Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Οι ΑμΕΑ στο θέατρο

«Αν αγαπάς το θέατρο τίποτα δεν είναι δύσκολο. Δουλεύοντας μπορείς να κάνεις το αδύνατον, δυνατό. Διάλεξα την υποκριτική γιατί μέσα από το θέατρο, μπορώ να εκφράζομαι καλύτερα. Η ζωή μου έγινε πιο όμορφη, είμαι πολύ χαρούμενος γι΄ αυτό» λέει ο ίδιος.
Ο 23χρονος Κωνσταντίνος Λούκας, στο φάσμα του αυτισμού, με μειωμένη όραση, είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης θεατρικής παράστασης για παιδιά στην Ελλάδα, που παίζεται από ηθοποιούς με αναπηρίες, και παρουσιάζεται στο «Από μηχανής Θέατρο«, από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ. Α. του Βασίλη Οικονόμου.
Μαζί με τη μητέρα του φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής του Σπύρου Χαριτάτου για την Ελλάδα και μίλησε για τα μαθήματα ντραμς, πιάνου, τραγουδιού και σύγχρονου χορού που παρακολουθεί.
«Όλα αυτά με βοηθούν να παίζω καλύτερα στο θέατρο» προσθέτει ο Κωνσταντίνος.

Πίσω από τις κατακτήσεις και επιτυχίες του Κωνσταντίνου, βρίσκεται η αστείρευτη δύναμη της μητέρας του. Παρόλο που το 2010 έχασαν τον πατέρα και τον αδελφό του Κωνσταντίνου, εκείνη παρέμεινε δυνατό στήριγμα για εκείνον.
«Δεν θέλουμε να μοιάσουμε στους «κανονικούς». Ακολουθούμε προσωπική έκφραση και μοναδικότητά μας. Αντιμετωπίζουμε την αναπηρία μας και εγώ και ο Κωνσταντίνος και ο περίγυρός μας, σαν μια ζώσα κατάσταση» τονίζει η μητέρα του Κωνσταντίνου, Άντζελα Πετροπούλου.
Στην Ελλάδα του 2019, η εξέλιξη ατόμων με αναπηρία εξαρτάται από την προσωπική προσπάθεια των γονιών, που έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών, χρονοβόρες διαδικασίες στην επαναξιολόγηση των αναπηριών, έλλειψη δομών εκπαίδευσης, καμία διευκόλυνση ωραρίου ή αδειών στον χώρο εργασίας τους παρά μόνο αν ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα και την μόνιμη ανησυχία ότι όταν φύγουν από τη ζωή τα παιδιά τους θα καταλήξουν σε κάποιο ακατάλληλο ψυχιατρείο.

«Δεν μπορώ να πω ότι η Πολιτεία καταλαβαίνει, αλλά δεν μπορούμε οι γονείς να μην γίνουμε δικαιωματικοί. Να διεκδικήσουμε πέρα από οικονομικά, τα παιδιά μας να συνεκπαιδεύονται» σχολίασε η μητέρα του.
Ο Κωνσταντίνος έχοντας στο πλευρό του τη μητέρα του, ονειρεύεται και κάνει σχέδια για το μέλλον.
ΠΗΓΗ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου