Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Σημαντικές νίκες στο ΣτΕ για κτήρια κοντά στην Ακρόπολη, τον βιότοπο του Κορινού και την Εύβοια!






Γιορτάζουμε μια μεγάλη επιτυχία της κοινωνίας των πολιτών για την Αθήνα!



Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και η κίνηση πολιτών «ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ SOS» χαιρετίζουν με βαθιά ικανοποίηση τις ιστορικές αποφάσεις 2102 και 2103/2019 της ολομέλειας του ΣΤΕ με την οποία τίθενται οι βάσεις για την απαγόρευση ψηλών και υπερμεγέθων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, τα οποία υποβαθμίζουν το αστικό και πολιτιστικό περιβάλλον του Μνημείου της Ακρόπολης.



Το πρόβλημα είχε επισημανθεί ήδη από το 1968 (51 χρόνια πριν) από την UNESCO, αλλά δυστυχώς -παρότι το 2004 η περιοχή Μακρυγιάννη κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος-, δεν ακολούθησε εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος η αναμενόμενη θέσπιση ήπιων όρων δόμησης, χρήσεων γης  και η δημιουργία πλαισίου προστασίας της περιοχής και του Μνημείου από την σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης του Τουρισμού. Η ΕΛΛΕΤ, μέσω του προγράμματός της SOS ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των πολιτών της περιοχής και κινήθηκε αποτελεσματικά.




Τώρα που υπάρχουν πλέον οι στέρεες βάσεις της δικαστικής απόφασης, κρίνεται απαραίτητη και εξαιρετικά επείγουσα η άμεση κινητοποίηση και συντονισμένη συνεργασία των τριών συναρμόδιων φορέων, ΥΠΠΟΑ, ΥΠΕΝ και Δήμου Αθηναίων για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την θέσπιση κατάλληλών και ξεκάθαρων όρων δόμησης για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

……………………………………………………………………………………………………………….



Μεγάλη νίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας - Σώθηκε ο Κορινός από την τσιμεντοποίηση



Εξάλλου, μια ακόμα σημαντική νίκη της κοινωνίας των πολιτών σημειώθηκε πρόσφατα για την προστασία του υγροβιότοπου Κορινού του Δήμου Κατερίνης. Η ΕΛΛΕΤ, μαζί με τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μεσόγειος SOS και Καλλιστώ και δύο τοπικούς περιβαλλοντικούς συλλόγους, είχαν καταθέσει αίτηση ακυρώσεως του έργου «Δημιουργία παραθεριστικού οικισμού β΄ κατοικίας στην παραλιακή ζώνη της ΔΚ Κορινού Δήμου Κατερίνης», η οποία έγινε δεκτή από το ΣτΕ με την απόφαση 1936/2019.  



Το Δικαστήριο έκρινε ειδικότερα ότι η επίσημη οριοθέτηση των επίμαχων προστατευόμενων εκτάσεων (εθνικό πάρκο και υγροβιότοπος) κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 1650/1986 και με βάση επιστημονικά κριτήρια (ΕΠΜ), αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για οιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό έργων στην περιοχή του υγροβιότοπου ως ενιαίου συνόλου εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής σημασίας, με στόχο την διασφάλιση την εκ του Συντάγματος και του νόμου επιβαλλόμενη πλήρη και αποτελεσματική προστασία τους, ως ιδιαίτερα σημαντικών και ευπαθών οικοσυστημάτων.



Η απόφαση είναι σημαντική, γιατί αφενός αποτρέπει την καταστροφή ενός σημαντικού βιοτόπου (με την κατασκευή οικισμού για 6.500 κατοίκους!) και αφετέρου υποδεικνύει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η περιοχή θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στα όρια του Εθνικού Πάρκου.



Φωτό: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

……………………………………………………………………………………………………………….

.

Μια ακόμα νίκη για την ΕΛΛΕΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας! Σταμάτησε η διάνοιξη οδού σε δασική περιοχή στην Εύβοια!



Έπειτα από διαρκή αγώνα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ) επιτεύχθηκε η προστασία μιας μοναδικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής σημασίας περιοχή στην Εύβοια.



Mε την 1795/2019 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για τη διάνοιξη οδού εντός παραθαλάσσιας δασικής περιοχής στη Δάφνη Νεροτριβιάς Εύβοιας.



Το ΣτΕ έκρινε ότι η διάνοιξη οδού για λόγους πυρασφάλειας προϋποθέτει συνολική μελέτη πυροπροστασίας του δάσους όπου θα εντάσσεται και η συγκεκριμένη (δασική) οδός. Η διάνοιξη μιας οδού σε δασική έκταση αποσπασματικά μπορεί να ενισχύσει προβλήματα οικοπεδοποίησης, υποβάθμισης και τελικά καταστροφής της.

……………………………………………………………………………………………………………….



Οι παραπάνω πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελούν σημαντικά βήματα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε μια περίοδο όπου η κλιματική αλλαγή, αλλά και η διαφαινόμενη τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, είναι απαραίτητη η θέσπιση σαφούς νομοθεσίας που εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και επιχειρηματικότητα με πραγματικά βιώσιμο χαρακτήρα, βάσει των αρχών της αειφορίας.



 




Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη -  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου