Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Δημόσιααυτοκριτική των πολιτικών μας εκπροσώπων για την κακήεικόνα της Κω την περίοδο της αυξημένηςεισόδου Τούρκων επισκεπτών‘’τα σχόλια του τύπου της Αλικαρνασσού’’,

 

’του Νίκου Μυλωνά 

Oι εικόνες στο λιμάνι μας την περασμένη βδομάδα ήταν θλιβερές.Έρχεσαι στην Κω να περάσειςμία μέρα η μια εβδομάδαγιορτών και ζειςτο βάρος της μεγάλης καθυστέρησης στον διαβατηριακόέλεγχο(μέσης διάρκειας 2 ωρών).Παρατηρείς την απαράδεκτη εικόνα του κλειστούχώρου της Schengen Area-Σένγκεν (με τα στραπατσαρισμένα κιόσκιαISOBOX, την σιδερόφρακτη περίφραξηστρατιωτικού τύπου) και την απουσία κάθε είδουςαισθητικήςοργάνωσης του χώρου υποδοχής.Βγαίνεις στην οδό Αβέρωφ για να κατευθυνθείς στην πόλη και τις δημόσιες υποδομές της. Περπατάς σέρνοντας την αποσκευή σου στο κατασπασμένο τσιμεντόστρωτο  πεζοδρόμιο με τα παμπάλαια σιδερένιαπαγκάκια, τα ξεχειλισμένα δοχεία απορριμμάτων, τις βρύσες που στάζουν, τις σπασμένες καρέκλες, τα παρατημένα τραπεζάκια. Σέρνεις την βαλίτσα σου στο ‘’ο θεός να το πει’’ δάπεδο στην περίμετρο του λιμανιού  και ψάχνεις πληροφορίες: ‘’που να πας γιανα βρεις αυτό έχεις ανάγκη σε ένα ξένο τόπο’’.  Όμως ΝΟ ΙNFΟ, NOSIGNIALS! Την θλιβερή κατάσταση του πεζοδρομίουεπιδεινώνει η ερειπωμένη μορφήτου άλλοτε ωραίου κτηρίου της Ανωτέρας-οικία Μπρουνέττι.Μετά το εγκαταλειμμένο δημοτικόσχολείο-Αζήλομε τα σπασμένα παραθυρόφυλλα.  Το μάτι σου πέφτει στους γεμάτους, βρώμικους και ξεσκέπαστους κάδουςσκουπιδιών {6-7 (!)}.Στην δυσανάγνωστη σκουριασμένη, σβησμένη δημοτική πινακίδατου χάρτη της πόλης (τοποθετήθηκε το 2005!!!) και στέκει ακόμη σαν …κειμήλιο μιας εποχής.Δίπλα της η τεράστια σε πολύ χαμηλό ύψος εγκαταλειμμένημαύρη και σκοτεινή πινακίδα, πινακίδα- μυστήριο (οι παλιότεροιξέρουμε ότι τοποθετήθηκε το 2017 με ευρωπαϊκήχρηματοδότηση ως σήμανση ΤΣΟΥΝΆΜΙΣ).

Πίσω από την  blackunknowntable οι ουρές αναμονής τουριστώνγια ταξί….Φυσικό είναι να πεις: ‘’κάτι δεν πάει καλά εδώ!

Γιατί αυτή η κατάσταση στην προμετωπίδα της πόλης Κω που είχε,κάποτε, ένα ‘’καλό όνομα’’ και μια καλήεμφάνιση, θα δούμε τις τελευταίες εντυπώσεις των αναχωρούντων τωνεπισκεπτών μας.

---Ήτανλοιπόν η εβδομάδα, του Κουρμπάν Μπαϊράμ,του Eid al Adha(το μπαϊράμι της θυσίας που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως η θυσία του Αβραάμ προς τον Αλλάχτου γιου του Ισμαήλ)και τονησί μας πλημμύρησε από επισκέπτες από τις γειτονικές πόλεις της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Το τι έμεινε στο νησί μας, τα καλά και τα κακά της πλημμυρίδαςΤούρκωνεπισκεπτών θα εκτιμήσει  η τοπικήπολιτική μας ηγεσία. Θα σας μεταφέρουμε αυτά που γράφει ο τύποςαπό το Πετρούμι.

https://bodrumhaber.com/istankoy-gumrugu-cile-gumrugu-oldu/

---Πρώτα οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν μιλούν από μόνες τους.Όλες εστιάζουν στην κατάσταση στην Ζώνη Εισόδου-Εξόδου. Με λίγα λόγια τα σχόλια τους που ξεκινούν με τον πικρόχολο και επιτιμητικό (δικαιολογημένα) τίτλο: ‘’Το έθιμο της επίσκεψης στην Κω, έγινε πια έθιμο δοκιμασίας’’! και εστιάζουν:

---Ανεπαρκές προσωπικό στο τελωνείο της Κω

---τοποθετήθηκαν 2 μόνο ομπρέλες στην ζώνη Σένγκεν

--Αναφέρθηκαν λιποθυμίες μεταξύ των τουριστώνπου περίμεναν την διαδικασία των διαβατηρίων μέχρι και για 3,5 ώρες κάτω από 40 βαθμούς θερμοκρασία.

-- Δεν έγιναν οι απαραίτητες βελτιώσεις στον χώρο εισόδου εξόδου στο νησί πάρα το ότι ήταναναμενόμενο το μεγάλο  κύματουριστών. ‘

--οι συνθήκες είναι χειροτερες ακομη και από αυτές που συναντωνται στον λεγόμενο τριτο κόσμο

--ταλαιπωρήθηκαν οι επισκέπτες καιεξοργίστηκαν οι επαγγελματίες του τουρισμού της Κω.

Ναι είναι ντροπή κύριοι της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του Δήμου.

Στεναχωριέστε, όπως κάθε Δημότης που καταλαβαίνει την κακήεικόνα που εκπέμπει το νησί και η πόλη μας στους επισκέπτες!

Στεναχωριέστεπερισσότερο που βλέπεταισυνάνθρωπους μας που ταλαιπωρούνται.

Χρόνια τώρα είναι έτσι τα πράγματα.

Σκεφτείτε μόνο ότι δεν υπάρχει μια πληροφοριακή πινακίδα που να γράφει ΖΩΝΗ SEGENκαι μια ένδειξη

KOStoBODRUM-TURGUTREISS! Και 5 γλάστρες λουλουδιών.Ίσωςκάτιπαραπάνω: ένα ΙNFOPOINT!

Διαφημίστηκετόσο πολύ η βίζα της διευκόλυνσηςτουριστικήςεπίσκεψης στο νησί μας, στα 10 από τα νησιά της μεθορίου Ελλάδας-Τουρκίας που ήταναποτέλεσμακαι τωνπροσφάτων συνομιλιών Μητσοατάκη-Ερτογάν. (οι ίδιες διαδικασίες ειχαν ισχυσει και παλαιοτερα 2016-19 που ατόνισαν λόγω των lockdown). H κατασταση που περιγραψαμε απαιτει την δημοσια αυτοκριτικη των εμπλεκομένων πολιτικών μας εκπροσώπων όλων των βαθμίδων.

Ν. Μυλωνάς

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου