Η «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ είναι ένας από τους διασημότερους πίνακες στην ιστορία της τέχνης και έχει ακόμη και το δικό του emoji.
Η φιγούρα στο διάσημο έργο τέχνης δεν ουρλιάζει στην πραγματικότητα, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Αντ’ αυτού, αντιδρά σε μια κραυγή.
Η φιγούρα στο διάσημο έργο τέχνης δεν ουρλιάζει στην πραγματικότητα, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Αντ’ αυτού, αντιδρά σε μια κραυγή.
Σύμφωνα με την Τζιούλια Μπάρτρουμ, επιμελήτρια της έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Έντβαρντ Μουνκ στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό δείχνει πως η φιγούρα στο έργο ακούει την κραυγή αντί να την κάνει αυτή.
Ο Μουνκ, ένας Νορβηγός καλλιτέχνης, ολοκλήρωσε τον πρώτο πίνακα της «Κραυγής» το 1893, αλλά έφτιαξε πολλές ακόμη εκδοχές.
Από τότε, ο διάσημος πίνακας έχει μεταμορφωθεί σε ένα παγκόσμιο σύμβολο για το άγχος ενώ υπάρχει ακόμη και emoji που θέλει να εκφράσει ένα «πρόσωπο που ουρλιάζει». Σύμφωνα με τον ιστοτόπο emojitracker, είναι το 53ο πιο συχνά χρησιμοποιημένο emoji.
Ο Μουνκ συμπεριέλαβε επίτηδες την λεζάντα σε αυτή την έκδοση για να περιγράψει πως η έμπνευσή του προήλθε από το άγχος που ένιωσε ξαφνικά καθώς περπατούσε σε ένα μονοπάτι στο Όσλο, ένα μέρος που μπορεί να επισκεφθεί κανείς ακόμη και σήμερα» πρόσθεσε η Μπάρτρουμ.
Ο Μουνκ ήθελε να πει πως ο πίνακας αναδημιουργούσε την αίσθηση του πανικού που ένιωσε όταν ο ουρανός έγινε κατακόκκινος την ώρα που περπατούσε, σύμφωνα με την Μπάρτρουμ.
«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αυτή η διάσημη φιγούρα αντιδρά στις εξωτερικές δυνάμεις της φύσης. Αυτό που μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί θέμα συζήτησης είναι εάν για τον Μουνκ αυτές οι δυνάμεις ήταν πραγματικές ή ψυχολογικές» δήλωσε η επιμελήτρια.
Πρόσθεσε πως ο Νορβηγός καλλιτέχνης ήταν γνωστός για την δημιουργία έργων τέχνης που συμβολίζουν έντονα συναισθήματα, όπως η αγάπη ή η ζήλια. Η «Κραυγή» μεταδίδει το αίσθημα μιας κραυγής σε πανικό με ένα απλό τρόπο: Κυματιστές ζώνες στον ουρανό δίνουν την αίσθηση πως η φύση βρίσκεται σε συντονισμό, καθώς η φιγούρα καλύπτει τα αυτιά της.
«Αυτή η χειρονομία θα είναι πάντα αναγνωρίσιμη από τους ανθρώπους ως ένδειξη απελπισίας» είπε.
Φωτογραφίες: Facebook / British Museum
ΠΗΓΗ iefymerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου