Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Aπρίλιος στο Σταϊν

 
Το «Αρχείο Πολέµου» έχει την ιδιαίτερη χαρά και τιµή να σας προσκαλέσει  στις 30 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:30 στην οµιλία του ιστορικού και συγγραφέα Ρόµπερτ Στράιµπελ µε θέµα «Απρίλιος στο Στάιν» 
Προσοχή: η οµιλία θα πραγµατοποιηθεί στη Γερµανική γλώσσα. Για τη διευκόλυνση των φίλων του Αρχείου θα υπάρχει απευθείας µετάφραση χάρη στη βοήθεια της   κας Λίζας Σούµπερτ 
Απρίλιος στο Στάιν
Στο βιβλίο του Ρόµπερτ Στράιµπελ "Απρίλιος στο Στάιν" πρώτη φορά παρουσιάζεται διεξοδικά ένα από τα πιο µελανά κεφάλαια της σύγχρονης αυστριακής ιστορίας. Πρόκειται για τη σφαγή που έγινε στις 6 Απριλίου 1945 στη φυλακή της πόλης Στάιν, όταν εκατοντάδες κρατούµενοι –ανάµεσά τους και πολλοί Έλληνες– δολοφονήθηκαν από µονάδες των Ες Ες, µέλη των Ταγµάτων Εφόδου αλλά και του ντόπιου πληθυσµού, παρά τη ρητή διαταγή για αποφυλάκιση που είχαν λάβει τις προηγούµενες ημέρες
.Ο συγγραφέας, µε την ιδιότητά του ως ιστορικού, έχει ερευνήσει σε βάθος όσα συνέβησαν λίγο πριν από το τέλος
του πολέµου σε αυτή τη µικρή πόλη της Αυστρίας. Βασιζόµενος σε πληθώρα συνεντεύξεων που πήρε ο ίδιος από επιζήσαντες και συγγενείς θυµάτων, αλλά και στη µελέτη επιστολών, αποµνηµονευµάτων και κάθε είδους σχετικών αρχείων, ο Στράιµπελ κατορθώνει να συνθέσει ένα πολυφωνικό αφήγηµα στο οποίο η σκοτεινή πραγµατικότητα µετουσιώνεται σε µυθοπλασίαηµέρες οι αρχές του σωφρονιστικού ιδρύµατος. 
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Αλφειός» σε µετάφραση Μαριάννας Χάλαρη και επίµετρο του Ιάσονα Χανδρινού  µε θέµα «Έλληνες όµηροι και καταναγκαστικοί εργάτες στη ναζιστική Γερµανία».  
            Μια πρώτη γνωριµία µε τον Ρόµπερτ  Στράιµπελ  Ο Ρόµπερτ Στράιµπελ (1959) γεννήθηκε στην πόλη Κρεµς της Αυστρίας. Σπούδασε µεταξύ άλλων Ιστορία και Γερµανική Φιλολογία στη Βιέννη, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στον τοµέα της Σύγχρονης Ιστορίας. Από το 1999 διευθύνει το Λαϊκό Πανεπιστήµιο Χίτσινγκ της Βιέννης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαµβάνουν κυρίως την εποχή του εθνικοσοσιαλισµού, τον εβραϊσµό και τους εξόριστους, θέµατα για τα οποία έχει γράψει βιβλία και έχει προβεί σε πολλές δηµοσιεύσεις. Έχει επίσης οργανώσει αρκετές δράσεις µνήµης για την αντίσταση στο ναζιστικό καθεστώς, έχει επιµεληθεί εκδόσεις ανάλογου περιεχοµένου, ενώ έχει εκδώσει και δύο ποιητικές συλλογές. Το βιβλίο Απρίλιος στο Στάιν είναι το πρώτο του µυθιστόρηµα. 
Ο Στράιµπελ παρουσιάζει ένα σηµαντικό συλλογικό συµβάν της αυστριακής ιστορίας από πλήθος οπτικές γωνίες και µε τόσο συναρπαστικό τρόπο, ώστε δύσκολα διακόπτει κανείς την ανάγνωση. […] Πρόκειται για ένα βιβλίο που εκπλήσσει.  (Erich Hackl, JUNGE WELT) 
Ο ιστορικός Ρόµπερτ Στράιµπελ διηγείται ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας. […] Ένα πολυφωνικό καλειδοσκόπιο, ένα ζωντανό, απωθηµένο κοµµάτι της σύγχρονης ιστορίας.  (Gregor Auenhammer, DER STANDARD) 
Τα ονόµατα έχουν αλλάξει, τα συµβάντα εξιστορούνται µυθιστορηµατικά, όµως το περιεχόµενο αποτελείται σε µεγάλο βαθµό από ιστορικά γεγονότα. […] Ο Ρόµπερτ Στράιµπελ περιγράφει δράστες, συναυτουργούς και θύµατα. (Heiner Boberski, WIENER ZEITUNG) 
Σχεδόν όλα τα ονόµατα είναι επινοηµένα.  Το βιβλίο, ωστόσο, είναι πιο αληθινό ακόµη κι απ’ όσο µπορεί κανείς να αντέξει.  (Peter Pisa, KURIER)      
Παρακαλούµε να µας ενηµερώσετε για το εάν προτίθεσθε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, επικοινωνώντας τηλεφωνικά µε την διδα. Μάκα Ντοκνάτζε στο τηλέφωνο του Αρχείου, 2108676390, ή στο κινητό 69-98088220, η email afreris@wararchivegr.org  το αργότερο µέχρι την 27-3-2019 καθώς  ο χωρος  είναι περιορισµένος.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου