Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΟΣ

 

    Του Γιάννη Σχίζα

αυγή 8.6.24

«Η Αθήνα δεν κτίστηκε με λογισμό και  όνειρο»... Ήταν μια φράση του αρχιτέκτονα  Άρη Κωνσταντινίδη,  προϊόν μετεξέλιξης  κάποιας  κουβέντας του Διονυσίου Σολωμού -  σε άλλο χρόνο  για άλλο λόγο….Η Αθήνα ως ολότητα έτυχε μιας άλογης ανάπτυξης, όμως κάποια  στοιχεία της θα μπορούσαν  να έχουν ποιότητα, αισθητική, ύφος. Θα μπορούσαν να υπογραμμίζουν ότι η  πόλη δεν είναι απλό άθροισμα κατοικιών, «ωφελιμιστικών» χρήσεων ,  αρχαιοτήτων και διόδων διαφυγής, αλλά αστικός βιότοπος.

     Ένα τέτοιο «στοιχείο» είναι αναμφίβολα η Ομόνοια. Στοιχείο εμβληματικό  , μια φορά κι ένα καιρό μαγικό στα μάτια των επαρχιωτών,  αφετηρία  χιλιομετρικών μετρήσεων στον ελλαδικό χώρο, ικανό να εμπνεύσει  αφηγήσεις όπως  του Γιώργου Ιωάννου και  του Φίλιππα Φιλίππου. Η Ιστορία της  ξεκίνησε σαν «Πλατεία Όθωνος», προς τιμήν του πρώτου Βασιλιά της χώρας, όμως  το σημερινό της όνομα πήρε   το 1863, για να εκφράσει  τη συμφιλίωση  δύο αντιμαχομένων  παρατάξεων της εποχής εκείνης – των Πεδινών και των Ορεινών. Στη διάρκεια  του χρόνου πήρε ποικίλες μορφές -  άλλοτε έγινε  ορθογώνια με βάση τα σχέδια Κλεάνθη και Σάουμπερτ και άλλοτε κυκλική με τον Κλέντσε, άλλοτε με φοίνικες (επί Σπυρου Μερκούρη) και άλλοτε με αγάλματα, άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη.  Ώσπου το 2002 μια νέα ανάπλαση  ανέλαβε το έργο της μεγέθυνσής της έναντι   ποσού  2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, χωρίς όμως να ληφθεί πρόνοια για την ιδιαιτερότητα του χώρου και την έκθεσή του στις  υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες… Οι αρχιτέκτονες αναμορφωτές ήξεραν πολλά, όμως δεν διέθεταν  την απλή  λογική   για την αντιμετώπιση  της υπερθέρμανσης .

 

Ειπώθηκαν τότε ουκ ολίγα, έγινε μέγας διάλογος από τα μίντια  και πολλοί «ειδικοί»  το έβαλαν στα πόδια μπροστά στην εφόρμηση της κοινής  επιχειρηματολογίας. Και  παρά την εντυπωσιακή βολή του αείμνηστου Καλαντίδη της  Εταιρείας Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων ότι  οι Αθηναίοι θα «συνηθίσουν» την Ομόνοια όπως οι Παρισινοί συνήθισαν το Μπομπούρ! ,  οι Αθηναίοι απεδείχθησαν αμετανόητοι οπαδοί της σκιάς στο κατακαλόκαιρο….

Η Ομόνοια  και τα γύρω από αυτήν πέρασαν από μια δύσοσμη «αποχετευτική φάση» στο χώρο  που βρισκόταν παραπλεύρως του Μινιόν, πέρασαν από την ντε φάκτο κατάληψή της από διάφορους μικρέμπορους ναρκωτικών και περιθωριακούς. Σήμερα  περνά  τη  φάση της προσέλκυσης τουριστών, για το θεαθήναι του κεντρικού κέντρου της Αθήνας…Για να δούμε, τι έχουμε να δούμε ακόμη.

Φωτογραφία από τη Βικιπαίδεια

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου