Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Τουρισμός και άγρια φύση




Του Γιάννη Σχίζα


Τα νησιά Γκαλαπάγκος  με τη θαυμαστή παρουσία  πολλών ενδημικών ειδών, που ώθησε τον Δαρβίνο στο να διατυπώσει τη θεωρία της εξέλιξης, είναι ίσως τα πρώτα  μέσα στον κατάλογο  των διεθνών προορισμών όπου ο Τουρισμός δημιουργεί προβλήματα στην άγρια φύση. H ανεξέλεγκτη παρουσία ανθρώπων  έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, έτσι ώστε οι αρχές να επιβάλουν  - μεταξύ άλλων μέτρων - 14 κανόνες ασφαλείας και σεβασμού της φύσης…


Στον 21ο αιώνα, καθώς ο τουρισμός αναπτύσσεται σε όλα τα γεωγραφικά  πλάτη, ο κατάλογος  των τοποθεσιών που υπάρχουν σε διαρκή διακινδύνευση  διαρκώς μεγαλώνει.. Στο Λίβανο  ένα παρθένο καταφύγιο που προσελκύει άγρια ζώα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για ημερήσιες αποδράσεις- μόνο που αυτές οι αποδράσεις «στοιχίζουν»  ένα ποσό 400 κιλών σκουπιδιών από μια έκταση μόλις 7710 τετραγωνικών μέτρων…Το εθνικό πάρκο  Ζίον στη  Γιούτα δοκιμάζεται επίσης από τη διάβρωση του εδάφους και άλλους παράγοντες, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι  να έχουν θεσπίσει τον  περιορισμό των επισκεπτών ακολουθώντας  σύστημα  on line κρατήσεων. Η Ισλανδία , η Νορβηγία,  η Ανταρκτική , αντιμετωπίζουν προβλήματα από την έφοδο του τουριστικού πλήθους, ενώ στο Έβερεστ αυξήθηκε το κόστος συμμετοχής για τους ξένους ορειβάτες ,  από το 2015 θεσπίσθηκαν ηλικιακά όρια για τη παρουσία σε ορειβατικά εγχειρήματα  και δίνεται προτεραιότητα στις μικρές ορειβατικές ομάδες, σε μια προσπάθεια να τιθασευθεί ο πληθυσμός των επισκεπτών ….


Τα κράτη επιχειρούν να συγκρατήσουν την παρακμή των εστιών άγριας φύσης, που αποτελούν μια  από τις  δύο κατηγορίες προορισμών για τουρίστες : Η άλλη κατηγορία, που καταλαμβάνεται από τον συμβατικό   τουρισμό, ευημερεί επίσης, μόνο που η ανάπτυξή της γνωρίζει μικρότερους ρυθμούς από το παρελθόν : Τώρα έχει έλθει ο καιρός για τον φτασμένο, γνωσιοθηρευτή τουρίστα, που περιφέρει το ενδιαφέρον του για αγνές και αμόλυντες περιοχές. Ιδιαίτερα η νεολαία στρέφεται σε προορισμούς που εκπληρώνουν την ποιότητα «εξωτικό» και αποτελούν πραγματικά κάτι το νέο.


Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα,  στην Ελλάδα  έχουμε προσλάβει αυτή τη  πολιτική   μόνο ποσοτικά -  γι αυτό και  προστατεύουμε προορισμούς  όπως λ.χ. η Μύκονος ή η Σαντορίνη ,με βάση τη φέρουσα ικανότητά τους σε καταλύματα και σε εξυπηρετήσεις εστίασης.  Ταυτόχρονα ένα σύνολο 14 ερημονησίδων  που αποτελούν ενδιαίτημα πολύ σπάνιων ειδών στο Αιγαίο, να είναι έτοιμες να παραδοθούν στις αιολικές εταιρείες ! Ή, πράγμα χειρότερο, να αφήνουμε τις αιολικές εταιρείες να συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη έφοδό τους, στα Άγραφα σε περιοχές πραγματικά παρθένες, πραγματικά κοσμήματα  της ελληνικής φύσης, για να τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριές τους…

AYΓΗ 23.11.19 


 


 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου