Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Δύτες ανασύρουν 2 τόνους δίχτυα φαντάσματα από περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα




Στις 18-20 Μαΐου, για 2η συνεχόμενη χρονιά, η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πρωτοβουλία HealthySeas επέστρεψε στο Στρατώνι Χαλκιδικής, ώστε να ολοκληρώσειτον καθαρισμό υποθαλάσσιας περιοχής, πλούσιας σε βιοποικιλότητα, που μέχρι πρόσφατα ήταν επιβαρυμένη από 3 τόνους δίχτυα. Τον περασμένο Νοέμβριο η καταδυτική ομάδα απομάκρυνε περισσότερο από 1 τόνο ενώ τις προηγούμενες ημέρες, οι 4 Ολλανδοί και 6  Έλληνες δύτες που επιχείρησαν στην περιοχή, ανέσυραν 2 ακόμα τόνους δίχτυα-φαντάσματα από τον πυθμένα.



Η αποστολή ανάσυρσης των διχτυών αποτελεί συνεργασία των ομάδων κατάδυσης GhostFishingGreece,GhostFishing Ολλανδίας,AquaTec,UFRTeam, καθώς και NorthernGreeceUnderwaterExplorers, με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ήταν κατά πολλούς το αποκορύφωμα της τριήμερης αποστολής, προσελκύοντας στο λιμάνι τα παιδιά και τους γονείς από τα γύρω χωριά, ώστε να γνωρίσουν από κοντά την καταδυτική ομάδα και να τους παρατηρήσουν επί το έργο.



Η ΕλίναΣαμαρά, θαλάσσιαβιολόγος του νεοσύστατου «Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο» έλαβε μέρος στις καταδύσεις: «Συναντήσαμεεντυπωσιακή λίστα ειδών, συμπεριλαμβανόμενων το υπό προστασία θαλάσσιο θηλαστικόDelphinusdelphis, το σαλάχι Rajaradula, Cladocoracaespitosa, λιβάδια ποσειδωνίαςPosidoniaoceanicaκαι το κοχύλιTonnagalea. Η απομάκρυνση των διχτυών θα επιτρέψει στη θαλάσσια ζωή να αποικίσει ξανά το χαμένο της βιότοπο ενώ τα δίχτυα δε θαξανά αποτελέσουν απειλή εμπλοκήςγια τα θαλάσσια είδη της περιοχής.”

Στη διπλανή, παράκτια περιοχή του Στρατωνίου, υπάρχει μοναδική αποικία των δύο ειδών ιππόκαμπων που συναντάμε στη Μεσόγειο: HippocampushippocampusκαιHippocampusguttulatus. Και τα δύο είδη έχουν χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ως «εγγύς απειλούμενα» και κινδυνεύουν από την εμπλοκή σε δίχτυα και από την εξαφάνιση του βιοτόπου τους.

Τα δίχτυα τώρα θα ξεκινήσουν ένα νέο ταξίδι. Θα μεταφερθούν στη Διοπάς Α.Ε., συνεργάτη της HealthySeas στη Βόρεια Ελλάδα. Από εκεί, θα αποσταλούν στη Nofir A.S για καθαρισμό και διαλογή, και εν συνεχεία στο εργοστάσιο της Aquafil που βρίσκεται στη Σλοβενία, για να μετατραπούν, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε νήμα ECONYL®, τη βάση για ολοκαίνουργια προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, και χαλιά. Η HealthySeas αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία, κατά την οποία τα απορρίμματα αποτελούν πόρους για νέες παραγωγικές διαδικασίες.



Η αποστολή στο Στρατώνιαποτέλεσε την πρώτη απότέσσερις κύριες δράσεις της HealthySeas που θα πραγματοποιηθούν το 2019 σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της απομάκρυνσης διχτυών φαντασμάτων και της ευαισθητοποίησης του κοινού.


Φωτογραφίες: https://www.dropbox.com/sh/82yh9sjaizw8va0/AAD0OdsbZiB5bms47TD79G-ua?dl=0



ΣυντονίστριαΕπικοινωνίας: ΤζένηΙωάννου

HealthySeas, a journey from waste to wear


Tel.: +306974992349

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου