Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

SILKE STORJOHANN + KATHRINE NIELSEN // THROUGH ATHENS_ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


 
Μία περιπατητική εικαστική εμπειρία στα Εξάρχεια με οδηγούς δύο φωτογράφους από το Αμβούργο.

ARTIST WALK_Σάββατο 18 Μαϊου, 7 μ.μ. και Κυριακή 19 Μαϊου, 12 το μεσημέρι
Πρώτος σταθμός της συνάντησης: HBBH Coffee Bar, Στουρνάρη 2, Πλατεία Εξαρχείων
Ελεύθερη συμμετοχή




Το εικαστικό δίδυμο των Silke Storjohann + Kathrine Nielsen από το Αμβούργο χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως μέσω διαλόγου με τους κατοίκους των πόλεων που επισκέπτεται. Στην τελευταία τους δουλειά με θέμα την Αθήνα, η Storjohann και η Nielsen μετατρέπουν τα Εξάρχεια σε ένα είδος "εικαστικού χωραφιού" όπου μεταφυτεύουν τις εντυπώσεις τους από άλλες γειτονιές της Αθήνας και της Ελευσίνας, ώστε να πυροδοτήσουν σκέψεις και συνειρμούς.



Ο τίτλος της έκθεσης "Διαμέσου της Αθήνας" αναφέρεται τόσο στην πλούσια ιστορική και κοινωνική διαστρωμάτωση της πόλης όσο στην εν κινήσει φωτογράφιση που αντανακλά το λογοτεχνικό (αρχικά) κίνημα των flaneur - των εξερευνητών ή ανθρωπολόγων του οικείου περιβάλλοντος. Η έκθεση άλλωστε υπάρχει, όσο οι επισκέπτες την ανακαλύπτουν, ενώ παραμένει εθελούσια εκτεθειμένη σε παρεμβάσεις ή βανδαλισμούς που θα την μεταλλάξουν. Οι φωτογραφίες - σε ανομοιόμορφα σχήματα και ποιότητες εκτύπωσης - είναι τοποθετημένες σε αντισυμβατικά σημεία, διάσπαρτα μέσα στην γειτονιά των Εξαρχείων: καφέ, βιβλιοπωλεία, καταστήματα, εισόδους πολυκατοικιών, στήλους ή τοιχοκολημένες ανάμεσα σε επαναστατικές αφίσες και πόστερς συναυλιών.



Οι δύο εικαστικοί μας ξεναγούν δις στην έκθεση, χαράζοντας μία αντιτουριστική διαδρομή μέσα στα Εξάρχεια. Η "Διαμέσου της Αθήνας" μπορεί να διαβαστεί και ως μία πανκ αμφισβητηση της θεσμικής ταξινόμησης και αποτίμησης της τέχνης.

Ο δρόμος είναι ελευθερία! Το σύνθημα των Εξαρχείων απηχεί το πνεύμα της εφήμερης έκθεσης.



Οι Silke Storjohann + Kathrine Nielsen είναι φιλοξενούμενοι εικαστικοί στο πρόγραμμα One+One/FaveLAB. Η αυτοχρηματοδοτούμενη εικαστική πρωτοβουλία με έδρα την Αθήνα έχει φιλοξενήσει άνω των πενήντα διεθνών εικαστικών στα τρία χρόνια λειτουργίας της.



ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ/ LINKS:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου