Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΝΔΡΥΛΙΑ ΕΛΙΑΣ… ΙΣΤΟΡΙΑ..




Η ελιά έφτασε στην αρχαία Ελλάδα την εποχή του Χαλκού. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τις ελιές ως κύρια πηγή λίπους αντί για ζωικό λίπος, επειδή νόμιζαν ότι ήταν ανθυγιεινό, δεδομένου ότι οι βάρβαροι έτρωγαν με αυτόν τον τρόπο. Οι καρποί της ελιάς , το λάδι της , αλλά και τα κλαδιά της , χρησιμοποιήθηκαν για ανθηρό εμπόριο, έθρεψαν υγιεινά γενιές και γενιές , πρόσφεραν μακροζωία, έγιναν γιατρικό για διάφορες αρρώστιες, φώτισαν, καλλώπισαν, στεφάνωσαν και συνδέθηκαν με θρύλους , αλλά και με την πραγματική ιστορία & τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου. Ο μύθος λέει ότι την ελιά την έφερε στον ελληνικό χώρο ο Ηρακλής , από τις παραποτάμιες περιοχές της Μαύρης θάλασσας..
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ..
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο ελαιοποιήσιμες για παραγωγή ελαιολάδου, όσο και επιτραπέζιες για παραγωγή βρώσιμων ελιών. Η κορωνέικη είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην Ελλάδα, με μικρό μέγεθος καρπού που δίνει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο.
Άλλες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες είναι η μαστοειδής (τσουνάτη),η μεγαρείτικη,η πικουάλ, η αρμπεκίνα και το μανάκι. Από τις επιτραπέζιες ποικιλίες, η πιο δημοφιλής ποικιλία σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι η ποικιλία Καλαμών, μεγάλου μεγέθους, ασύμμετρου σχήματος, που συγκομίζεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου όταν γίνει μαύρο το χρώμα του καρπού. Άλλες γνωστές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς είναι η Αμφίσσης (κονσερβολιά), η Χαλκιδικής, η γαϊδουρολιά. Πάντως, υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες ελιάς όπως η θρουμπολιά η κοθρέικη και η Ισπανική που καλλιεργούνται και για ελαιόλαδο και για βρώσιμες ελιές.
ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ..
Αυτό το δέντρο που αγαπάει τη θάλασσα και τον μεσογειακό ήλιο, μεγαλώνει ακόμα και σε άγονα & πετρώδη εδάφη και αντέχει σε συνθήκες ανομβρίας και δυνατών ανέμων. Οι καλύτερες θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της άνθησης και την καρπόδεσης είναι γύρω στους 20°C. Οι ψυχροί και θερμοί άνεμοι, καθώς και η υψηλή υγρασία κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης μπορούν να δημιουργήσούν σημαντικά προβλήματα στην καρποφορία της ελιάς. Αν και η ελιά είναι ανθεκτική και δίνει καρπό σε φτωχά και ξερά εδάφη, ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Καλό είναι να αποφεύγεται η καλλιέργεια της σε αµµώδη εδάφη που δεν συγκρατούν υγρασία, καθώς και σε βαριά αργιλούχα εδάφη που δεν στραγγίζει το νερό. Η καλλιέργεια της ελίας είναι πολύ αποδοτική και με καλής ποιότητας ελαιόλαδο ακόμη και σε ασβεστούχα εδάδη.
ΠΟΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ..
Η καλλιέργεια της ελιάς έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό, κατά την περίοδο της άνοιξης που παρουσιάζει έντονη βλάστηση. Η έλλειψη νερού κατά την περίοδο ανθοφορίας της ελιάς, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανθόπτωση, ενώ στο τέλος της άνθισης, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ξήρανση. Οι ανάγκες της ελιάς σε πότισμα είναι αυξημένες, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, κατά τον Ιούνιο, καθώς και την την εποχή της ταχείας αύξησης του καρπού, τον Αύγουστο. Η ελια χρειάζεται πότισμα και το φθινόπωρο καθώς αυξάνει την ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού. Η ελαιοπεριεκτικότητα των καρπών της ελιάς φαίνεται πως δεν σχετίζεται με τον αριθμό και το μέγεθός τους. Όταν τα δένδρα φτάσουν σε πλήρη ωρίμανση, το περιεχόμενο του ελαίου στη σάρκα είναι ομοιόμορφο σε όλους τους καρπούς, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ελιάς ή από τη συνολική απόδοση. Η τελική περιεκτικότητα σε λάδι προσδιορίζεται από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις συνθήκες ανάπτυξης του δένδρου και την ποικιλία του.
Το άζωτο, ο φώσφορος το κάλιο και το Βόριο είναι όλα τους πολύ σημαντικά θρεπτικά για την ενίσχυση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης
Εποχή φύτευσης της ελιάς
Τα γλαστρωμένα ή σε σακκούλα δέντρα και δενδρύλλια ελιάς φυτεύονται όλο τον χρόνο αποφεύγοντας όμως τις περιόδους ακραίων κλιματικών συνθηκών.
Για την δημιουργία επαγγελματικών ελαιώνων από δενδρύλλια ελιάς σε σακούλα, η φύτευση πραγματοποιείται από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Μαίου, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής και τις αντίστοιχης περιόδου. Εάν η περιοχή δεν πλήττεται από παγετούς οι ελιές φυτεύονται το φθινόπωρο. Στην αντίθετη περίπτωση φυτεύονται την άνοιξη.

Επωφεληθείτε και απο τις προσφορές μας κάθε βδομάδα!!
22950-22440, info@4epoches.com
Παράδοση Σε όλη την Ελλάδα με μεταφορικές
www.4epoches.com
fb: ΦΥΤΩΡΙΟ 4 ΕΠΟΧΕΣ (4 EPOCHES)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου