Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, 7-9 Ιουνίου




Τα Άγραφα, ένα σπάνιας ομορφιάς και αγριάδας ορεινό συγκρότημα της νότιας Πίνδου,
απειλούνται από τα σχέδια για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.


Το ίδιο δυστυχώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν
εκατοντάδες ακόμα περιοχές της χώρας, ορεινές και νησιωτικές.


Σας καλούμε σε ένα ορειβατικό-αγωνιστικό
τριήμερο, στις 7-9 Ιουνίου, για να περπατήσουμε σε μέρη μαγικά που κινδυνεύουν,να γνωριστούμε και να κουβεντιάσουμε για το μέλλον της άγριας φύσης της χώρας μας
.  


 Ενδεικτικό πρόγραμμα για τον Ο.Φ.Ι.Σ. και την Πρωτοβουλία κατοίκων Αθήνας για τα Άγραφα:
>Αναχώρηση από Αθήνα την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 5μ.μ. με πούλμαν (μη με ρωτάτε το από πού, από τώρα) και μετάβαση στο Καταφύγιο Καραμανώλη, όπου και τακτοποίηση σε σκηνές ή σε στεγασμένο χώρο (με υπνόσακο και στρωματάκι- τα κρεβάτια είναι λίγα και θα δοθούν σε άτομα που έχουν κάποιο σοβαρό λόγο να μας πουν). Το κόστος του πούλμαν θα προκύψει- όπως πάντα- με διαίρεση του συνολικού κόστους δια του αριθμού των επιβατών (27Ε +/- υπολογίστε).
>Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η διάσχιση: καταφύγιο-Τέμπλα-Βουτσικάκι* (2152μ.)-Καζάρμα*- Φυλακτή (ή Άγιος Νικόλαος). Ω.Π.: 7-9 (χωρίς όμως τεχνικές δυσκολίες). Για όσους δεν ψήνεστε να "λιώσετε" θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε εναλλακτική πιο εύκολη διαδρομή, (παράλληλα θα γίνονται από τους φίλους του ΕΟΣΚ διάφορες διαδρομές ποικίλης δυσκολίας, (και για να μην υπάρχει  "συνωστισμός" στα μονοπάτια). Θα περπατήσουμε με ελαφρύ σακίδιο και θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο με το πούλμαν.
Φαγητό, κουβέντα/ενημερωτική εκδήλωση και μουσική ( κάτι καλό θα σας κανονίσουμε αλλά και αν κάποιος έχει μουσικό όργανο, το φέρνει) στο καταφύγιο.
*Βουτσικάκι και Καζάρμα απειλούνται άμεσα από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
> Κυριακή: Χαλαρό ξύπνημα και κατάβαση στο χωριό Μπελοκομίτης (Ω.Π.: 2- με πιθανή όμως επέκταση της πορείας προς Ζυγογιαννέικα και Φράγμα, οπότε Ω.Π.: 4). Δράση ενημέρωσης των κατοίκων του χωριού και επιστροφή στην Αθήνα. Η πορεία θα πραγματοποιηθεί με σακίδιο ημέρας.
> Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και ενδέχεται να μεταβληθεί αν το επιβάλει ο καιρός (ή αν μας κατέβει κάποια καλύτερη ιδέα).
> Το καταφύγιο των Αγράφων έχει πλούσιο χορτοφαγικό -και οικονομικό- μενού. Οι διαχειριστές του καταφυγίου στηρίζουν ενεργά τον αγώνα για τη σωτηρία του βουνού και θα γίνει σημαντική έκπτωση σε όλους ΄όσους κοιμηθούν σε κρεβάτι (είπαμε όμως...), ενώ για τους υπόλοιπους η διανυκτέρευση θα είναι δωρεάν.
> Να έχετε μαζί σας δοχεία για νερό χωρητικότητας δυο λίτρων, αντιανεμικό/αδιάβροχο τζάκετ- ορειβατικά άρβυλα (ή καλά αθλητικά παπούτσια)- δεύτερες κάλτσες-καπέλο-αντιηλιακό-γυαλιά ηλίου-φακό-σνακ διαδρομής-μαγιό (ω ναι!) και καλή αγωνιστική διάθεση.
> Αν κάποιος δεν μπορεί να φύγει από Παρασκευή, υπάρχει- για τους Αθηναίους- και η λύση του αγαπημένου μας Α.Ο.Σ.: 
https://aos.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE…/…
> Μπορεί γενικά οι διαδρομές να μην παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες και εμείς να περπατάμε χρόνια στα βουνά (και στα Άγραφα), αλλά η όλη φάση είναι ερασιτεχνική. Το βουνό είναι πάντα... βουνό και ο καθένας συμμετέχει στην εξόρμηση με ατομική του ευθύνη.
> Όπως σωστά καταλάβατε, θα κάνουμε διασχίσεις. Αν κάποιοι αποφασίσετε να έρθετε με ι.χ. μάλλον θα αναγκαστείτε να επιστρέψετε στο καταφύγιο από τα ίδια (ή θα πρέπει να αυτοοργανωθείτε με μπρος-πίσω σκηνικά).
> Θα έρθει κόσμος από Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Αγρίνιο, Χαλκίδα, Τρίκαλα και αλλού. Για carpooling συντονιστείτε εδώ: 
https://www.facebook.com/events/2381003328823573/

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για το πούλμαν μας εδώ:
https://docs.google.com/forms/d/19LUaEfJ0fj6UyKLugQS76xi7OaveE-2ExATSg9iE-v0/edit?fbclid=IwAR36OcZlk5mCNnFnGYwytdxlCQPsIxpskybo39zB0gCmavklAV6Vxx4Ni9U

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου