένα υποψιασμένο κοινό, αφού στη διάρκεια των τριών ημερών στην αίθουσα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Ομοίως, και το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών έδωσε το δικό του ξεχωριστό στίγμα, αφού σύστησε στο κοινό τις νέες φωνές της σύγχρονης δημιουργίας και φώτισε διαφορετικές πτυχές της εξαιρετικά πολύμορφης νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Τέλος, ξεχωριστή θέση είχε και το Φεστιβάλ Παραστασιακών Επιτελέσεων «Η άνθρωπος»: Φύλο και Λογοτεχνική Performance, που ολοκληρώθηκε αναδεικνύοντας πρωτοποριακές αναγνώσεις, διαδραστικά εργαστήρια, θεατρικά ανεβάσματα ποιητικών και πεζογραφικών έργων και δρώμενα βασισμένα σε κλασικά ή νεότερα λογοτεχνικά κείμενα.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει τη 16η ΔΕΒΘ σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.
ΠΗΓΗ  ΔΙΑΣΤΙΧΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου