Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Μετά την 4Ηφωτιά στον ΧΥΤΑ:θα κάνει επι τέλους κάτι της προκοπής ο Δήμος Κω;

 του Νίκου Μυλωνά

Η συζήτηση για την φωτιά της
 Δευτέρας 1.7.24 στο νησί μας περιορίστηκε στο θεμα της’’ετοιμότητας’’ των δημοτικών και κρατικώνμηχανισμών, την αυτοθυσία των πολιτικών μας εκπροσώπων στην αντιμετώπιση της! Τονίστηκε η χωρίς θύματακατάσβεση της! Ούτε και ο τουρισμός μας υπέστη ζημιά!

Όλα καλά λοιπόν! Προφανής ηικανοποίηση του Δήμαρχου, της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των βουλευτών μας. Αέρας νίκης στο δημοτικόσυμβούλιο της επόμενης μέρας.

Όμως  πίσω από τα μεγάλα λόγια υπάρχουν οι πικρές αλήθειες.

Γιατί να συμβεί;

Γιατί ναεξαπλωθείτόσο πολύ;

Γιατί να μην σβήσειστην έναρξη της;

Η παρουσία ισχυρών δυνάμεων δασοπυρόσβεσης γιατί ήταν αναποτελεσματική στην αρχικήφάση σε μια περιοχήμε θαμνώδηβλάστηση, χωρίς δασικό εύφλεκτο φορτίοκαι μεεύκοληπρόσβαση;

Είναιαστείο ναλέμε ότιφταίνε τα κουνέλια πουμετέφεραν την φλόγα όταν στην περιοχή δρούσαναεροπλάνα, μπουλντόζες, δασοκομάντος, πυροσβεστικάοχήματα, εθελοντές  κλπ. Τι δεν πήγε καλά;

Τελικά γιατί αυτή η  αναστάτωση της υποχρεωτικής μετακόμισης ενός ολόκληρου τουριστικού οικισμού χωρίςκάποιο σχεδίου πυροπροστασίας του οικισμού και που δεν δικαιολογείται από το αποτέλεσμα

ΗΚαρδάμαινα και η Κως δεν είναι Μάτι της Αττικής ως προς την πυκνότητα δόμησης και βλάστησης! Η πρόχειρη εκκένωση οικισμών έχει κατακριθεί ως υπερβολική και εν τέλει καταστροφική.

Αφήνουμε στην άκρη την περιβαλλοντική επιβάρυνση,την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας, την ατμοσφαιρική μόλυνση της περιοχής. Το κόστος της πυρκαγιάς και της επιχείρησηςκατάσβεσης δεν θα υπολογιστεί από κάποιον. Ούτε θα υπάρξουν ευθύνες. Το πώς αυτή η κακή εμπειρία θα βοηθήσει στην επόμενη κακή συγκυρία δεν θα συζητηθεί.

Β.Αναμεσά στα καμένα είναι η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ και τις υποτυπώδουςμονάδας ανακύκλωσης. Και τα 2 είναι δημοτικές υποδομές.Για την κατασκευή τουςδαπανήθηκανπάνω από 5 εκ ευρώ και 10 χρόνιαπολιτικήςκουβέντας. Η εγκατάσταση αυτή αντικατέστησε τους 5 σκουπιδότοπους που όλοιθυμόμαστε να καίνε για χρόνια. είναιβασική περιβαλλοντική υποδομή στη οποίαπροβλέπεταιαντιπυρικήπεριμετρικήζώνηπροστασίαςπλάτους 10 μέτρων και συστήματαπαθητικής και ενεργητικήςπυροπροστασίας (κρουνοίνερού, συσκευέςπυρανίχνευσης κλπ). Το ερώτημα είναι: Γιατί δεν δούλεψε το σύστημαπυροπροστασίας; Ο Δήμος ως κάτοχος του συγκροτήματος το οποίο στην 15-χρονη ζωή του έχει καεί 3 φορές γιατί δεν έχει συνάψει κάποιο ασφαλιστικόσυμβόλαιο;Αν τώρα έχουμε το αναπάντητο πρόβλημα: που να πάνεοι 50 τόνοι σκουπιδιών μας ποιος ευθύνεταιπου δεν έχουμε ένα σχέδιοέκτακτης ανάγκης για την αντικαταστατή του ΧΥΤΑ; Ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος αποκατάστασης του; Ποιος φταίει που δεν υπαρχει ένα δημοτικό αποθεματικό για αυτό από τα χρόνια λειτουργίας του όπως επιτάσσει η σύμβασηκατασκευής του Γιατί καταβάλλουμετέλοςταφής από το 2021 στον ‘’ανύπαρκτο’’ Φοσδα Ν. Αιγαίου,αφού δεν έχει παραλάβει την εγκατάσταση; Ο δήμος μας ουδέποτεέδωσεσημασία στον ΧΥΤΑ.

Οι δημοτικέςαρχές2009-2024 αγνόησαν τον κοινωνικόρόλο του ΧΥΤΑ και φρόντισαν μόνο να τον εκμεταλλευτούνπολιτικάπροπαγανδίζονταςτην μείωση των τελώνκαθαριότητας την στιγμή που η μονάδα αφήνονταν να λειτουργείως ΧΑΔΑ έξω από τις προδιάγραφες της με όλα τα νευραλγικά στοιχεια της περισυλλογής ρύπων (στραγγίσματα, βιοαέριο, βαρέα μέταλλα), καταγραφής συνεπειών (δειγματοληψίες, μετρήσεις, συντηρήσεις και καθαρισμοί). Όλο το σύστημααποκομιδής , διαλογής και υγειονομικήςταφής του Δημου Κω είναι στην εποχή προ 2009, στην εποχή προ ΧΥΤΑ! Όταν έχουν δαπανηθεί0,5 εκ ευρώ σε μελέτες για το εκσυγχρονισμό και την επεκταση του. Πλήρης αδιαφορία από όλους, Γιατρό η μια καταστροφήακολουθεί την άλλη. Προς τι λοιπόν τα συγχαρητήρια και η ικανοποίηση της δημοτικής αρχής;

Γ.Η φωτιά στον ΧΥΤΑήτανπροϊόναυτανάφλεξης. Η πυρκαγιά στον ευρύτεροχώρο του ΧΥΤΑ ανέβασε την θερμοκρασία του χώρου και σε συνέργεια με τιςεξώθερμεςχημικέςαντιδράσεις που γίνονται στα σκουπίδια που είναι τοποθετημένα στα 2 κύτταρά του,οδήγησε στην αυτανάφλεξη! Μετά  η αθλιότητα της όληςδιαχείρισης του ΧΥΤΑ πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Καιόμενα πλάστηκα δίκην dronesακολούθησαν την διεύθυνσή του αέραμεταφέροντας τον όλεθρο προς την Καρδάμαινα.

Δ.Τι θα κάνουμε τώρα με τους 50 τόνουςσκουπίδια την μέρα; Θα ξαναδημιουργήσουμε του διαβόητος ΧΑΔΑ ανεξέλεγκτουςχώρουςεναπόθεσης;Εκείμάλλονστοχεύει κ. Δήμαρχος με την  κλειστήσύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζητώντας την συν-ενοχή μας δια της οδού της …κατανοήσεως..

Ε.Απαιτείται ηάμεσηυγιής αντίδραση του Δημου μας! Άμεσησύνταξη-δημοπράτησηεκ των ενόντων μελέτης-κατασκευήςαποκατάστασης των μονωτικώνστρώσεων και της συνδεσμολογίας των αγωγώνπερισυλλογήςστραγγισμάτων και βιοαερίου του δευτέρου κυττάρουώστε να καταστείδυνατή η επαναλειτουργία του. Όλα τα άλλα ακολουθούν. Έχει δουλειά και για τον ΦΟΣΔΑ! Εμείς πιστεύουμε στον Δήμο και αμφισβητούμε τι μπορεί να μας προσφέρειέναςφορέαςδιαχείρισης με εδαφικήαναφορά όλο το  Ν. Αιγαίο που είναι μια λάθος πολιτική επιλογή που βαρύνειΔήμαρχο και Περιφερειάρχη.

Ν. Μυλωνάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου