Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019

“ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Β.Δ. ΤΑΥΓΕΤΟΥ”


Κυριακή 13η Οκτωβρίου 2019,ώρα 11:00π.μ.,στο Τουριστικό ΤαϋγέτουΟργάνωση: Τουριστικό Τμήμα Επιμελητηρίου Μεσσηνίας & Ομάδα Πάμε Βόλτα

Οι ορεινοί παραδοσιακοί οικισμοί αποτελούν οικιστικά σύνολα που εξελίσσονται στο χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες. Η αγροτική οικονομία τους γνώρισε ανάπτυξη χάριν του εμπορίου. Το εμπόριο - μέσω μονοπατιών στην αρχή, των δρόμων αργότερα - καλλιέργησε δεσμούς με την Καλαμάτα.

Οι αλλαγές στον τρόπο παραγωγής στον 20ο αιώνα, είχαν ως αποτέλεσμα την παρακμή και ερήμωσή τους. Η ερήμωση μπορεί ν' ανατραπεί με τον τουρισμό και την παραθεριστική κατοικία (τριτογενής τομέας). Οι ανάγκες που θα προκύψουν από την επισκευή των κτιρίων θα οδηγήσουν στην άνθηση του κατασκευαστικού κλάδου. 

Δυστυχώς, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε αλλοίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Είναι επομένως ανάγκη ν' ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης σε άλλο πλαίσιο.

Η βιώσιμη ανάπτυξη των έξι (6) οικισμών συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα, τη διατήρηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Το Τουριστικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ηΟμάδαΠάμε Βόλτα,οργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 11:00π.μ. στο Τουριστικό Ταϋγέτου με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών βορειοδυτικού Ταϋγέτου».

Η εκδήλωση επιδιώκει να θέσει προβλήματα για την ανάπτυξη με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις, να προβάλει τα χωριά μέσα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. 

Θα μιλήσουν οι κκ:

- Γιώργος Ζακυνθινός, Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών

- Κώστας Μαρκάκης, ''Οι φίλοι της Βέργας''

- Μιχάλης Ξηρόκωστας- Ελένη Παπαγεωγίου, αρχιτέκτονες

- Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας του βιβλίου ''Ο άλλος τουρισμός'', στέλεχος του οικολογικού κινήματοςΤη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Παύλος ΓκραίκηςΥΓ. Τα πορίσματα της συνάντησης (διαμορφωμένα με κοινή αποδοχή των συμμετεχόντων) θα δοθούν αρμοδίως στους κρατικούς και τοπικούς φορείς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου