Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ηκαλή διαχείριση σκουπιδιών και νερού στον Δήμο αλλάζει μέσωπολιτικής και όχι μέσωδιαξιφισμώνΔήμου-Περιφέρειαςκαι αφορισμών του δημοτικού συμβουλίου

 

του Νίκου Μυλωνά

Α.Μα γιατίασχολείσαι με τα σκουπίδια; Βλέπεις να ασχολείταικάνειςμε σοβαρότητα με το θεμα από τότε που ξεκίνησε να λειτουργείμέχρι και σήμερα; Είναι τυχαίο ότι κάηκε 4 φορές και καταστράφηκαν οι βασικές του υποδομές; Ότι δεν έγινεέλεγχος, επιμερισμόςευθυνών και επιβολή ποινών σε κάποιονυπεύθυνο;

Β.Στο πρόσφατοΦΕΚ 2703Β/09.06.2024περιγράφεταιη ΝΤΡΟΠΗ των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Κω.

Στο κείμενοτης 09.08.2024 του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου:‘’14 αλήθειες για τον ΧΥΤΑ της Κω…’’που διαβάζεται ως απολογισμός στην ένοχη σιωπή των ετών 2021-24 της Περιφέρειας,μας περιγράφουν τις εγκληματικές παραλείψεις του Δήμου Κω!Κρατάμε τις επισημάνσεις για τις εγκληματικές πρακτικές που επικρατούσαν στο ΧΥΤΑ από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι και σήμερα. Όμως το ερώτημα που οι πολίτεςθέσουν αυτή την ώρα είναι: ποιο το σχεδιο, ποιο το χρονοδιάγραμμα  και με ποια η χρηματοδότησηγια να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Κω, σαν έναςσύγχρονος μηχανισμός διαχειρισης. Αντί αυτού έχουμε ένα παιγνίδικαταλογισμούδευτερευουσώνευθυνών και μάλιστα για ένα ανύπαρκτο θεμα,αφού ‘’η μεταφοράσκουπιδιών από την Κάλυμνο’’ αφορά την μετα την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ εποχή! Την ψευδο-αντιπαράθεση Δήμου-Περιφέρειάςσυμπληρώνει  η ‘’αγωνιώδης’’ επίκλησηπρώηνΔημάρχων στο δημοτικόσυμβούλιο να αρνηθεί την παραχώρηση του ΧΥΤΑ στην περιφέρεια!

Γ.Η ευθύνη των δημοτικώναρχών Κω είναι κυρίαρχηγια την κακο-διαχείριση του ΧΥΤΑ.  Η εγκατάσταση αυτή είναι προϊόντης επιστημονικήςτεχνικής στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. (ΕυρωπαϊκήςΈνωσης). Χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούςπόρους και θα έπρεπε να εφαρμόζειτους κανόνες που αναγράφονται. στις μελέτες της κατασκευής και τις συμβάσεις χρηματοδότησης του έργου:

1.τεχνικήαρτιότητα της εγκατάστασης2.οικονομικήεπιβάρυνση από την λειτουργία του ΧΥΤΑ των καταναλωτών. Η μελέτη της Κωπροέβλεπεπρόσθετηεπιβάρυνση 16 ευρώ τον τόνο δηλ.ετήσιοέσοδο 480.000 ευρώ (με ανακοστολόγηση της υπηρεσίας επιβαρύνονταςαποκλειστικά τα μεγάλαξενοδοχεία πρόκυπτε η επιβάρυνση τους κατά 11 ευρώ ανά τόνο) με τα οποία θα χρηματοδοτούσαμε 1. Τα έξοδαλειτουργίας 2. τιςπιθανέςεπισκευές 3. την αυτοχρηματοδότηση των επεκτάσεων του (επόμενα 2 βήματα της 30-ετους ζωής του). Όμως ο Δήμοςενέταξε τον ΧΥΤΑ στην υπηρεσίακαθαριότητας με ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ όλων μας! Το δεύτεροκύτταρο του ΧΥΤΑ απορρόφησε ευρωπαϊκάχρήματα για να γίνει λογω αδυναμίας του Δημου Κω!Όμως αυτάτα χρήματα θα έπρεπε να διοχετευτούνσε άλλες πράσινεςδημοτικές πολιτικές οι οποίες είναι ανύπαρκτες λόγω οικονομικών αδυναμιών του Δημου δηλαδή λόγω κοντόφθαλμης διαχειρισης. Είναι διαχρονικέςοι ευθύνες της τοπικήςπολιτικής στα σκουπίδια. Το ίδιο ισχύει  και για το νερό!Στην ΔΕΥΑΚ ακολουθείται η ίδια λογική και φυσικά θα έχουμε το ίδιοαποτέλεσμα.

Δ. Οι ΧΥΤΑ σχεδόν όλοι ΣΤΗΝ Χώρα μας, έχουνκαταστραφεί από την κακοδιαχείριση και την ανοησία των δημοτικώναρχώνπου αντί να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις των υπογραφών τους ακολούθησαν πολιτική λαϊκισμού και πελατειακών πρακτικών!Ηευθύνη της Ελληνικής πολιτείας είναι ότι ‘’δεν άσκησεελέγχους και δεν επέβαλε ποινές στους υπευθύνους!’’

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια και τα νερά είναι πρωτίστωςτεχνοκρατικό. Μετάγίνεται οικονομικό και τελικάείναι πολιτικό ζήτημα! Οπολιτικόςπαίρνει την ευθύνη της τήρησης των κανόνων της επιστήμης και του επιμερισμού τηςοικονομικήςεπιβάρυνσης στις κοινωνικές τάξεις, αλλάεδώ γίνεται το αντίθετο! Το νερό και τα απορρίμματα γίνονται αντικείμενο διαχείρισης με καθαρά πολιτικούς όρους(βλέπε πελατειακές λογικές) και εξαναγκάζοντας την τεχνική και την οικονομική υπηρεσία να προσαρμοστούν στην πολιτική. Έτσι τα τέληπαγώνουν!Ακολουθεί αυτό που ζούμεσήμερα! Αδιέξοδα και γκρίνια! ΔήμοςεναντίονΠεριφέρειας!Παλιοίδήμαρχοιεναντίον νέων! Επικλήσειςγια ‘ανυπακοή’ και πάει λέγοντας!

Ε.Η εφημερίδα της κυβέρνησης ‘’Καθημερινή’’ της 11.8.23 στην 3ησελίδα.περιγράφει το πέρασμα της διαχειρισης των νερών και της Δωδεκανήσου σεΝομαρχιακή ΔΕΥΑ με την ίδια (περί σκουπιδιών) αιτιολογία:1.Διαπιστωμένηκακήδιαχείριση 2. Κοστολόγηση των υπηρεσιώνύδρευσης με αποκλίσειςπάνω από 200% μεταξύ των Δήμων 3. Την λειψυδρία 4. Την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2.0 έργων 150 εκ. για αφαλατώσεις,(οι οποίες δεν επαρκούναφού τα αιτήματα των ΔΕΥΑ τις ανεβάζουν στα 6 εκ).

Οι Δήμοιόμως τι έχουν να αντιπροτείνουν; ΤΙΠΟΤΑ! Κρέμονται από την Κυβέρνηση που και αυτή αδυνατεί και κάνει πολιτική διαχείριση της κρίσης!Και καταφεύγει σε ιδεολογήματα. Δημιουργείμεγάλουςφορείς που θα αναθέσουν ταέργατου φτωχού ταμείου ανάκαμψης με ΣΔΙΤ φορτώνονταςνέαβάρη στους πολίτες! Η κυβέρνηση έχει σαφήνεοφιλελεύθερη πολιτική η οποίαανατρέπεται με πολιτικούς αγώνες και όχι με αψιμαχίες Νικηταρά-Χατζημάρκου καιφωνές του τύπου ‘’δεν παραχωρούμε ΧΥΤΑ και ΔΕΥΑΚ’’!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου