Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Vegan-κρέας: Η σωτηρία του πλανήτη;


Ο βιγκανισμός ήταν πάντα ένα μέσο να προστατευθούν τα ζώα. Ωστόσο οι λόγοι της διατροφής δίχως ζωικά προϊόντα άλλαξαν. Οι βίγκαν θεωρούν όλο και συχνότερα ότι η κλιματική αλλαγή είναι το βασικό κίνητρό τους για να κόψουν το κρέας.

Με περίπου το 15% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμια κλίμακα να προκαλούνται από την βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, εμφανίστηκε ένα «νέο τρέντ» βιγκανισμού στο προσκήνιο της κλιματικής κρίσης. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις φυτικών υποκατάστατων ζωικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 31% τα τελευταία δύο χρόνια. Κατά συνέπεια αυξήθηκε και η παραγωγή υποκατάστατων ζωικών προϊόντων το 2019.



Μπέργκερ από φυτικό... κιμά της εταιρείας Beyond Meat


Η αξία της εταιρείας Beyond Meat με έδρα την Καλιφόρνια αυξήθηκε σχεδόν κατά 500% τον περασμένο Μάιο ενώ οι τριμηνιαίες πωλήσεις που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τις περσινές. Ο κ. Πατ Μπράουν, καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής υποκατάστατων κρέατος Impossible Foods, θέλει τα φυτικά υποκατάστατα να καθιερωθούν σε όλες τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις μέχρι το 2035.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στο περιοδικό New Yorker τον φετινό Οκτώβριο, θεωρεί πως πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη από την περιβαλλοντική καταστροφή».

Αλλά είναι αυτές οι υψηλά επεξεργασμένες τροφές και τα φυτικά υποκατάστατα κρεάτων ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων της κτηνοτροφίας και να καταπολεμηθεί η υποβάθμιση της γης;


Αναζητώντας αυτόν που θα σώσει τον πλανήτη



Βίγκαν προϊόντα - πιστές αντιγραφές λουκάνικων και κιμά. Από γεύση όμως;

Μια σειρά από αναφορές, συμπεριλαμβανομένου του IPCC και του John Hopkins Center for a Livable Future, τονίζουν τα οφέλη για τον πλανήτη εφόσον σταματήσει η κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μίας ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σχετικά με τα προϊόντα της εταιρείας Beyond Meat, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα και ο κιμάς που παράγονται μεταξύ άλλων από μπιζέλια, λάδι καρύδας και χυμό παντζάρι εκπέμπουν 90% λιγότερους ρύπους.

Ωστόσο, τέτοιες εναλλακτικές λύσεις για το κρέας εκπέμπουν περίπου πέντε φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις μη επεξεργασμένες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, σύμφωνα με τον Μάρκο Σπρίνγκμαν, περιβαλλοντικό ερευνητή από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται «κάπου ανάμεσα στα ακατέργαστα όσπρια και το κοτόπουλο», λέει αναφερόμενος στις κλιματικές επιπτώσεις των υψηλά επεξεργασμένων υποκατάστατων κρέατος.

«Αν το κοιτάξει κανείς καθαρά από περιβαλλοντικής άποψης, θα συνέχιζαν να συμβάλλουν σημαντικά στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Σπρίνγκμαν στην DW.

Vegan junk food?
ΠΗΓΗ  DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου