Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Βράβευση των «Μονοπατιών Πολιτισμού» με Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2019 στο Παρίσι





Σε μια βραδιά γιορτής για την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείων Europa Nostra, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019 στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι.



Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού απέσπασε φέτος το μόνο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2019 για τη χώρα μας και βραβεύθηκε στην κατηγορία της ευαισθητοποίησης, φέρνοντας στο προσκήνιο την άρρηκτη σχέση μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και μνημειακού πλούτου, μεταξύ υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνολικά, 25 βραβευθέντες από 16 χώρες (από τις 43 χώρες της Ευρώπης) αναγνωρίσθηκαν για τα εντυπωσιακά τους επιτεύγματα στην αποκατάσταση, την έρευνα, τη μακροχρόνια προσφορά, και την εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

Στη διάρκεια της τελετής οι Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, και ο Placido Domingo, Πρόεδρος της Europa Nostra απένειμαν το Βραβείο Κοινού στην Γεωργία στην αποκατάσταση ενός απομακρυσμένου ορεινού χωριού.



Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων τον περασμένο Απρίλιο -ως ένα από τα σημαντικότερα  τοπόσημα / σύμβολα της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ειδικό βραβείο για την διάσωσή της απονεμήθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα του Παρισιού για την άμεση επέμβασή του.



Η βραδιά έκλεισε με ελληνικό χρώμα και τον διεθνούς φήμης Θεόδωρο Κουρεντζή και την ορχήστρα MusicAeterna σε έργα του Jean-Philippe Rameau.



Εξ’ άλλου, το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε αναλυτικά από την δημιουργό του κα Λυδία Καρρά, στην εκδήλωση “Excellence Fair” -μια εκδήλωση αφιερωμένη στην προσπάθεια, την αφοσίωση και την αριστεία στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς- μεταξύ όλων των βραβευμένων έργων, την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, στο Hôtel de Ville.




Στο πλαίσιο αυτής της κορυφαίας Ευρωπαϊκής συνάντησης, με θέμα «European Policy Debate: “Cultural Heritage at the heart of the revival of the European project”/ Η Πολιτιστική Κληρονομιά στην καρδιά της αναγέννησης της Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στο εξαιρετικά αποκατεστημένο College des Bernardins του 12-13ου αι., δίπλα στην Notre Dame, την Τετάρτη 30/10 με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων ο Franck Riester, Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, η Λυδία Καρρά εκλήθη να καταθέσει θέσεις και προτάσεις. Στην ομιλία της τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» στην τόνωση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, προωθώντας μια ολιστική εμπειρία του ευρωπαϊκού χώρου και τρόπου ζωής που περιλαμβάνει μνημεία, φυσικό περιβάλλον και άυλη πολιτιστική κληρονομιά (προφορική ιστορία, τοπικές πρακτικές, γαστρονομία). 



«Το πρόγραμμα “Μονοπάτια Πολιτισμού” δημιουργήθηκε σε εποχή κρίσης, την βαρύτερη οικονομική κρίση σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόγραμμα πρόσφερε εργασία σε νέους ανθρώπους και έφερε χιλιάδες περιπατητές στην Ελλάδα. Η πεζοπορία μάς απομακρύνει από την καταναλωτική διάθεση του ταξιδιού με αυτοκίνητο σε έναν πιο μετριοπαθή ρυθμό ζωής, καθώς απαιτεί φυσική προσπάθεια και προσεκτική ματιά στο τοπίο. Μας ευαισθητοποιεί ξανά στην βαθιά αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς στα τοπία της Ευρώπης και μας δίνει την ευκαιρία για πιο ουσιαστική ανθρώπινη επαφή, απ΄ότι πολλές μορφές μαζικού τουρισμού».



«Το τόσο σημαντικό αυτό βραβείο..», συνέχισε η Λ. Καρρά, «..το μοιραζόμαστε με τους εκατοντάδες πολίτες σε όλες τις κοινότητες στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα,14 περιοχές σε όλη την Ελλάδα – και αντίγραφό του θα θέλαμε να σταλεί στους Δήμους. Κι ακόμα το μοιραζόμαστε μαζί με τις θερμές μας ευχαριστίες, σε όλους όσοι στήριξαν το πρόγραμμα σταθερά και γενναιόδωρα, βοηθώντας τα Μονοπάτια Πολιτισμού να εξελιχθούν και να μεγαλώσουν: το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Φ. Ποταμιάνο και την οικογένειά του». 







ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού»




Το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» είναι ένα ολοκληρωμένο, πολυεπιστημονικό πρόγραμμα επιλογής, συντήρησης, καθαρισμού, σηματοδότησης και σύνδεσης δημόσιων μονοπατιών σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ή πολιτιστικής σημασίας στην Ελλάδα. Η γεωγραφική του έκταση είναι τεράστια, με συνολικά 658 χλμ. αποκατεστημένων περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται στην αρχαία και μεσαιωνική εποχή, σε 13 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, υλοποιείται με σχετικά μέτρια επένδυση σε σχέση με τα πολλαπλά, μετρήσιμα οφέλη. Συγκεντρώνει επιστήμονες από πολλούς τομείς (γεωγράφους, αρχαιολόγους, ιστορικούς, δασκάλους, ορνιθολόγους), θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους των επιχειρηματικών και τουριστικών βιομηχανιών. Το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε σε περίοδο οικονομικής κρίσης για να βοηθήσει την απασχόληση στην επαρχία, διευρύνει την τουριστική περίοδο, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, βελτιώνει την υγεία και την ποιότητα ζωής των τοπικών πληθυσμών και προβάλλει την παραγωγή τοπικών προϊόντων σε κάθε περιοχή. Το πρόγραμμα έχουν στηρίξει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Φωκίων Ποταμιάνος & η οικογένειά του, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι, η εκστρατεία πληθοπορισμού "Walk with me", το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης, η Φθιωτική Αναπτυξιακή, η AEGEAN, η εταιρεία ELMIN και ο Λόρδος Butler. Στη Νάξο το χρηματικό έπαθλο του Ευρωπαϊκού Βραβείου για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του ναού της Αγ. Κυριακής χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση των διαδρομών στην περιοχή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος είναι ένα γραπτό αίτημα από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης -Περιφέρειες ή/και Δήμους- οι οποίοι προσφέρουν την πολύτιμη στήριξή τους (συνήθως σε είδος / εργασία) ως την ολοκλήρωση τού έργου και στη συνέχεια αναλαμβάνουν την συντήρησή του.

Οι προσπάθειες και η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία του έργου. Σχολεία, νέοι και εθελοντές από όλη την Ελλάδα καλούνται, συχνά μέσω σεμιναρίων και παρουσιάσεων, να χρησιμοποιήσουν τις διαδρομές και να τις συμπεριλάβουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. «Υιοθετώντας» ένα από τα μονοπάτια, εμπλέκονται ενεργά με την ιστορία, τη συντήρηση και τις δραστηριότητες των πεζοπορικών διαδρομών.





Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με: Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου