Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Θεμα:‘’απαράδεκτη η δημοτική διαχείριση απορριμμάτων στην Κω’’

 

του Νίκου Μυλωνά

Α.Στην συνάντηση Δημάρχου και συνεργατών του με τους διευθυντέςξενοδοχείων του νησιού μας αποκαλύφθηκεαβίαστα τηνανύπαρκτη πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί μας και γενικότερα η αδυναμία της δημοτικής αρχής να χαράξειδιαχειριστικήπρακτική και να εφαρμόσειμετράαντιμετώπισης της απαράδεκτης και φέτοςπερισυλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων στο νησί μας.

Η κατάσταση μιλάμονή της σε όλους τους κατοίκους Κω  με τους σωρούς και τα διάσπαρτα σκουπίδια. Πάνταςυπάρχουνε προβλήματα λήψης και πρόχειρήςαντιμετώπισής της ‘’’αποκλειστικής αυτής αρμοδιότητάς’’ του Δημου μας. Όμως το κακοίπαραγίνε. Αυτό φάνηκε στην σύσκεψη όχι από τις ομιλίες του δημάρχουκαι των υπηρεσιών άλλα από τους 4-5 διευθυντές που μίλησαν και μεταξύάλλωναποκάλυψαν ότι: α. τα ξενοδοχείακάνουνήδη από μονά τους μεταφοράσκουπιδιών στον ΧΥΤΑ β. κάνουνήδηόποιο διαχωρισμότους βολεύει όπως για παράδειγμαχαρτονιούκαι λαδιώνμαγειρέματος; που υπαρχει ιδιώτηςδιαχείρισης γ. Δεν υπαρχει ιδιώτηςδιαχειριστής γυαλιών και οργανικών αποβλήτων για παραγωγή κόμποστ και τα κατευθύνουνόλοι στον ΧΥΤΑ ε. Η αποκομιδή από τα ξενοδοχεια τους γίνεται απρογραμματαιστα και οποτε βολευει και οσο μπορει το δημοτικο συστημα αποκομιδής ζ. το αποτέλεσμα είναι τα ξενοδοχεία να αναγκαζονται να παρακαλούν το δημοτικόσύστημαπερισυλλογής και το ιδιωτικό διάδοχο σύστημα δίνοντας ‘’μπαξις’’ στους εργαζομένους για να αδειάσουν τα ψυγεία και όχι να τα αφήσουνμισογεμάτα γιατί… δεν προφταίνουν. Σε αυτά εμείς θα προσθέσουμε την απαράδεκτη κατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ που δεν είναι τίποτα άλλο από μια χωματερή στην οποία θάβονται με επικάλυψηχώματος τα καθημερινάσκουπίδιαμετατρέποντας τον ΧΥΤΑ σε ωρολογιακήπεριβαλλοντικήβομβά που θα σκάσει στα χεριάκάποιου από τους Δήμαρχου. Όπωςέσκασαν στο παρελθόν οι βόμβες των πυρκαγιών και των κατολισθήσεως που αχρήστεψαν τον ΧΥΤΑ 2010-2017.

Β.Ο κ.Δήμαρχος αντί να εξαντλεί την διανοητικήτουικανότητα στο να δικαιολογεί την κατάσταση, να την μπερδεύειτα θεματα (πχ μίλησε για την απουσία χωροταξικούσχεδιασμού, το νερό, την φέρουσα ικανότητα  στον τουρισμό σαν εξωτερικός παρατηρητής καλά ενώδημαρχεί 6 χρόνια τώρα, ήταν πρώτος τη τάξηαντιδήμαρχος για 4 χρόνια, γραμματέας ΠΑΣΟΚ όταν τέθηκε στο ραφή τοχωροταξικό Δοξιάδη;…), και να μοιράζει ευθύνες σε άλλους είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟνα παρουσιάσει μια δέσμημέτρωναντιμετώπισήςτης κακήςκατάστασης, να βάλει προγραμματισμό και να καθορίσει ελέγχους από πλευράς τωνυπηρεσιών του και τότε να καλέσει όχι μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά καιτην ευρύτερη κοινωνία να συμμετάσχουνή να συμμορφωθούνστην νέα πολιτικήδιαχείρισης των σκουπιδιών επιμερίζοντας καθήκοντα και ευθύνες.

Τότε οι διευθυντές θα μετέφεραν το συγκεκριμένο μνήμα της αλλαγής στους ιδιοκτήτες που παίρνουν τις αποφάσεις για τις δαπάνες. Αντί αυτού ποιος φοβάται τον Δήμο και γιατί όταν η αναξιοπιστία του και η ανεπάρκεια του οδηγέ στη τραγική σημερινή κατάσταση;  και όχι .

Γ.Τι νόημα έχει το κάλεσμα των μεγάλωντουριστικώνεπιχειρήσεων να επενδύσουνστη πράσινη πολιτική μεαγορά ψυγείων, διαχωρισμόσκουπιδιών, μείωση περιβαλλοντικού βάρους κλπ. της λειτουργίας τους, όταν ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ  δεν έχεικαθορίσειστόχους (πχ πράσινηδημοτική διαχείριση τωναρμοδιοτήτωντου), διαδικασίες, χρονοδιαγράμματαεφαρμογήςνεοτερισμών και αλλαγών και τέλος ελέγχους και επιβολή προστίμων εκ μέρους των Δημοτικών Υπηρεσιών; Με απλά λόγια,  χωρίς να έχειψηφίσεικανονισμό;

Δ. Απλά η σύσκεψηήταν για το θεαθήναι τοις ανθρώποις. Η απεύθυνση ήταν στους ψηφοφόρους με στόχο την άμβλυνση και τηνδιασκέδασητων ευθυνών που καθορίζει η κοινωνίαστην Δημοτική Αρχή για ανικανότητα, αναξιοπιστίακαι ανυπαρξία κάλων αποτελεσμάτων στα δημοτικά μας θέματα πάρα το 60% που της έδωσε!. Ο κ. Δήμαρχοςαποκάλυψε ακόμη μία φορά το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική του θέση στην κοινωνοί μας. Ο Δήμοςδεν είναι πολιτικός μας προϊστάμενος μας με την γενικήευθύνη των αποκλειστικώναρμοδιοτήτων του, άλλα ένας απλός διαμεσολαβητής στα ζητήματα αποκλειστικής.  Αντί να κατευθύνει και να ελέγχει,περιορίζεται στο να παρακαλεί και να καλείτους άλλους (τις επιχειρήσειςεν προκειμένω) να πάρουν μέτρα. Ο κ. Δήμαρχος μη έχοντας τοπική πολιτική διαχείρισης θα ήταν αποτελεσματικότερο οι υπηρεσίες του να ενημερώσουν τα μεγάλαξενοδοχείαπου λειτουργούν στην βάσηεγκεκριμένων περιβαλλοντικώνόρων λειτουργίας που (προαπαιτούμενο των οικοδομικών τους αδειών) ότι ξεκινούν . τους ελέγχους! 

Δυστυχώς εδώ γίνεται ότι έγινε και με τους βιολογικούς καθαρισμούς των ξενοδοχείων. Οι ξενοδόχοι επέβαλαν την σύνδεση με τον δημοτικό βιολογικό σταθμό που τους βόλευε γιατί έχουν μικρότερο κόστος!

Έτσι τινάχθηκε στον αέρα ο βιολογικός πόλεως Κω. Αυτό γίνεται και με τα σκουπίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου