Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Βιβλιοθήκες : Ανάγνωση Κτηρίων



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  ΑΝΝΑ ΣΚΙΑΔΑ


Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, από 4 Ιουλίου έως 14 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, την έκθεση αρχιτεκτονικής ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ, που εστιάζει στα κτήρια βιβλιοθηκών, που ιδρύθηκαν από τη δεκαετία του ‘80 έως σήμερα.

Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, δημόσιες ή ιδιωτικές, επιστημονικές, αφιερωμένες στην ιστορία ή τις θετικές επιστήμες, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην «ανάγνωση», εκτίθενται για να μοιραστούν με το κοινό τους θησαυρούς τους.





Η έκθεση επικεντρώνεται στην ανάγνωση των κτηρίων, στο συμβολικό τους χαρακτήρα και στον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες διαχειρίζονται τον πλούτο των γνώσεων, των τεκμηρίων, των βιβλίων διαφόρων εποχών και πολιτισμών και των πληροφοριών εν γένει που τίθενται στη διάθεση τους. Ανακαλύπτει και αναγνωρίζει την παρουσία του αρχιτέκτονα μέσα από την ένταξη του κτηρίου στον περιβάλλοντα χώρο, από τη μορφή του και τη δομή του. Καταγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ειδικών κτηρίων των βιβλιοθηκών, βιβλιοστάσια, προθήκες, διάταξη στο χώρο, χώροι αυστηροί αλλά και πολυμορφικοί , των οποίων το αρχειακό περιεχόμενο καλούνται οι αρχιτέκτονες να το τακτοποιήσουν απόλυτα, τόσο θεωρητικά όσο και λογικά, μέσα από τις επιλογές της εσωτερικής οργάνωσης τους και ερευνά τους προτεινόμενους τρόπους δημιουργίας κοινών σημείων συνάντησης και εκδηλώσεων, πληροφόρησης, αναζήτησης, ανάγνωσης και έρευνας, κάθε φορά αναφορικά με το υπό ανάγνωση κτήριο.





ΤΙ: Αρχιτεκτονική έκθεση με θέμα κτήρια βιβλιοθηκών απο το '80 εώς σήμερα
ΠΟΥ: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66Α  και Θεσσαλονίκης, Θησείο)
Διάρκεια έκθεσης: 4/7-14/9/2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά

Επιμέλεια:  Άννα Σκιαδά (αρχιτέκτων)

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου