Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Tελευταία νέα του Αρχιπελάγους

 

 

  

 

cover photo

 

Τελευταία Νέα του Αρχιπελάγους: Iούνιος 2024

 

tutrle

 

Εκπαίδευση στην εφαρμοσμένη θαλάσσια έρευνα και προστασία - στο Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

 

Καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού συνεχίζονται οι δράσεις εφαρμοσμένης εκπαίδευσης εν πλω στα σκάφη Aegean Explorer και Πηνελόπη.

Στο πλαίσιο κοινής αποστολής με το Βελγικό Πανεπιστήμιο Odisee University of Applied Sciences η εκπαίδευση επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά και την ευζωία των θαλάσσιων θηλαστικών στο πλαίσιο του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. Η ομάδα φοιτητών ολοκλήρωσε την επίποπια εκπαίδευση στις ερευνητικές βάσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο και τους Λειψούς.

Διεπιστημονικές ομάδες φοιτητών από τα Pennsylvania State University, University of South Dakota και από τα Culver Academies των ΗΠΑ, καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Toronto συνεργάστηκαν με ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με αντικείμενο την εφαρμοσμένη έρευνα που στοχεύει στην προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων ειδών του Αιγαίου.

 

20240529 132936

 

***

 

Τα Αγνωστα Κοράλλια του Αιγαίου - Κοινή Δράση UNDER THE POLE & Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" με Στόχο την Επείγουσα Προστασία

 

black coral forest

 

coralligenous1

 

Μία σημαντική δράση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, με επίκεντρο τα παγκόσμιας περιβαλλοντικής σημασίας, αλλά και μοναδικής ομορφιάς κοραλλιγενή οικοσυστήματα που βρίσκονται στα βαθιά νερά του Αιγαίου και έχουν άμεση ανάγκη προστασίας. Στις ελληνικές θάλασσες μεγάλο μέρος αυτών έχουν ήδη καταστραφεί από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, ενώ όσα επιβιώνουν, δεδομένου ότι είναι άγνωστη η θέση τους, κινδυνεύουν με μη αναστρέψιμη καταστροφή πριν καν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν.

Με στόχο να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την προστασία τους, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και οι διεθνείς επιστημονικοί συνεργάτες του υλοποιούν μία μεγάλη και εντατική προσπάθεια τα τελευταία 3 χρόνια για τον εντοπισμό και τη λεπτομερή χαρτογράφηση αυτών των άγνωστων οικοσυστημάτων σε πολλές περιοχές των ελληνικών θαλασσών. Η δράση αυτή συνεχίζεται αδιάλειπτα παρόλες τις πολλές τεχνικές δυσκολίες της έρευνας στα μεγάλα βάθη, τα έντονα θαλάσσια ρεύματα και τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία ξεκίνησε η κοινή δράση με τον γαλλικό φορέα UNDER THE POLE
Διαβάστε περισσότερα

 

Kuala Lumpur - Μαλαισίας: Συντονισμός κοινών δράσεων έρευνας που στοχεύει στη θαλάσσια προστασία στον Ινδικό Ωκεανό, τη Θαλάσσια της Νοτίου Κινας και στη Μεσόγειο

 

ecomarine1

 

ecomarine2

 

Σε μία εποχή που οι επιπτώσεις της καταστροφικής ανθρώπινης επίδρασης είναι όχι μόνο εμφανείς αλλά και κοινές στις θάλασσες και τους ωκεανούς ανά τον πλανήτη, κοινές και ουσιαστικές πρέπει είναι και οι δράσεις μας - όπως το ECOMARINE.
Αυτή η κοινή δράση μακροχρόνιας συνεργασίας επιστημόνων και ερευνητών από τη Μαλαισία, την Ινδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα, στοχεύει στη κάλυψη των κενών γνώσης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προβλημάτων και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

***

 

"Αντιμετώπιση της Καταστροφικής Αλιείας με Μηχανότρατα εντός και εκτός της Μεσογείου" στο πλαίσιο της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς στην Αθήνα

 

our ocean side event IUU trawling

 

our ocean side event IUU trawling2

 

H Dr Sylvia Earle (Mission Blue), η ιδιαίτερα γνωστή και διακεκριμένη Αμερικανίδα ωκεανογράφος που στα 88 της χρόνια συνεχίζει δυναμικά την προσπάθεια για την ουσιαστική προστασία των θαλασσών, μας μετέφερε την εμπειρία της αλλά και την αγωνία της, καθώς τα χρόνια περνούν αλλά οι απειλές για τις θάλασσές μας είναι όλο και πιο έντονες. Η Αναστασία Μήλιου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και η Domitilla Senni από το Ιταλικό MedReAct, παρουσίασαν στοιχεία για την πραγματική έκταση της παράνομης και καταστροφικής αλιείας με μηχανότρατα στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Η έρευνα έγινε με βάση την ανάλυση από τα ηλεκτρονικά ίχνη των αλιευτικών σκαφών κατά τη διάρκεια 2 ετών, στο πλαίσιο της δράσης της Μεσογειακής συμμαχίας φορέων "Med Sea Alliance".

 

our ocean side event IUU trawling3

 

***

 

"Νησίδες του Αιγαίου - Απαξιωμένα Πρότυπα Αειφορίας"

Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος - Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο

 

toronto2

 

toronto logo

 

toronto

 

Ο σχεδιασμός και προεργασία του Aegean Islet Conservation Project συνεχίζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape & Design.
Η κοινή έρευνα που ξεκίνησε 2021 επικεντρώνεται σε δεκάδες νησίδες του νότιου και ανατολικού Αιγαίου και έχει ως στόχο την Αποτύπωση του Ανθρωπογενούς και Φυσικού τοπίου και της Οικολογικής Ταυτότητας των Μικρών Νησίδων.
Καταγράφοντας και μελετώντας στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα που είχαν αυτά τα μικρά νησιά, όπου στις μέρες μας μετά βίας επιβιώνουν λίγοι θάμνοι, στόχος μας είναι όχι μόνο να αντλήσουμε γνώση, αλλά και να εξάγουμε τη γνώση και την κατανόηση των σοφών πρακτικών διαχείρισης βάση των οποίων επιβίωσαν οι κοινωνίες επί χιλιάδες χρόνια στα μικρά νησιά του Αιγαίου, με απόλυτη αυτάρκεια.
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω

 

***

 

Το Αρχιπέλαγος στο 35ο Συνέδριο της European Cetacean Society

 

ecs archi

 

Το Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συμμετείχε στο 35ο Συνέδριο της European Cetacean Society (Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Κητώδη) με γενική θεματική “Θαλάσσια Θηλαστικά και Ανθρώπινη Δραστηριότητα: Πώς είναι εφικτή η αειφόρος ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές; Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 500 επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Η Beatriz Tintore, συντονίστρια έρευνας στα θαλάσσια θηλαστικά στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε στο συνέδριο παρουσιάζοντας κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας που υλοποιούμε τα τελευταία 16 χρόνια στον πληθυσμό του λεγόμενου Κοινού Δελφινιού Delphinus delphis - είδος το οποίο σε αντίθεση με την ονομασία του είναι ιδιαίτερα σπάνιο πλέον στη Μεσόγειο. Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση της ακουστικής συμπεριφοράς (υποβρύχιας επικοινωνίας) των υποπληθυσμών του είδους στο ανατολικό Αιγαίο.

 

delphinus delphis archipelagos

σε αντίθεση με την ονομασία του, το λεγόμενο κοινό δελφίνι είναι πλέον ιδιαίτερα σπάνιο στη Μεσόγειο, με λίγους σημαντικούς πληθυσμούς να επιβιώνουν ακόμα στο Αιγαίο

 

***

 

Ο "Τρίτωνας" με το βλέμμα στραμμένο στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου!

 

triton

 

Ο Τρίτωνας είναι το νέο τρικάταρτο ιστιοφόρο που θα συνδράμει δυναμικά στη δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος για την προστασία των θαλασσών, αντικαθιστώντας τα μικρά ιστιοφόρα.

Έπειτα από πολύμηνη και εντατική διαδικασία ολικής μετασκευής από την τεχνική ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, είναι πλέον σχεδόν έτοιμος για να διαπλεύσει μεγάλες αποστάσεις στις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο. Είναι εξοπλισμένος με σύγχρονο εξοπλισμό, προσφέροντας τη δυνατότητα επεξεργασίας πραγματικό χρόνο περιβαλλοντικών, ωκεανογραφικών και άλλων δεδομένων που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε στις σύγχρονες και ολοένα και αυξανόμενες απειλές για τα θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα.

Σύντομα η τεχνική ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος θα μας ενημερώσει για την ολοκλήρωση του δύσκολου εγχειρήματος της μετασκευής του Τρίτωνα.

 

***

 

Εφαρμοσμένη Εκπαίδευση σε Σχολεία από όλη την Ελλάδα

 

schools2

 

schools1

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους συνεχίζουμε τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης με δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όητην Ελλάδα.
Στόχος μας είναι, μεταφέροντας την εμπειρία μας από την έρευνα πεδίου και τη μελέτη των ειδών του Αιγαίου επί 25 χρόνια, να συμβάλουμε στην κάλυψη του μεγάλου κενού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχει το σχολικό πρόγραμμα, αλλά και να εμπνεύσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη φύση που τους περιβάλλει.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τα νέα παιδιά, αλλά και όλοι μας, ότι η επιβίωση της άγριας ζωής και η επιβίωση του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Το ερώτημα όμως που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους είναι το πώς τελικά μπορεί να καλυφθεί αυτό το πραγματικά τεράστιο κενό γνώσης, όταν στη σχολική ύλη ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα μάθημα ή βιβλίο, αλλά ούτε εκπαιδευμένοι δάσκαλοι και καθηγητές που να μπορούν να διδάξουν τα θέματα που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του.

Διαβάστε περισσότερα

 

***

 

sperm whale

 

Έπειτα από 2,5 μήνες καταγράψαμε τον ίδιο φυσητήρα στη μοναδική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1100 μέτρα σε βάθος.
Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2,500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.

 

***

 

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στις “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1

 

sindeseis ERT

 

Οι θάλασσές μας αλλάζουν ως αποτέλεσμα της καταστροφικής επίδρασης του ανθρώπου, αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Βασική αιτία όμως της εξάπλωσης των ξενικών και των εισβολικών ειδών είναι η υπεραλίευση, καθώς σταδιακά οδηγεί στην ερημοποίηση συγκεκριμένων υποθαλάσσιων περιοχών. Τα κενά που δημιουργούνται στα οικοσυστήματα αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για την αποίκιση και εξάπλωση των νέων ειδών στις θάλασσές μας.
Αν δεν θέλουμε να μιλάμε κάθε νέα καλοκαιρινή σεζόν για τα προβλήματα που διογκώνονται χρόνο με το χρόνο, είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε τα αυτονόητα μέτρα προστασίας και διαχείρισης των θαλασσών μας, ιδίως για την πραγματικά αειφόρο αλιεία, όπως αυτά που ισχύουν σε τόσες πολλές περιοχές του πλανήτη.

 

 

***

 

D delphis limiting human distrurbance

 

Μετά από πολλούς μήνες με περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία στις θάλασσες, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μεγάλο σοκ που προκαλείται στα θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα από την παρουσία τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ανθρώπων που προσεγγίζουν αυτούς τους μήνες σχεδόν κάθε σημείο της ελληνικής ακτογραμμής.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, ο καθένας από μόνος του και όλοι μαζί, να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το μεγάλο αποτύπωμα που προκαλεί η παρουσία μας

Διαβάστε περισσότερα

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου