Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Βοτανικός Κήπος της Ρώμης

του Κώστα Τάτση*
Βοτανικός κήπος Ρώμης 1

      Η Ρώμη έχει μακρά παράδοση σε Βοτανικούς Κήπους. Μετά τους κήπους στην αρχαία Ελλάδα στη Ρώμη η τέχνη των κήπων γνώρισε καινούρια ακμή. Εκτός από τους δημόσιους αναπτύσσονται και οι ιδιωτικοί καθώς και πάρκα. Ανάμεσα στους πιο γνωστούς ήταν οι κήποι στα σπίτια του Λούκουλου, του Μαικήνα κλπ. 




Βοτανικός κήπος Ρώμης  2
 Ο «βοτανικός κήπος» στο Παλατίνο - σήμερα μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους -  λέγεται πως είχε φυτά από όλες τις χώρες  της αυτοκρατορίας και πολλά εξωτικά που θαύμαζαν οι Ρωμαιοι. Στην ίδια περιοχή μπορείτε να θαυμάσετε ότι απέμεινε από τους κήπους Φαρνέζε, όπου στα μέσα του 16ου αιώνα υπήρχε ο πιο σπουδαίος βοτανικός κήπος της Ευρώπης με χώρους διασκέδασης, όπου πρωταγωνιστούσαν εταίρες και άλλα παρόμοια φρούτα της εποχής.
Βοτανικός κήπος Ρώμης 3
            Θα δείτε και αναφορές σαν βοτανικό και την Βίλλα Μποργκέζε αλλά δεν θα βρείτε κάτι ανάλογο πέρα από ένα ωραίο πάρκο. Βοτανικός Κήπος υπήρχε και στο Βατικανο όταν ο Πάπας Νικόλαος Γ στο τέλος του 13ου αιώνα μετέφερε την κατοικία από το San Giovanni in Laterano στην περιοχή του Βατικανού. Κοντά στα ρωμαϊκά τείχη δημιούργησε ένα Viridarium ή Pomerium όπου  είδη δέντρων και βοτάνων  καλλιεργήθηκαν  και για ιατρική χρήση. Στους επόμενους αιώνες η θέση του Hortus simplicium αλλάξει μέσα στην περιοχή του Βατικανού και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα βοτανικό κήπο.
 Το 1660 ο Πάπας Αλέξανδρος VII έδωσε στο πανεπιστήμιο Sapienza μια περιοχή πίσω από το σιντριβάνι Paolina στο λόφο Gianicolo για να δημιουργήσει το Βοτανικό κήπο που  θα ελέγχεται από τον Πάπα. Στη συνέχεια, το 1820, ο βοτανικός κήπος μεταφέρθηκε στον κήπο του Salviati Palace στο δρόμο Lungara  όπου οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές για την καλλιέργεια φυτών
Βοτανικός κήπος Ρώμης 4
Βοτανικός κήπος Ρώμης 5
Στην πραγματικότητα ο βοτανικός κήπος- Orto Botanico dell'Università di Roma «La Sapienza»- ολοκληρώθηκε αρχικά το 1883 εκτείνεται  σε 120 στρέμματα πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο του Σεπτιμίου Σεβήρου στις πλαγιές του λόφους Janiculum. Χαρακτηρίζεται από ιστορικές βρύσες και τα κτίρια, και πολλά σπάνια και απειλούμενα φυτά που καλλιεργούνται  και στα  Μνημειακά ιστορικά θερμοκήπια. Υπάρχουν επίσης πολλές σημαντικές συλλογές φυτών και μνημειώδη δέντρα.
Σήμερα τον κήπο περιέχει περισσότερα από 3.000 είδη με πολύ ενδιαφέροντα τον Ιαπωνικό κήπο, την πλαγιά με τα Μπαμπού και τεραστία συλλογή με φαρμακευτικά φυτά. Είδαμε τεράστιους Cedrus deodara, και πολύ μεγάλη συλλογή κωνοφόρων  . Ήταν μια ευχάριστη ημέρα στην Ρώμη… ξεχάσαμε την πολύβουη πόλη και χαλαρώσαμε με ήχους πουλιών και θρόισμα φύλλων
Η περιοχή σήμερα λέγεται Trastevere. Είναι δίπλα στον Τίβερη σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της Ρώμης. Είναι ανοιχτά Τρίτη έως και Σάββατο, αλλά  κλείνει  εντελώς τον Αύγουστο. Έχει είσοδο και αξίζει την επίσκεψη.

*Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου