Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Πέθανε ο Ισμαήλ Κανταρέ

 Ο ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ, άξιος Αλβανός συγγραφέας και θεωρούμενος ως υπέρτερος όλων των συγχρόνων του, πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών. Πολλά θα γραφτούν γι αυτόν, θα υπάρξει λόγος και αντίλογος για την ένταξή του στο στρατόπεδο του Εμβέρ Χότζα, αλλά κανείς δεν θα αρνηθεί ότι με το «Κάστρο» ο Κανταρέ παρήγαγε το αριστούργημα της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Μέσα από το «Κάστρο» εκτυλίσσεται το χρονικό μιας πολιορκίας σε μια αναφορά που περιλαμβάνει δύο αφηγήσεις : Η μία είναι η αφήγηση των μωαμεθανών πολιορκητών, η μεταξύ τους συζήτηση για τους τακτικούς σκοπούς που υπηρετούν – όπως είναι η φορολόγηση των αυριανών υπηκόων τους ! Η άλλη είναι η αφήγηση των πολιορκημένων, απείρως πιο λιτή και περιεκτική, που περιλαμβάνει το πείσμα και την εμμονή στους αγώνες. Σε ένα σημείο βέβαια υπάρχει και η αφήγηση κάποιων γυναικών που συλλαμβάνονται από τους Τούρκους και υφίστανται τα πάνδεινα.

Το Αργυρόκαστρο εκτός από πόλη της Ελληνικής μειονότητας, είναι και το μέρος όπου γεννήθηκε ο Ισμαήλ Κανταρέ . Ο Κανταρέ διακρίθηκε στην «ιστορική λογοτεχνία», έγραψε αφηγήματα που μοιάζουν ή είναι υπέρτερα από αλήθειες. Το «Κάστρο» είναι η καλύτερη αφήγηση για τους αγώνες των Αλβανών ενάντια στην Τουρκική τυραννία, επί εποχής Σκεντέρμπεη – άλλως Γεώργιου Καστριώτη. Με το «Κάστρο» με συνδέει ένα γεγονός, δηλαδή ότι έτυχε να πέσει στα χέρια μου ένα μεσημέρι, σε τόπο αναψυχής, οπότε κάθισα σε μια καρέκλα και δεν μπόρεσα να το αφήσω ούτε λεπτό, κοινώς το ρούφηξα μονομιάς !
Ο Κανταρέ τον Οκτώβριο του 1990 διέφυγε στη Γαλλία, όπου – σύμφωνα με πολλούς – «πολύ αργά» ζήτησε πολιτικό άσυλο, διακηρύσσοντας μάλιστα ότι «δικτατορία και αυθεντική λογοτεχνία είναι ασυμβίβαστες» .Η διαφυγή του Κανταρέ στη Γαλλία θεωρήθηκε από πολλούς ως κίνηση σικέ, αλλά ο Κανταρέ, συντοπίτης του Εμβέρ Χότζα στο Αργυρόκαστρο και καθ’ υπόθεση ευνοημένος από αυτόν, επαναλάμβανε σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις ότι δεν υπήρξε οπαδός του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας του. Το 2023 ο Ισμαήλ Κανταρέ παρασημοφορήθηκε από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του απέμεινε τον τίτλο του Ανώτατου Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής.
«Αγαπητέ Ισμαήλ Κανταρέ, ‘το να ζεις είναι να πολεμάς’, έλεγε ο Σενέκα, εσύ έχεις μεταμορφώσει το ρητό του στο «να γράφεις σημαίνει να πολεμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν κατά την απονομή.
«Για αυτόν τον ρόλο ως ποιητής των Βαλκανίων, ως ραψωδός της Ευρώπης, ως αγγελιοφόρος της ελευθερίας, γι αυτή τη συναρπαστική σύνδεση που ενσωματώνετε τόσο πολύτιμα μεταξύ της Αλβανίας και της Γαλλίας, έχω σήμερα την τιμή να σας υψώσω στον υψηλό βαθμό του αξιωματικού του τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
λες οι αντιδράσεις:
Εσείς, Georgia Deligiannopoulou, Πόπη Γεωργοπούλου και 3 ακό
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου