Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Αναζωογόνηση της υπαίθρου: Πεδίον δόξης λαμπρό για την αυτοδιοίκηση



του Στέφανου Σταμέλλου 

Η αναζωογόνηση της υπαίθρου είναι αναμφισβήτητα μια σοβαρή υποχρέωση της πολιτείας και των φορέων της αυτοδιοίκησης. Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην Κοινωνική Κινητικότητα, που μπορεί να «σπρώξει» άνεργους, άπορους, ακόμα και άστεγους στην επαρχία και στα χωριά με έναν οργανωμένο τρόπο.



Εκτός όμως από την Κοινωνική Κινητικότητα, πιστεύω ότι, αν κάποιος έχει ρίζες σε χωριό, μπορεί να φύγει από την Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις και να επιστρέψει στο χωριό του. Το να έχει ρίζες κάποιος σημαίνει ότι υπάρχει ένα σπίτι ή και κάποια έκταση γης για καλλιέργεια. Αλλά και να μην έχει ρίζες, μπορεί πάλι να αρχίσει αποκτώντας τις απαραίτητες υποδομές και να επιβιώσει.



Στις πόλεις, με τις ανάγκες της επιβίωσης και το γεγονός ότι οι άνθρωποι βιώνουν την κρίση με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι στην επαρχία, έχουμε έντονο το θέμα της εμφάνισης προβλημάτων υγείας, κυρίως στρες και κατάθλιψη. Η ανεργία, και ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν παλεύεται και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, όταν μάλιστα υπάρχει και η οικογένεια.



Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι σήμερα στη χώρα μας η γεωργική εκμετάλλευση με τον μικρό της κλήρο έχει πολλά κενά και αδυναμίες παραγωγής, με αποτέλεσμα η αυτάρκεια αγαθών να είναι σε αναζήτηση και να εισάγουμε πολλά προϊόντα, που θα μπορούσαν να παραχθούν.



Συζητούσαμε με ένα φίλο, που ανεβαίνει συνέχεια στο χωριό του τα Σαββατοκύριακα, για το πόσες δουλειές μπορεί να κάνει σήμερα κάποιος στο χωριό και να έχει ένα σημαντικό ετήσιο εισόδημα. Από μελίσσια και αρωματικά φυτά, κηπευτικά και φρούτα, κτηνοτροφικά προϊόντα, υπηρεσίες διάφορες, όπως καθάρισμα κήπων και σπιτιών, φροντίδα ηλικιωμένων, μέχρι υπηρεσίες ήπιου εναλλακτικού τουρισμού. Μπορεί κανείς να βρει ένα σωρό ασχολίες και να αναπτύξει τον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνοντας και την όμορφη φύση της επαρχίας με έναν αξιοπρεπή και ανθρώπινο τρόπο ζωής.



Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) είναι επίσης ένα σημαντικό «εργαλείο», που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στην ύπαιθρο. Ήδη σε πολλές περιοχές προχωρούν τέτοια συνεταιριστικά σχήματα σε πολλούς τομείς, όπως στην εκμετάλλευση εγκαταλειμμένων αγροκτημάτων με παραχώρηση ή ενοικίαση για καλλιέργεια, τυποποίηση προϊόντων, διοργάνωση σεμιναρίων μελισσοκομίας και δεντροκομίας, την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Να αναφέρουμε ως παραδείγματα:

- την «Eco Δίβρης» στη Λαμπεία της Ηλείας, που παρέχει τουριστικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την προώθηση τοπικών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος,

- τη «Genesis 31» στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία ασχολείται με την τυποποίηση προϊόντων με πολυτελή συσκευασία και την προώθησή τους σε κάβες ποτών και ξενοδοχεία,

- την «ΑΚΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» στη Βόνιτσα, η οποία τυποποιεί και συσκευάζει τοπικά προϊόντα, όπως χυμό ροδιού και μαρμελάδες,

- την «ΠΡΟΒΑΛΛΩ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ» για την τουριστική προβολή και την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής με διάφορες δράσεις,

- την «ΜΕΛΙΣΜΑΤΑ» στην Πάτρα για την προώθηση του μελιού,

- την «ΕΝΤΑΞΗ» στην Κάτω Αχαΐα με σκοπό την ανακύκλωση χαλκού, μπρούτζου, σιδήρου και αλουμινίου, αλλά και την πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Παράγει καρπούζια, ντομάτες, πατάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, καρότα και μανιτάρια, ενώ έχει επεκταθεί και στην παραγωγή πουλερικών, προβάτων, μοσχαριών και τη σίτιση ζώων.   

- την «Ορεινή» στο Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου με διάφορες δραστηριότητες, όπως την παραγωγή-τυποποίηση του μελιού και άλλων προϊόντων κυψέλης, την εκμετάλλευση εγκαταλειμμένων αγροκτημάτων με παραχώρηση ή ενοικίαση για καλλιέργεια, τη διάνοιξη και συντήρηση μονοπατιών, τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων πρασίνου του δήμου, τη μεταφορά επισκεπτών και τουριστών στα πλαίσια της προβολής του τόπου και την διοργάνωση σεμιναρίων κοινωνικής οικονομίας

- την «Epinoo» στα Κρέστενα της Ηλείας για την ανακύκλωση και τη μεταφορά μη επικίνδυνων υλικών και αποβλήτων, όπως τηγανέλαια, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, ηλεκτρικές συσκευές κλπ  [πηγή https://www.ypaithros.gr]



Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και μας κάνουν αισιόδοξους. Η ευθύνη είναι στην πολιτεία και στην αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών να κατευθύνουν τα πράγματα με σωστό τρόπο.

Λαμία, 18.11.2019

Στέφανος Σταμέλλος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου