Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Τηλέμαχος Χυτήρης

 

 

Στο χάραμα της μέρας, χωρίς ν’ ακουστεί, ξανοίχτηκε ένα σκαρί
Όσο μάκραινε από το βράχο τόσο πιο πλούσιο το φως ακοντιζόταν
έτσι που δεν καταλάβαμε πώς φεύγει η αυγή
κι έρχεται η δύση
Το πέλαγο κατέβαινε σα φωτεινό ποτάμι
Ο αγέρας γινόταν μουσική από αρμονία κι απ’ όνειρο πλασμένος
Ήταν γλυκό το πρωινό
πάνω από της Γης τον ξύπνο
 
 

ΟΙ ΑΡIΣΤΟΝΑΥΤΕΣ ΩΣ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ – (ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ)

 





του Γρηγορη Κλαδούχου

«Ο Μύθος λειτουργεί, αλλά πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους τρόπους που θα δώσουμε μορφή στην γνώση» - Riccardo Fedriga*

         Μετά το «φεστιβάλ Αριστοναυτών» και τα εγκαίνια της εικοσόρου απαιτείται μια συνολική επανεξέταση των όρων συμμετοχής του μύθου και της ιστορίας στα σύγχρονα τοπικά δρώμενα. Ποιες είναι οι προτάσεις προστιθέμενης αξίας στο συμβολικό κεφάλαιο των Αριστοναυτών από τον Δήμο, την πολιτική και εκπαιδευτική κοινότητα; Ποιος ο προγραμματισμός; Ποια η παιδαγωγική και πολιτιστική καινοτομία;

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ

        Αξιοπιστία αποδοχής υπάρχει μόνο με την μεταφορά του μύθου και της ιστορίας από αρχαιολογική έρευνα σε γεγονότα κοινωνικοποίησης, τέχνης. Με την τέχνη και την εκπαίδευση μόνο μπορούν να παρέχουν προστιθέμενες αξίες. Πολιτισμός είναι η νοηματοδότηση του πεδίου του συλλογικού, σημαίνει συναναστρέφομαι, «είναι κίνηση, ταξίδι, όχι λιμάνι», επαναπροσέγγιση και επένδυση σε αξίες χρήσης. Η λέξη Αριστοναύτες σημαίνει ότι με αυτές τις αφετηρίες να παραχθούν ιδέες δημόσιων θεματικών ενεστώτα χρόνου. Οι θεσμικοί φορείς πολιτισμού να αναμοιράζουν το υπάρχειν με όλες τις συνιστώσες της ταυτότητας. Να επενδύουν σε τεχνικές διεύρυνσης της χειρωνακτικής και κοινωνικής νοημοσύνης.                                                                                                                                                                                                                           

Σκόπιμη θανάτωση Δελφινιού

 

 

  

 

stripped dolphin stranding June2024

 

Άλλο ένα περιστατικό σκόπιμης θανάτωσης δελφινιού εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος στις ΒΔ ακτές της Σάμου

Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου ζουν σημαντικοί πληθυσμοί από 4 είδη δελφινιών, ενώ επίσης καταλήγουν έντονα θαλάσσια ρεύματα, δεν είναι σπάνιο να εντοπιστούν νεκρά θαλάσσια θηλαστικά - περιστατικά τα οποία συνήθως δεν δημοσιοποιούμε. Όμως στο συγκεκριμένο περιστατικό, το ζωνοδέλφινο είχε ακρωτηριαστεί στην ουρά με αιχμηρό αντικείμενο. Η βίαιη θανάτωση ενός υγιούς δελφινιού που αφήνεται να πεθάνει αργά και βασανιστικά αιμορραγώντας στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτη στις μέρες

Έκθεση του Henri Cartier Bresson

 

 

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, με τη συμβολή του Ιδρύματος Henri Cartier-Bresson, τιμά το μοναδικό ζευγάρι καλλιτεχνών Henri Cartier-Bresson (1908-2004) και Martine Franck (1938-2012) με ένα διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα που παρουσιάζεται παράλληλα και στα δυο του μουσεία, στην Αθήνα και στην Άνδρο, από τις 3 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2024. Τα έργα, που προέρχονται από τη συλλογή του Ιδρύματος Henri Cartier-Bresson, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να διακρίνουν την ιδιαιτερότητα της ματιάς και των δυο φωτογράφων, αποφεύγοντας κάθε αντιπαράθεση ή σύγκριση.

Δημήτρης Χριστόπουλος: Στὸν θά­λα­μο πε­τοῦ­σαν πε­τα­λοῦ­δες

 

Δημήτρης Χριστόπουλος Στὸν θά­λα­μο πε­τοῦ­σαν πε­τα­λοῦ­δες ΕΣΑΝΥΧΤΑ. Τὴν ὥρα ποὺ χτυ­ποῦ­σαν ἀνα­στά­σι­μα οἱ καμ­πά­νες.…

Η Τελίτσα και το Σύμπαν


 

«Δεν είναι ο Κασσελάκης το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

του Θανάση Καρτερού

Όχι, βέβαια, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Κασσελάκης. Ο άνθρωπος το διάστημα που βρίσκεται στην ηγεσία ούτε κρύφτηκε, ούτε κατέφυγε στην υποκρισία. Διαφήμισε τα σπίτια του, τα λεφτά του, την επιχειρηματική του επιτυχία, την έπαρση ότι έχει ζωή κι έξω από την πολιτική, την ιδιοκτησία του -ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ, οι δικές μου θέσεις, το δικό μου σχέδιο, τα δικά μου think tanks, η δική μου Ελλάδα. Έκανε θέαμα τα προσωπικά του δεδομένα. Σας αποκάλυψε τα μύχια της ψυχής του -την ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ, τον Άγιο Τσαλίκη, την πίστη του στο τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Κατάργησε στην πράξη τα συλλογικά όργανα, θέσπισε το «αδιαμεσολάβητο», ταύτισε την κριτική με την υπονόμευση, κήρυξε εσωτερικούς πολέμους -μαύρα ταμεία, καρέκλες, «καριέρες» και… c’ est la vie. Τελικά στράφηκε κατά του Τσίπρα, που θεωρεί ότι άλλη δουλειά δεν έχει, παρά να τον υπονομεύει.

Εσείς είστε το πρόβλημα. Τι άλλο να κάνει, για να καταλάβετε, ότι ή θα σας περιφέρει αιχμάλωτους, ή επιτέλους θα ανοίξετε το στόμα σας; Ο ίδιος αναρτά στο φως της μέρας κι εσείς ψιθυρίζετε στα σκοτεινά. Οι στενοί του συνεργάτες κραυγάζουν εναντίον των αγίων πάντων, εσείς μουρμουρίζετε. Περιμένετε να σώσουν το κόμμα από τη μετάλλαξη η ζωή, οι αρχηγικές αβελτηρίες, η ετυμηγορία της κάλπης, και τελευταία -άντε πάλι!- ο…μπαμπάς Τσίπρας.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Μπού­λη Ἀν­δρε­ά­δου: Ἡ γυναίκα τοῦ πρωτομάστορα

 

Ἡ γυναίκα τοῦ πρωτομάστορα 

Εκδηλώσεις του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας

 


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΒΟΥΝΟΥ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

WHY DO I HIKE

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τις εκδρομές του Ομίλου, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Η διπρόσωπη Τουρκική «Δημοκρατία»

 

Μέχρι πότε η Τουρκία θα κατηγορεί τους άλλους σαν Ναζί, Χίτλερ και Μουσολίνι 

αλλά θα εφαρμόζει στην πράξη τα ίδια ακριβώς «πιστεύω» τους, ανενόχλητη και χωρίς κανένα ίχνος ντροπής;

 

 


του Λεωνίδα Κουμάκη*

 

Η πανίσχυρη τριανδία Ερντογάν – Φιντάν – Καλίν που ελέγχει ασφυκτικά στις μέρες μας ολόκληρη την σημερινή Τουρκία, εφαρμόζει μια επικίνδυνη εξωτερική  πολιτική απέναντι στην Διεθνή κοινότητα και φυσικά απέναντι σε Ελλάδα-Κύπρο, με δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα.

 

Το ένα πρόσωπο, εκείνο της φιλικής σύμπραξης, της (δήθεν) αποφυγής εντάσεων, της (άνευ αξίας) υπογραφής Διακήρυξης «Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας», της επίμονης «προθυμοποίησης»  για μεσολάβηση μεταξύ εμπολέμων χάρiν της ειρήνης, η φαινομενικά συγκαταβατική προσέγγιση διεθνών προβλημάτων για την δημιουργία εικόνας φιλειρηνικής χώρας, οι αντιφατικοί «στρατηγικοί στόχοι» παραμονής στο ΝΑΤΟ, ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένταξης στους BRICS, επιφανειακές συμμαχίες με Δύση και Ανατολή, καθώς  και πολλά άλλα, αποτελούν το κάλπικο προσωπείο πολιτισμού που θέλει να εμφανίζει η Τουρκία προς τα έξω.

 

Η στάση αυτή κατά καιρούς γίνεται αναγκαστική εξ αιτίας άμεσων αναγκών της Τουρκίας κάποιες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, με ανοιχτά τα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και την Τουρκία να πρέπει να στηρίξει επειγόντως την καταρρέουσα οικονομία της,

Γνωρίστε τις νικήτριες ομάδες του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next

 


Τρεις υπέροχες ομάδες παιδιών που κάνουν θαύματα και που χαμογελάμε όταν διαβάζουμε τι κατάφεραν.
Η χώρα μας έχει ελπίδα με αυτά τα παιδιά κι εμείς πιανόμαστε απ' αυτά τα μικρά θαύματα για να σκεφτούμε ότι "Δεν μπορεί, κάτι θα γίνει"
H πρώτη ομάδα κατασκευάσε ένα drone μεταφοράς φαρμάκων για παροχή πρώτων βοηθειών, η δεύτερη δημιούργησε έναν φορητό ρομποτικό διερμηνέα νοηματικής γλώσσας (σε μορφή χεριού). και η τρίτη δημιούργησε ένα σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές.
Απολαύστε τους.
Σας ευχαριστώ θερμά!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γνωρίστε τις νικήτριες ομάδες του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next

Λύση στο ζήτημα μεταφοράς ιατρικών φαρμάκων για πρώτες βοήθειες σε δυσπρόσιτες περιοχές, στη συμπερίληψη των κωφών ατόμων σε ποικίλες κοινωνικές δράσεις, καθώς και στην επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών έδωσαν οι φετινές νικήτριες ομάδες!

Μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, συμμετείχαν στον 7ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next δημιουργώντας μοναδικά projects που προτείνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την επιστήμη.

H ελπίδα ήρθε με… drone
Η πρώτη νικήτρια ομάδα από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου

Σοφία Παράσχου :Το Καφέ της οδού Σκουφά

 


Σελίδες: 444, Τιμή: 16.80 ευρώ
ISBN: 978-618-5563-56-1


Εκδόσεις Όταν

 

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Όταν το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Παράσχου «Το Καφέ της οδού Σκουφά».
Η  Άρτεμη, η Μάρω και η Ρένα είναι τρεις νεαρές φίλες που συναντώνται κάθε Σάββατο σε ένα καφέ στην οδό Σκουφά και σχολιάζουν με χιούμορ και ανεμελιά τις ερωτικές και επαγγελματικές τους εμπειρίες.
Η κεντρική ηρωίδα, Άρτεμη, είναι αμοιβαία ερωτευμένη με τον Κρητικό γιατρό, Μάνο, και κάνουν όνειρα για το γάμο τους, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του. Έχοντας κερδίσει μια υποτροφία, εκπονεί διδακτορική διατριβή με αντικείμενο το «Νεανικό Κόσμο», ένα περιοδικό που κυκλοφορούσε τη ζοφερή εποχή του Εμφυλίου. Μέσα από τις σελίδες του θα έρθει στο φως η ερωτική ιστορία του Στρατή και της Ελίζας, η οποία άρχισε στα άγρια χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού και σημάδεψε τη ζωή τους, αλλά τώρα πλέον σημαδεύει και τη ζωή της ηρωίδας.
Η ξαφνική εισβολή στη ζωή της Άρτεμης του Αλέξανδρου Περαντινού, θα ανατρέψει τις βεβαιότητές της. Τι σχέση έχει ο Αλέξανδρος με το εμβληματικό ζευγάρι του «Νεανικού Κόσμου»; Ποιο είναι το κρυμμένο μυστικό που θα συνδέσει το τότε με το τώρα;

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Ο ιβηρικός λύγκας δεν απειλείται πλέον με εξαφάνιση

 


(ALEXANDRA SURKOVA-WWF | elpais.com)

Λιγότερο από 25 χρόνια μετά τον φόβο ότι ο ιβηρικός λύγκας (Lynx pardinus) βρισκόταν μια ανάσα από την εξαφάνιση, ο πληθυσμός του ζώου έχει ανακάμψει αρκετά σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία ώστε να μετακινηθεί από την κατηγορία Κινδυνεύοντα (Endangered) στην κατηγορία Τρωτά (Vulnerable) στον παγκόσμιο κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN.

Η αλλαγή της κατάστασης, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (ICUN), είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας τουλάχιστον δύο δεκαετιών από έναν συνασπισμό εταίρων που περιλαμβάνει την ΕΕ και τις περιφερειακές και εθνικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καθώς και ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφήο πληθυσμός του λύγκα στη χερσόνησο αυξήθηκε από μόλις 94 το 2002 σε 2.021 άτομα πέρυσι, με τη συντριπτική πλειοψηφία – σχεδόν το 86% – να βρίσκεται στην Ισπανία.

Νέα τροποποίηση στην υπουργική απόφαση για τα ορειβατικά – πεζοπορικά μονοπάτια

 


Σε νέα τροποποίηση της υπ’ αρ. 151344/165/2017 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών», προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Αναλυτικά, η νέα υ.α. αναφέρει τα εξής:

Τροποποιούμε την υπ’ αρ. 151344/165/18.1.2017 υπουργική απόφαση «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών» (Β΄ 206), ως ακολούθως:

Άρθρο 1

Στο τέλος του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 151344/165/18.1.2017 υπουργικής απόφασης προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Ως πεζοπορικά – ορειβατικά μονοπάτια και δασικά ποδηλατικά μονοπάτια, νοούνται εκείνα που οδεύουν αποκλειστικά εντός εκτάσεων που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση τα ποδηλατικά μονοπάτια διαχωρίζονται αυστηρά από τα πεζοπορικά, με αμοιβαίως αποκλειόμενες χρήσεις, για λόγους ασφάλειας.».

Άρθρο 2

Η περ. 1 της παρ. Α του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ : Συμβολή ή φρένο στην τουριστική ανάπτυξη;»

  

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

 

 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη του θέματος για την κατασκευή δύο αναβατορίων ατόμων στο κάστρο της Μονεμβασίας, με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης ατόμων με κινητικά προβλήματα και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον  τα αποτελέσματα της εγκριτικής διαδικασίας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο, η οποία θα ανάψει ή όχι το πράσινο φως για την υλοποίησή του. Οι υπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις, αφού διερευνήσαμε ενδελεχώς το θέμα, καταλήγουμε και προτείνουμε τα εξής:

 

Το κάστρο της Μονεμβασίας, χώρος τεράστιας ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, είναι κτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο το φυσικό περιβάλλον με την πολιτιστική κληρονομιά. Η καστροπολιτεία χρονολογείται στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους με προγενέστερη την Άνω Πόλη, ερειπωμένη σήμερα, όπου έχουν αποκατασταθεί ο βυζαντινός ναός της Αγ. Σοφίας, και στερεώθηκαν κτίσματα που αποκαλύφθηκαν στην κεντρική γειτονιά της Πόλης. Η Κάτω Πόλη η οποία έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο ποσοστό, διατηρεί πολλούς και σημαντικούς ναούς. Χαρακτηρίζεται από ένα κεντρικό καλντερίμι και στενά ελικοειδή δρομάκια και συγκεντρώνει πληθώρα κτισμάτων που φιλοξενούν κατοικίες, ξενώνες, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια.

 

Το κάστρο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ιδιαίτερα η Κάτω Πόλη, ενώ αυξημένη είναι και η επισκεψιμότητα της Άνω Πόλης.

 

Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση από άτομα με κινητικά προβλήματα στην Άνω Πόλη, το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την κατασκευή εναέριου αναβατορίου (τελεφερίκ), δύο καμπινών, χωρητικότητας 15 ατόμων η κάθε μία και συνοδών έργων. Το σύνολο θα  καλύπτει έκταση 310 στρέμματα.

 

Αυτό είναι το πιο feel good γυναικείο μυθιστόρημα του καλοκαιριού

 

meri kounelakiΑν θέλετε να διαβάσετε ένα ευχάριστο βιβλίο, δροσερό και ακομπλεξάριστο, με οικείους ήρωες. Ένα βιβλίο που θα σας βοηθήσει ν’ αφήσετε για λίγο στην άκρη τα βάρη της καθημερινότητας, να ξεχαστείτε, να χαμογελάσετε, να περάσετε χαλαρά τον χρόνο σας, το μυθιστόρημα «Μέρι Κουνελάκη vs Βασίλισσα Zira» είναι αυτό που χρειάζεστε.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μέρι Κουνελάκη vs Βασίλισσα Zira
Συγγραφέας: Μέρι Κουνελάκη
Εκδόσεις: Οσελότος
Είδος: Μυθιστόρημα
Σελίδες: 382

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

Λίγα λόγια…
… για την ιστορία
Η Μέρι, ετών σαράντα δύο, συζεί με τον Φώτη, μικρότερό της, με τον οποίο θέλει απεγνωσμένα να κάνει παιδί. Παρόλες όμως τις πολλές προσπάθειές της να μείνει έγκυος, δεν γίνεται τίποτα.

Έργα σε άσπρο μαύρο


 

Πέθανε ο Ισμαήλ Κανταρέ

 Ο ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ, άξιος Αλβανός συγγραφέας και θεωρούμενος ως υπέρτερος όλων των συγχρόνων του, πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών. Πολλά θα γραφτούν γι αυτόν, θα υπάρξει λόγος και αντίλογος για την ένταξή του στο στρατόπεδο του Εμβέρ Χότζα, αλλά κανείς δεν θα αρνηθεί ότι με το «Κάστρο» ο Κανταρέ παρήγαγε το αριστούργημα της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Μέσα από το «Κάστρο» εκτυλίσσεται το χρονικό μιας πολιορκίας σε μια αναφορά που περιλαμβάνει δύο αφηγήσεις : Η μία είναι η αφήγηση των μωαμεθανών πολιορκητών, η μεταξύ τους συζήτηση για τους τακτικούς σκοπούς που υπηρετούν – όπως είναι η φορολόγηση των αυριανών υπηκόων τους ! Η άλλη είναι η αφήγηση των πολιορκημένων, απείρως πιο λιτή και περιεκτική, που περιλαμβάνει το πείσμα και την εμμονή στους αγώνες. Σε ένα σημείο βέβαια υπάρχει και η αφήγηση κάποιων γυναικών που συλλαμβάνονται από τους Τούρκους και υφίστανται τα πάνδεινα.

Tελευταία νέα του Αρχιπελάγους

 

 

  

 

cover photo

 

Τελευταία Νέα του Αρχιπελάγους: Iούνιος 2024

 

tutrle

 

Εκπαίδευση στην εφαρμοσμένη θαλάσσια έρευνα και προστασία - στο Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

 

Καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού συνεχίζονται οι δράσεις εφαρμοσμένης εκπαίδευσης εν πλω στα σκάφη Aegean Explorer και Πηνελόπη.

Στο πλαίσιο κοινής αποστολής με το Βελγικό Πανεπιστήμιο Odisee University of Applied Sciences η εκπαίδευση επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά και την ευζωία των θαλάσσιων θηλαστικών στο πλαίσιο του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. Η ομάδα φοιτητών ολοκλήρωσε την επίποπια εκπαίδευση στις ερευνητικές βάσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο και τους Λειψούς.

Διεπιστημονικές ομάδες φοιτητών από τα Pennsylvania State University, University of South Dakota και από τα Culver Academies των ΗΠΑ, καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Toronto συνεργάστηκαν με ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με αντικείμενο την εφαρμοσμένη έρευνα που στοχεύει στην προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων ειδών του Αιγαίου.

 

20240529 132936

 

***

 

Τα Αγνωστα Κοράλλια του Αιγαίου - Κοινή Δράση UNDER THE POLE & Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" με Στόχο την Επείγουσα