Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Κινηματογράφος ΗΛΥΣΙΑ



Το κτήριο του πρώην κινηματογράφου «Ηλύσια» στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά, Δημητρίου Γούναρη και Πλατείας Φαναριωτών. Κατασκευάστηκε το 1930 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λέανδρου Ζωΐδη και είναι ένα από τα πρωϊμότερα έργα του μοντέρνου κινήματος στη Θεσσαλονίκη. Από το 1930 ως το 1994, για περισσότερο από έξι δεκαετίες λειτούργησε ως κινηματογράφος. Το 1957 το, αρχικά τριώροφο, κτήριο, δέχτηκε προσθήκη 5 ορόφων, επέμβαση που αλλοίωσε τη μορφική του ισορροπία. Το εντυπωσιακό εσωτερικό του ωστόσο παρέμεινε, με μικρές αλλοιώσεις μέχρι το κλείσιμο του κινηματογράφου τον Μάρτιο του 1994 και την αλλαγή χρήσης σε κατάστημα. Παρότι ο χώρος υπέστη σημαντική αισθητική υποβάθμιση, τα βασικά γεωμετρικά του χαρακτηριστικά διατηρήθηκαν μέχρι την τελευταία αλλαγή χρήσης σε πολυκατάστημα ρούχων το 2003.
Τον Σεπτέμβριο του 1994 το κτήριο του παλιού κινηματογράφου χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2256/42908 δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 695/Β/14-9-1994, αναφέρεται ότι ο κινηματογράφος ΗΛΥΣΙΑ χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, διότι «πρόκειται για ενδιαφέρον κτίριο με αρχιτεκτονικά στοιχεία των ρευμάτων της εποχής του μεσοπολέμου, αποτέλεσε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης".
Οι νέες χρήσεις, μετά την παύση λειτουργίας του κινηματογράφου το 1994, αλλοίωσαν -κατά παράβαση των όρων της απόφασης χαρακτηρισμού- τα χαρακτηριστικά του κινηματογράφου και ιδιαίτερα της αίσθησης του εσωτερικού χώρου. Η προωθούμενη νέα χρήση ως Super Market διαφαίνεται ότι θα διαιωνίσει μια κατάσταση απαξίωσης και υποβάθμισης του μνημείου. Αναμένεται επίσης να επιβαρύνει τη χρήση του περιβάλλοντα χώρου του, ιδιαίτερα του τμήματος του πεζοδρόμου της Δημητρίου Γούναρη η ανάπλαση του οποίου αποτελεί βασική στόχευση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
info@monumenta.org, MONUMENTA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου