Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Μπουκιά-μπουκιά αλλάζει ο κόσμος......

 

Του Γιάννη Σχίζα

αυγή 15.6.24 

     Παραδοσιακά φαγητά,  κυρίες  με γνώσεις αναγόμενες στο παλαιολιθικό διαιτολόγιο , κι από κοντά  ρηξικέλευθοι σεφ της νέας εποχής με μεταμοντέρνα πιατοποιϊα,  όλοι αυτοί κατέλαβαν χώρους στην ύλη εντύπων και χρόνους στα τηλεοπτικά μέσα..

Το φαγητό  δεν είναι   διαδικασία πρόσληψης «χρησίμων» υλών. Το φαγητό είναι πρωτίστως ηδονή -  η   πρωτοκαθεδρία της γεύσης προηγείται. Όμως υπάρχουν και οι επιταγές της υγείας και της αισθητικής :  Γι αυτό όταν ακούω να παρουσιάζονται live συνταγές όπου συμμετέχουν τηγάνια και ανακατεύονται πρωτεϊνες και χρησιμοποιούνται  αμφίβολης συμβατότητας υλικά, πείθομαι ότι η υγιεινή  δεν λαμβάνεται υπόψη. Στη προκειμένη περίπτωση έχουμε   «μονοκαλλιέργεια» της γευστικής αίσθησης,  με  παραγνώριση του «χρονικού βάθους» των συνεπειών των τροφίμων. Έχουμε   επιστροφή στο πρωτογονισμό,  όπου το άμεσο αίσθημα από την πρόσληψη της τροφής είναι  και το μοναδικό κριτήριο επιλογής του φαγητού .

     

Η διατροφή που  ενσωματώνει γνώσεις  για τη σχέση των τροφίμων  με το ανθρώπινο σώμα, πολύ δε περισσότερο η τροφή της οποίας η επίδραση εξατομικεύεται  με βάση το  Ιπποκράτειο σκεπτικό «η τροφή είναι το φάρμακό σου», πραγματικά απηχεί το εύρος  των γνώσεων κάθε εποχής.     Κάποτε ακόμη υπήρχε μια έντονη κριτική της κρεοφαγικής κουλτούρας του πρώτου κόσμου, η οποία  βασιζόταν στο ότι  μεγάλες ποσότητες  φυτικών ζωοτροφών εξάγονταν  «από το πιάτο» των τριτοκοσμικών  χωρών και μετασχηματίζοταν σε κρέας . Τι έγινε όλη αυτή η πολεμική της δεκαετίας του 1980  για το «κρέας μας που είναι ο λοιμός τους» ;

Σήμερα  οι γευσιγνώστες παραπέμπουν στην παράδοση, όμως η παράδοση δεν είναι πάντοτε ωφέλιμη . Πρωτίστως  σήμερα, μέσα στις συνθήκες αδιαφάνειας της αγοράς και αποθέωσής της από  διάφορους πολιτικούς νεάντερνταλ, η ποιότητα των τροφίμων γίνεται προβληματική   οι δε  τροφοσυνθέσεις επιτρέπουν τη χρήση  ανθυγιεινών υλικών. Να θυμίσουμε τα βελγικά κοτόπουλα που προ ετών  τρώγαν τα λάδια των μηχανών εσωτερικής καύσης(!)  ή τα σπορέλαια που μέσω της διαφημιστικής προβολής επεχείρησαν , εδώ στην Ελλάδα, χώρα-ορμητήριο του ελαιολάδου,  να μας τα εμφανίσουν  ως πιο υγιεινά .

    Τώρα, εν όψει του καλοκαιριού και των διαιτητικών δράσεων, επείγει  να  απαγκιστρωθούμε από τα σκουπιδοφαγικά  «συν-δρομα». Να μεταπείσουμε  όσους  τρώνε, πίνουν, κι ό,τι αρπάξουν τα διάφορα συμφέροντα.. Να αλλάξουμε  τη μπουκιά μας  με τη βεβαιότητα πως κάπως έτσι γίνεται – με δόσεις!- και η αλλαγή του κόσμου.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου