Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Για την προστασία των έργων της Ακροπόλεως του Δημήτρη Πικιώνη


Ομάδα εργασίας του ελληνικού do.co.mo.mo.
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την επέτειο των πενήντα χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα, ακαδημαϊκού και ζωγράφου Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968), ο οποίος σφράγισε την ελληνική αρχιτεκτονική με τον λόγο και το πολυσήμαντο έργο του. Ο Πικιώνης υπήρξε δάσκαλος γενεών Ελλήνων αρχιτεκτόνων, αφήνοντας την υπογραφή του σε πολύ σημαντικά κτήρια και δημόσιους χώρους.
Το ‘αχειροποίητο’ έργο του στους λόφους γύρω από την Ακρόπολη, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από εξήντα χρόνια, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ανάμεσα στις σημαντικότερες τοπιακές επεμβάσεις του 20ού αι. ως ένα έργο μοναδικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, καθώς γεφυρώνει τα δημιουργικά πεδία της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της αρχιτεκτονικής τοπίου στο εξαιρετικά ευαίσθητο ‘οικοσύστημα’ ενός μοναδικού αρχαιολογικού τόπου. Η εμπειρία του επισκέπτη που περπατάει στα μονοπάτια του λόφου του Φιλοπάππου έχει χαρακτηριστεί ως μία ‘σκηνοθεσία’ πυκνού συμβολισμού και υψηλής αισθητικής απόλαυσης. Επίσης, τόσο ο ναός του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη όσο και ο χώρος που τον περιβάλλει συνεχίζουν να αποτελούν αθηναϊκά τοπόσημα και να λειτουργούν ως μια αισθητική όαση περισυλλογής μέσα στο σύγχρονο αττικό τοπίο.
Ωστόσο, και τα δύο έργα έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου και χρήζουν άμεσης παρέμβασης όσον αφορά στην προστασία και τη συντήρησή τους, έτσι ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν διδακτικά τεκμήρια μιας μοναδικής αρχιτεκτονικής και να μπορούν οι επόμενες γενεές να τα απολαμβάνουν και στο μέλλον. Παρά τις περιστασιακές προσπάθειες συντήρησης και αξιοποίησής τους κατά το παρελθόν, η σημερινή τους κατάσταση δεν μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον τους. H παρατεταμένη εγκατάλειψή τους είναι απαράδεκτη, όταν μάλιστα το κόστος αποκατάστασης του έργου είναι σχετικά χαμηλό.
Χώροι όπως το μικρό αναψυκτήριο του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, που παραμένει εδώ και χρόνια ανενεργό και στο περιθώριο της καθημερινής ζωής της πόλης, μπορούν να αποτελέσουν πυκνωτές δράσης μέσα από το κατάλληλο πλαίσιο επαναλειτουργίας τους. Η χωροθέτηση ήπιων λειτουργιών πολιτισμού θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον της πόλης για το κτίσμα και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με το ευρύτερο περιβάλλον γύρω από την Ακρόπολη.
Εκ μέρους της ομάδας εργασίας του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού do.co.mo.mo. (Documentation and Conservation of Modern Movement – docomomo.com) ζητούμε τη συμβολή σας στην προστασία και στην προσπάθεια αποκατάστασής αυτού του τόσο σημαντικού αθηναϊκού, και όχι μόνο, τοπόσημου με όποιον τρόπο κρίνετε. Η ελληνική ομάδα εργασίας του do.co.mo.mo. (docomomo.gr) είναι στη διάθεσή σας ώστε να παρέχει οποιαδήποτε συμβουλευτική υπηρεσία της ζητηθεί.
12/01/2019
ΠΗΓΗ DOCUMENTA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου