Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019

ΝΤΕΡΣΟΥ ΟΥΖΑΛΑ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βλαντιμίρ ΑρσένιεβΤΙΤΛΟΣ: Ντερσού ΟυζαλάISBN 978-960-303-262-5ΣΕΛΙΔΕΣ: 400

ΤΙΜΗ: 18 Ευρώ

     

«Ο Ντερσού σηκώθηκε πρώτος και άρχισε να φτιάχνει τσάι. Τότε εμφανίστηκε ο ήλιος. Σαν ζωντανό ον, ξεμύτισε από το νερό και στη συνέχεια αναδύθηκε από τον ορίζοντα ολόκληρος και ξεκίνησε την καθημερινή του ανάβαση στον ουρανό. "Πόσο όμορφα είναι!" φώναξα μην μπορώντας να κρατηθώ. "Αυτός ο σημαντικός άνθρωπος" είπε ο Ντερσού, απαντώντας στο επιφώνημά μου. "Αν αυτός χαθεί, όλα γύρω χάνονται". Μετά από μια παύση συνέχισε: "Η Γη είναι κι αυτή άνθρωπος. Κεφάλι της εκεί" και έδειξε προς τα βορειανατολικά, "πόδια της εκεί" και έδειξε προς τα νοτιοδυτικά. "Φωτιά και νερό επίσης δύο δυνατοί άνθρωποι. Φωτιά και νερό χάνονται, τότε όλα αμέσως τελειώνουν". Σε αυτές τις απλές κουβέντες υπήρχε καθαρός ανιμισμός αλλά και βαθυστόχαστη φιλοσοφία...»


Ό

ταν το 1902 ο Αρσένιεβ ξεκινούσε την πρώτη του αποστολή για την εξερεύνηση και την καταγραφή της παρθένας περιοχής της Ουσσουρίας στη Ρωσική Άπω Ανατολή για λογαριασμό του τσαρικού στρατού, δεν φαντάστηκε ποτέ τι θα επακολουθούσε. Θα έμενε στην παγκόσμια ιστορία αυτός και το ημερολόγιό του, όχι για τη χαρτογράφηση της περιοχής και την αναλυτική
καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας, αλλά για τη γνωριμία του με έναν ιθαγενή κυνηγό της φυλής των Νανάι, τον Ντερσού Ουζαλά. Η γνωριμία του με έναν «ευγενή άγριο» και η επαφή με έναν τρόπο ζωής βασισμένο σε ένα διαφορετικό σύστημα αξιών, πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή κουλτούρα και πολιτισμό, αφήνει έκπληκτο τον συγγραφέα κάνοντάς τον να αναρωτιέται για πολλές από τις αξίες του δυτικού πολιτισμού. Η προσωπικότητα του Ντερσού Ουζαλά, μέσα από το κείμενο του Αρσένιεβ, είχε απρόσμενη απήχηση στη ρωσική αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα. Τα ονόματα του Αρσένιεβ και του Ντερσού έκτοτε τιμώνται ιδιαίτερα σε όλη τη ρωσική επικράτεια. Το όνομα του Ντερσού έχει δοθεί στον 4142 Dersu-Uzala, έναν αστεροειδή διαμέτρου 6 χλμ. που ανακαλύφθηκε στις 28/5/1981. Έχει επίσης σχεδιαστεί και μια χαρακτηριστική γραμματοσειρά με το όνομα Ντερσού Ουζαλά. Πιο χαρακτηριστική, όμως, είναι η υπέροχη κινηματογραφική απόδοση από τον Ακίρα Κουροσάβα στην ταινία Ντερσού Ουζαλά, η οποία έλαβε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1975. Είχε προηγηθεί μια ρωσική κινηματογραφική απόδοση από τον Αγκάσι Μπαμπαγιάν, το 1961.
Ο «Στοχαστής» κλείνοντας τα 50 του χρόνια στα ελληνικά γράμματα, θέλησε να αποτυπώσει την επέτειο αυτή με την έκδοση ενός εμβληματικού βιβλίου που ποιοτικά εμπλουτίζει τη γνωστή σειρά του «Ταξίδια-Ανακαλύψεις». Και το βιβλίο είναι το Ντερσού Ουζαλά, ένα διαχρονικά αυθεντικό οικολογικό βιβλίο, ένα βιβλίο ύμνος στη φύση, αλλά και στη συμφιλίωση του ανθρώπου με αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου