Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ

 

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΑ, ΔΡΟΣΙΣΜΟ και με ΠΡΑΣΙΝΕΣ-ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
(Περίληψη του άρθρου https://urbanscapes.slu.se/

I

n August 2023 Iran declared a two-day holiday after the meteorological office forecasted temperatures exceeding 40 degrees Celsius in many cities and hovering around 50 degrees Celsius in the southwest. Photo: Bornamir
        
        Τα δέντρα, τα πάρκα και τα υδάτινα σοιχεία είναι κρίσιμα για τη μείωση της θερμότητας και τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων της πόλης. Οι ερευνητές Robert Brown, Johanna Deak Sjöman και Maria Ignatieva μοιράζονται τις απόψεις τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της αστικής ζέστης σχεδιάζοντας δροσιρά μικροκλίματα και πράσινες-μπλε υποδομές, με παραδείγματα από όλο τον κόσμο.
Με λίγα λόγια:
• Ο σχεδιασμός αναζωογονητικών μικροκλιμάτων και πράσινων και μπλε χώρων είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την άμβλυνση της θερμότητας στις πόλεις.
• Μια προοπτική πράσινου τοπίου πρέπει να εφαρμοστεί καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αστικής ανάπτυξης για την προσαρμογή στο κλίμα και τον μετριασμό της θερμότητας.
• Τα φυτά που ανέχονται υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία και τα πολύπλοκα οικοσυστηματά φυτών είναι απαραίτητα σε ένα αστικό περιβάλλον σε κλίμα θέρμανσης.
• Χρειάζεται μεγαλύτερη διαεπιστημονική συνεργασία στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη διαχείριση για ευεργετικές λύσεις για όλους.
• Τα αποδεδειγμένα τοπικά έργα μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλείο μάθησης και να εμπνεύσουν την αλλαγή.
Επισκόπηση: Καθώς οι πόλεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, κινδυνεύει η υγεία και η ευημερία των κατοίκων των πόλεων.


Urban meadow with native flowers: black mustard, mayweed and hairy vetch. Photo: Elvira Werkman.
Η κλιματική αλλαγή στις πόλεις
            Η προσαρμογή στο κλίμα στις πόλεις είναι ολοένα και πιο σημαντική λόγω των επικίνδυνων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Ο σχεδιασμός μικροκλιμάτων και πράσινων-μπλε υποδομών για τη διαχείριση των θερμών συνθηκών στις πόλεις αποτελεί σημαντικό μέτρο προσαρμογής στο κλίμα. Τα μικροκλίματα είναι μικρές περιοχές όπου οι ατμοσφαιρικές συνθήκες διαφέρουν από τις γύρω περιοχές. Πράσινες-μπλε υποδομές, όπως πάρκα, γκαζόν και υδάτινα κανάλια, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία δροσιστικών μικροκλιμάτων.
Μικροκλιματικοί παράγοντες
            Στο Τέξας, ο Robert Brown, καθηγητής αρχιτεκτονικής τοπίου και πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, μελετά πώς να σχεδιάσετε θερμικά άνετα μικροκλίματα για εξωτερικούς χώρους. Η ερευνητική του ομάδα συνδυάζει γνώση από τη μικρομετεωρολογία, την αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, μετρώντας διαφορετικούς μικροκλιματικούς παράγοντες σε αστικό περιβάλλον, όπως η θερμοκρασία του αέρα, η σχετική υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου, ηλιακή ακτινοβολία και η ποσότητα θερμότητας που εκπέμπεται από τις επιφάνειες, η λεγόμενη ακτινοβολία μακρών κυμάτων.
    Όταν σχεδιάζουν δροσερά μικροκλίματα, προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας και της ακτινοβολίας μακρών κυμάτων, αυξάνοντας τον άνεμο στο σχεδιασμό. Βασικοί παράγοντες είναι η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου, ηλιακή ακτινοβολία και η επιφανειακή θερμότητα (ακτινοβολία μακρών κυμάτων). Αποτελεσματικοί σχεδιασμοί μειώνουν την ηλιακή και την ακτινοβολία μακρών κυμάτων ενώ αυξάνουν τη ροή του ανέμου, που συχνά επιτυγχάνεται μέσω στρατηγικής τοποθέτησης δέντρων, κτιριακών προσανατολισμών
        Τα έργα αναπλάσεων μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο επηρεάζει ηλιακή ακτινοβολία ένα άτομο ή την επιφάνεια. Με επιφάνειες σκίασης, που καλύπτουν σκληρα υλικά όπως άσφαλτο και μπετόν, μπορούν να τα διατηρήθουν πιο δροσερά και να μειώθείηακτινοβολία μακρών κυμάτων
        Ο άνεμος μπορεί να διοχετευθεί σε περιοχές για να τους δροσίσει, για παράδειγμα προσανατολίζοντας τους δρόμους προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Στο Τέξας, ο άνεμος που επικρατεί έρχεται από νότια ή νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια της ζέστης, οπότε είναι σημαντικό να μην τον μπλοκάρουμε.
    Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό για την ψύξη μικροκλιμάτων στις πόλεις είναι το νερό. Μόνο το νερό έχει μικρή επίδραση στη θερμοκρασία του αέρα, αλλά σε συνδυασμό με τη βλάστηση μπορεί να έχει μετρήσιμη δροσιστική επίδραση.


Alternative lawns like grass-free tapestry lawns (in the picture) or meadows can be more heat resistant than traditional grass lawns. Experimental grass-free Tapestry Lawn at SLU Campus Ultuna developed by Maria Ignatieva’s research group. Photo: Maria Ignatieva 
Τα οφέλη των δέντρων
        Τα δέντρα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα. Η υψηλή κάλυψη και η συγκόμωση της κόμης των δέντρων μπορεί να μειώσει σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη θερμότητα. Τα δέντρα μπορούν να επηρεάσουν τη θερμική άνεση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου και να βελτιώσουν τη φυσική τους ευεξία σκιάζοντας και μετριάζοντας την ακτινοβολία μακρών κυμάτων.
        Ωστόσο, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ δέντρων, άλλων βλάστησης και δομημένων κατασκευών είναι πολύπλοκες και πρέπει να σχεδιάζονται διαφορετικά σε διαφορετικές περιοχές. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτές τις διαφορές όπως και τις ιδιότητες των φυτων για να σχεδιάσουμε καλές καιρικές και θερμικές συνθήκες.
        Για να επιτευχθεί επιτυχημένη κλιματική προσαρμογή, απαιτείται διαεπιστημονική συνεργασία. Αυτή η συνεργασία θα πρέπει να ξεκινήσει τόσο σε εκπαιδευτικά όσο και σε επαγγελματικά προγράμματα, όπου οι σπουδαστές γεωτεχνικοί, αρχιτεκτονικής τοπίου, αρχιτεκτονικής, πολιτικού μηχανικού και άλλων σχετικών κλάδων μπορούν γρήγορα να μάθουν πώς να χτίζουν ισχυρές συνεργασίες.
        Η προσαρμογή των πόλεων για τη διαχείριση τόσο των ακραίων ροών νερού(ομβρίων) όσο και της ξηρασίας στον ίδιο χώρο αποτελεί πρόκληση.         Αυτές οι κλιματικές ακρότητες δεν μπορούν να σχεδιαστούν ξεχωριστά, αλλά πρέπει να προγραμματιστούν μαζί για να καταστούν δυνατή η συνέργεια. Η διαεπιστημονική συνεργασία στα πρώιμα στάδια σχεδιασμού θα αυξήσει τις πιθανότητες προσαρμογής των πόλεών μας στην κλιματική αλλαγή.
        Απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τη σημασία του σχεδιασμού αστικών περιβαλλόντων ως δροσερών νησιών, παρά νησιών θερμότητας. Ξεκινώντας να εργάζόμαστε τοπικά, δημιουργώντας άνετα μικρά μικροκλίματα, μπορεί να εμπνεύσουμε για μεγάλες αλλαγές σε κοινότητες και γειτονιές.


Different tree species influence thermal comfort in different ways. Which trees do we need in summer and winter, and which can survive in a future climate? Photo: ryasick
Επιπτώσεις της βλάστησης: 
    Η βλάστηση παίζει κρίσιμο ρόλο στην ψύξη των αστικών περιοχών. Τα δέντρα παρέχουν σκιά, μειώνουν τις θερμοκρασίες ακτινοβολίας και η διαπνοή τους δροσίζει τον αέρα. Έρευνα δείχνει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη θερμότητα με αυξημένη κάλυψη δέντρων.
Ολοκληρωμένες Προσεγγίσεις Σχεδιασμού
Στη Σουηδία, η Johanna Deak Sjöman μελετά πώς διαφορετικά είδη δέντρων επηρεάζουν τα αστικά μικροκλίματα, αποδεικνύοντας ότι τα δέντρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη θερμική άνεση. Το έργο της αναδεικνύει την ανάγκη για σχεδιασμό που να φιλοξενεί τόσο τις καλοκαιρινές όσο και τις χειμερινές συνθήκες, καθώς και την ξηρασία και τις πλημμύρες.
Τοπία ανθεκτικά στην ξηρασία: 
Η έρευνα της Μαρίας Ιγνατίεβα στην Αυστραλία εστιάζει στη δημιουργία ανθεκτικών αναπλάσεων , βιοποικιλότητας και ανθεκτικών στην ξηρασία αστικών τοπίων. Αυτό περιλαμβάνει τη μετατροπή των χλοοτάπητων σε λιβάδια, που απαιτούν λιγότερη συντήρηση και άρδευση, και την επιλογή αυτόχθων, ανθεκτικών στη θερμότητα ειδών φυτών.
Διαεπιστημονική Συνεργασία: 
Η αποτελεσματική προσαρμογή στο αστικό κλίμα απαιτεί συνεργασία σε διάφορους τομείς και κλάδους. Η έγκαιρη ενσωμάτωση του τοπίου στην αστική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε πιο βιώσιμες και αξιοβίωτες πόλεις. Οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και τα έργα επίδειξης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάδειξη επιτυχημένων στρατηγικών και την ενθάρρυνση της ευρείας υιοθεσίας.


Tourists get relief from the heat by a fountain at Plaza de Espana in Seville during the Lucifer Heatwave in 2017. “Water sprayed into the air, like a fine mist or a fountain, has a very positive effect of cooling down air and people”, says Robert Brown, professor at Texas A&M University. Photo: Teresia Borgman 

Συμπέρασμα: 
Το αστικό περιβάλλον πρέπει να μεταβεί από νησιά θερμότητας σε νησιά δροσερά για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία εν μέσω αυξανόμενων θερμοκρασιών. Αυτό περιλαμβάνει τον σχεδιασμό μικρών, άνετων μικροκλιμάτων Η αυξημένη ευαισθητοποίηση και ο προορατικός σχεδιασμός είναι κλειδιά για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου