Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Η Europa Nostra στηρίζει την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών


 ενάντια στην ανέγερση υψηλών κτιρίων

στην περιοχή της Ακρόπολης.





Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019



Η EUROPA NOSTRA, η «φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη», με σημερινή δήλωσή της στηρίζει την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα ενάντια στην ανέγερση υψηλών κτιρίων, που δημιουργούν ένα τείχος, κρύβοντας τον βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα! 



Στη δήλωση της EUROPA NOSTRA, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τονίζεται ο πανευρωπαϊκός χαρακτήρας του θέματος  ενώ υπενθυμίζεται η διακήρυξη του Νταβός -Davos Declaration of High-Quality Baukultur- που υπογράφηκε τον Ιανουάριο 2018 με την στήριξη και του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την κινητοποίηση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  



Η Europa Nostra έχει βραβεύσει σημαντικά έργα αναστηλώσεων σε όλη την Ελλάδα μέσω των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards – τα «βραβεία Oscar της πολιτιστικής κληρονομιάς».



Η Europa Nostra είναι η Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανισμών για την πολιτιστική κληρονομιά που καλύπτει 43 χώρες. Με έτος ίδρυσης το 1963, αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Plácido Domingo, παγκοσμίου φήμης τενόρος και διευθυντής ορχήστρας.



 




Χάγη, 26 Φεβρουαρίου 2019          



Η Europa Nostra, η Φωνή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη, ενώνει τη φωνή της με εκείνη χιλιάδων Αθηναίων που διαμαρτύρονται ενάντια στην ανέγερση πολυώροφων ξενοδοχείων (εννέα ως και έντεκα ορόφων), τα οποία, εάν εξασφαλίσουν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες, θα εμποδίσουν την θέα προς την Ακρόπολη και, ειδικότερα τον Παρθενώνα.



Είναι για εμάς αδιανόητο η θέα σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου να εμποδίζεται για τους πολλούς με στόχο να διευκολύνεται για πολύ λίγους. Ενώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας με τον μεγάλο αριθμό πολιτών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Αθήνα, ζητώντας να μην επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η ανέγερση τέτοιων ακατάλληλων κτηρίων. 



Η θέση μας στηρίζεται σε μια σειρά Ευρωπαϊκών και διεθνών επίσημων εγγράφων, που τονίζουν την πολλαπλή αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων και η Διακήρυξη του Νταβός – High-Quality Baukultur που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο 2018 παρουσία, και με τη στήριξη, της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της ευρείας κινητοποίησης ενδιαφερομένων μερών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 



Με εκτίμηση,



Sneška Quaedvlieg-Mihailović

Γενική Γραμματέας




…………………………………………………………

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη -  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693.


www.ellet.gr    





Κατερίνα Στεμπίλη 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240


www.ellet.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου