Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Θεολογική Σχολή Χάλκης

  του Λεωνίδα Κουμάκη

Ας είναι καλά ο άνθρωπος! Ενοοώ τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ομολόγησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τα εξής: «Προσωπικά θα ήθελα να ανοίξει η Θεολογική Σχολή, ώστε να αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που κατέχει η Τουρκία, αλλά και στο πνεύμα της αντίληψής μας για την ανεξιθρησκία... Υπάρχουν δύο διαστάσεις στο θέμα, η μία εκ των οποίων είναι η πολιτική διάσταση. Αυτή καθορίζεται από κοινού από τον κύριο Πρόεδρό μας και τον Υπουργό μας που διαχειρίζεται την Εξωτερική Πολιτική. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που θα λάβουν... Εν τέλει δεν είμαι εγώ, ο Υπουργός Παιδείας, εκείνος που θα αποφασίσει για το αν θα ανοίξει ή όχι η Θεολογική Σχολή. Θα αποφασίσει ο Πρόεδρός μας και ο Υπουργός μας των Εξωτερικών. Εμείς θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις τους».

Ο υπουργός παιδείας βέβαια της Τουρκίας κινδυνεύει από τον Καλίν (το σημερινό αφεντικό της ΜΙΤ) να του βάλει πιπέρι στην γλώσσα γιατί παρέλειψε να τον αναφέρει μεταξύ αυτών που θα αποφασίσουν για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Γιατί ο έλεγχος της σημερινής Τουρκίας γίνεται την τριανδία Ερντογάν - Φιντάν - Καλίν και όχι μόνο από δίδυμο Ερντογάν - Χακάν.
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης φιμώθηκε αυθαίρετα το 1971 και οι Τούρκοι εδώ και 53 χρόνια κοροϊδεύουν ότι δήθεν "σκέφτονται" την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής για τα μάτια. Αρνούνται την λειτουργία της σχολής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που λειτουργούσε είτε την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είτε την εποχή της Τουρκικής "Δημοκρατίας". Θέλουν να λειτουργεί υπό το ισλαμοφασιστικό τουρκικό υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων, ώστε να βεβαιωθούν ότι αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό και η σχολή θα παραμείνει κλειστή για τον στραγγαλισμό της ελεύθερης θρησκευτικής εκπαίδευσης κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Σχετικό με το θέμα αυτό είναι το άρθρο μου της 5/2/2024 Φτάνουν οι ανατολίτικες πονηριές: Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης τώρα! στην ηλεκτρ. διεύθυνση:
Ο "Απατεώνας Δικτάτορας" της Τουρκίας και η κομπανία του, κοροϊδεύουν για πολλοστή φορά τα τελευταία 25 χρόνια πως δήθεν "σκέφτονται" την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να το κάνουν. Εγώ πάντως, εύχομαι ολόψυχα στην προκειμένη περίπτωση να έχει πραγματική εφαρμογή ο μύθος του Αισώπου που αναφέρεται στο ψεύτη βοσκό...
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Όλες οι αντιδράσεις:
Εσείς και 1 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου