Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ για την εκδημία του καθηγητή Στέφανου Παπουτσάκη

 

 

   Με αφορμή το 40νθήμερο μνημόσυνο του καθηγητή Στέφανου Εμμ. Παπουτσάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, τιμώντας τη μνήμη του, συνήλθε την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024, σε Έκτακτη Συνεδρία και εξέδωσε το ακόλουθο Ψήφισμα:

 

     Έφυγε αναπάντεχα και γέμισε θλίψη και οδύνη τους φίλους, συναδέλφους, μαθητές και συγχωριανούς του, ο Θεολόγος και Φιλόλογος καθηγητής Στέφανος Παπουτσάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς και πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας. Με γερή θεολογική και φιλολογική συγκρότηση, υπηρέτησε σ’ όλη του τη ζωή, με υποδειγματική αφοσίωση την ελληνική παιδεία, κερδίζοντας την αγάπη και την εκτίμηση των μαθητών, των συναδέλφων του και της χανιώτικης κοινωνίας, όπου δίδαξε σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας. Σημαντικό μέρος της θητείας του αποτέλεσε η γόνιμη δράση του ως Διευθυντή του Έκτου Γυμνασίου Νέας Χώρας.

  

Ο Στέφανος Παπουτσάκης επέλεξε για τις σπουδές του Μέσης Εκπαίδευσης την 7ετούς φοίτησης Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης (Μονή Αγίας Τριάδος), της οποίας υπήρξε υπότροφος. Σπούδασε στη Θεολογική και στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας της Μονής Βλατάδων, μελετώντας τα κείμενα και τους κώδικες του Αγίου Όρους, υπό τη διεύθυνση του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Στυλιανού Χαρκιανάκη.  

   Ως εκπαιδευτικός άσκησε το διδακτικό και παιδαγωγικό του έργο, συνδυάζοντας δημιουργικά την ελληνική παιδεία με τη χριστιανική του πίστη, σε μια υποδειγματική ισορροπία και εναρμόνιση. Με τη σεμνότητα και το μειλίχιο ύφος και ήθος του, που ακτινοβολούσε ανυπόκριτη αγαθότητα, πραγμάτωσε ένα πρότυπο Ελληνορθόδοξου  Λογίου και Δασκάλου. Όσοι  γνώρισαν από κοντά τη διπλή του αυτή δραστηριότητα, μαρτυρούν πως ετίμησε όσο λίγοι την παράδοση που εγκαινίασαν οι Τρεις  Ιεράρχες και Άγιοι των Ελληνικών Γραμμάτων. 

Ο Στέφανος Εμμ. Παπουτσάκης θα μείνει ζωντανός στη μνήμη και στην καρδιά μας ως ένα παράδειγμα ακέραιου πνευματικού ανθρώπου. Ενσάρκωση του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους, συνιστά  μια εμπράγματη υπόσχεση για την επιβίωση του ελληνισμού, μέσα στον ανερμάτιστο κόσμο του εικοστού πρώτου αιώνα.

 

Πύργος Αλικιανού, 11 Αυγούστου 2024

 

    Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου,

 

                                    Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών

                                                                                                  

                                    Ομότ. καθηγητής Ερατοσθένης Γ. ΚΑΨΩΜΕΝΟΣ  

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου