Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Λέρος : Ένα ανοιχτό Μουσείο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

  Το «Αρχείο Πολέµου» σας καλωσορίζουν στην εκδήλωση µε θέµα  
 Λέρος: ένα ανοιχτό µουσείο του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου
 µε εισηγητή τον Νικόλαο Καφεντζή

 το Σάββατο 23 Νοεµβρίου 2019 και ώρα 19:30

Μηθύμνης 38 Πλατεία Αμερικής


Το 1912, κατά την διάρκεια του Ιταλοτουρκικού πολέµου, οι Ιταλοί κατέλαβαν την Λέρο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα από τους Τούρκους. Από την πρώτη κιόλας στιγµή που ο Μουσολίνι ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Λέρο, την οποία θεωρούσε ως νησί – κλειδί για τους γεωπολιτικούς σχεδιασµούς τους στο Αιγαίο.
 

 Η γεωγραφική θέση του νησιού στην καρδιά του Αιγαίου, όπου εξασφάλιζε τον έλεγχο της διέλευσης από τα Δαρδανέλια έως την Μέση Ανατολή, αλλά και το γεγονός πως διέθετε το δεύτερο µεγαλύτερο φυσικό λιµάνι µεγάλου βάθους στην Ανατολική Μεσόγειο µετά την Μάλτα, το Λακκί, είχαν ως αποτέλεσµα να µετατραπεί ολόκληρο το νησί σε µια τεράστια, υπερσύγχρονη ναυτική βάση.

    Στις δεκαετίες που ακολουθούν, φτάνοντας στις παραµονές του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, η Λέρος έχει µετατραπεί σε µεγάλη αεροναυτική βάση, µε υπόγειες και επίγειες εγκαταστάσεις, ο οποίες περιλαµβάνουν διοικητικά κτήρια, στρατώνες, τούνελ για αποθήκευση πυροµαχικών, δεξαµενές καυσίµων, τεχνικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα για υδροπλάνα και υποβρύχια, ναυπηγείο καθώς και ένα ευρύ δίκτυο πυροβολαρχιών διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια του νησιού µε πάνω από 100 πυροβόλα ναυτικής και αντιαεροπορικής άµυνας, τα οποία ενέπνευσαν τους δηµιουργούς της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε».

   Παράλληλα, οι Ιταλοί υλοποίησαν και ένα ευρύ σχέδιο κάλυψης των στεγαστικών, διοικητικών, εκπαιδευτικών, νοσηλευτικών αλλά και τουριστικών αναγκών, µε κατασκευές
εντυπωσιακών υποδοµών, µε αποκορύφωµα την νέα πόλη του Portolago (σηµερινό Λακκί), κατασκευασµένη στο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στυλ του ιταλικού ρασιοναλισµού.


Δυστυχώς, το µεγαλύτερο µέρος της κληρονοµιάς που άφησαν πίσω τους οι Ιταλοί, και κυρίως αυτή που έχει σχέση µε τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, έχει λεηλατηθεί και αφεθεί στην τύχη της. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια ο ιστορικός τουρισµός προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των τουριστών σε όλη την Ευρώπη. Η Λέρος είναι µια από της περιοχές της Ελλάδας που µπορεί να εξελιχθεί σε ένα ανοιχτό ιστορικό – θεµατικό πάρκο του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου. Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να δραστηριοποιηθούν τόσο ο Δήµος Λέρου όσο και ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος «Portolago», το οποίον και εκπροσωπεί ο εισηγητής, κ .Νικόλαος Καφεντζής.


                                                                         Ο Νικόλαος Καφεντζής είναι ένας Έλληνας ερασιτέχνης ερευνητής και συλλέκτης αντικειµένων που αφορούν τα Δωδεκάνησα και συγκεκριµένα την Λέρο, της περιόδου του µεσοπολέµου και του Β΄ ΠΠ. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέµβριο του 1987. Σε ηλικία ενός έτους, η οικογένειά του µετακοµίζει στον Πύργο Ηλείας, πάτριο τόπο του πατέρα του, Ιωάννη Καφεντζή, όπου ζει µέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας του. Παρ’ ότι διαµένει στον Πύργο, αφιερώνει όλα του τα καλοκαίρια στην Λέρο, από όπου κατάγεται η µητέρα του, Ανδρονίκη Βαλσαµή, κόρη του αείµνηστου Γεωργίου Βαλσαµή, πρώτου Δηµάρχου της Λέρου µετά την
Ενσωµάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, όπου από πολύ µικρή ηλικία εντυπωσιάζεται από τα οχυρωµατικά έργα των Ιταλών σε όλη την επικράτεια του νησιού.  Από το 2014 εργάζεται σε αεροπορικές εταιρείες και σήµερα πλέον είναι υπεύθυνος φορτώσεων στα αεροσκάφη της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines και Olympic Air). Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να προβάλλει την ιστορική αξία της Λέρου στο ευρύ κοινό και να αναδείξει την µοναδικότητά της, ως τόπο µε µεγάλο στρατιωτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, µέσα από παρουσιάσεις, άρθρα και λοιπές δράσεις. Παράλληλα, όντας µέλος του νεοσύστατου πολιτιστικού συλλόγου µε την επωνυµία «Πολιτιστικός Σύλλογος Portolagο», εργάζεται προς την κατεύθυνση της αφύπνισης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε αυτήν την πλούσια κληρονοµιά, παρουσιάζοντας προοπτικές αξιοποίησής της προς όφελος του ίδιου του νησιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου