Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

1821-2021: μνήμες τεχνών - θραύσματα ιστορίας

 

 

 

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και οι εκδόσεις Νήσος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου

 

Μνήμες τεχνών - θραύσματα ιστορίας

 

την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021,  ώρα 18:00 στο Μέγαρο ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, Αίθουσα ΕΡΜΗΣ, 6ος όροφος.

 

 

Θα μιλήσουν οι: 

  • Νίκος Διονυσόπουλος
  • Ηλίας Παπαηλιάκης, ζωγράφος 
  • Μαριάννα Τζιαντζή, συγγραφέας
  • Θωμάς Τσαλαπάτης, ποιητής

Θα παρέμβει ο Ανδρέας Μαράτος, επιμελητής του τόμου.

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος.

 

 

 

 

Παρασκευή

17

Δεκεμβρίου

2021

 

 

 

 

 

Μέγαρο ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, Αθήνα

 

Παρακολουθείστε ζωντανά και μέσω YouTube ή στο site του ΙΝΠ

 

social icon

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες για την παρακολούθηση

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω live streaming στο www.poulantzas.gr και στο κανάλι του ΙΝΠ στο YouTube.

 

📢 Για τη δια ζώσης παρακολούθηση θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η προσέλευση θα επιτραπεί μόνο με την επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης και ταυτότητας, ενώ καθ'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και σε όλους τους χώρους θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας. Επίσης θα υπάρξει ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων/-ουσών,

επομένως συνιστάται να καλέσετε εκ των προτέρων στο 210-3217745 για την κράτηση θέσης.

 

 

 

Περισσότερα για την έκδοση

 

 

 

Ο συλλογικός τόμος 1821-2021: Μνήμες τεχνών – θραύσματα ιστορίας αποτελεί μια συλλογή 47 κειμένων, σε επιμέλεια Ανδρέα Μαράτου, που ανιχνεύουν, από τη σκοπιά της τέχνης, στιγμιότυπα, πτυχές και αθέατες όψεις των 200 χρόνων της νεοελληνικής περιπέτειας. Αυτός ο επίκαιρος και πολυπρισματικός αναστοχασμός μέσα από τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, τη μουσική, τη φωτογραφία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, την αρχιτεκτονική και το παραμύθι, αποτελεί την κεντρική δράση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, φιλοδοξεί ωστόσο να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς ευρύτερης και όχι απλώς επετειακής αξίας. Ο συλλογικός τόμος θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τις εκδόσεις Νήσος.

 

Το έργο εξωφύλλου ("Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο", 2015) παραχωρήθηκε ευγενώς από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, ενώ τα κείμενα του συλλογικού τόμου έγραψαν οι:  Γιώργος Ανδρίτσος, Ελισάβετ Αρσενίου, Δημήτρης Βανέλλης, Κώστας Βούλγαρης, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Χριστίνα Δημακοπούλου, Άσπα Δημητριάδη, Αθηνά Εξάρχου, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Θεοδωράτου, Κώστας Ιωαννίδης, Λήδα Καζαντζάκη, Άγγελος Καλογερόπουλος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Μαριάνθη Καπλάνογλου, Στράτος Κερσανίδης, Γιάννης Κονταράτος, Ελίτα Κουνάδη, Παναγιώτης Κουνάδης, Κώστας Κρεμμύδας, Νίκος Κυπουργός, Κωνσταντίνος Κυριακός, Δήμητρα Λιάκουρα, Ανδρέας Μαράτος, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μπόλης, Παντελής Μπουκάλας, Ηρακλής Οικονόμου, Μπετίνα Παναγιωταρά, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Άννα Παπαέτη, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Πηνελόπη Πετσίνη, Λέανδρος Πολενάκης, Τζίνα Πολίτη, Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Γιώργος Σαμπατακάκης, Μάκης Σολωμός, Γιάννης Σταθάτος, Χάρης Συμβουλίδης, Νίκος-Ίων Τερζόγλου, Μιράντα Τερζοπούλου, Φαίη Τζανετουλάκου, Στεριανή Τσιντζιλώνη, Βάσιας Τσοκόπουλος, Μαρία Χάλκου, Μικέλα Χαρτουλάρη, Κώστας Χριστόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

 

Βρείτε τα βιογραφικά των συγγραφέων εδώ: https://poulantzas.gr/wp-content/uploads/2021/12/Βιογραφικά-Συγγραφέων.pdf

 

 

 

Απόσπασμα από την εισαγωγή

 

Ο ανά χείρας συλλογικός τόμος προέκυψε από την επιθυμία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Συνεκτιμώντας τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της συγκυρίας, επιλέξαμε να διατρέξουμε αναστοχαστικά  και τους δύο αιώνες της νεοελληνικής περιπέτειας αναδεικνύοντας και φωτίζοντας στιγμιότυπα, όψεις, γενεαλογίες αλλά και αθέατες πτυχές της από τη σκοπιά της τέχνης. 
Προφανώς είναι αδύνατο, στο πλαίσιο μιας συλλογής κειμένων, να αποπειραθεί κανείς μια μεθοδική έρευνα για κάθε είδος καλλιτεχνικής πρακτικής ή έναν καθολικό αναστοχασμό για μια τόσο μεγάλη περίοδο. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, ούτως ή άλλως, μιας άλλης τάξης εγχείρημα. Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε έναν μονοσήμαντο τρόπο θεώρησης και ερμηνείας των καλλιτεχνικών τεκμηρίων και της βιογραφίας τους. Αντίθετα, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα σαράντα επτά κείμενα που απαρτίζουν τον τόμο, ο χαρακτήρας των προσεγγίσεων είναι πολυπρισματικός.  Στόχος μας ήταν εξαρχής να ανασύρουμε θραύσματα ιστορίας -έργα ανθρώπων, γεγονότα, ίχνη μακράς διάρκειας και τομές, μετέωρα επίδικα, υπόγειες δυναμικές, στερεότυπα, κυρίαρχα κοσμοείδωλα, ρωγμές και αντιστάσεις- όπως ανιχνεύονται στο σώμα της τέχνης, στα διάφορα είδη πολιτισμικής-καλλιτεχνικής πρακτικής και καλλιτεχνικών μορφών έκφρασης: την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη μουσική και το τραγούδι, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, τα εικαστικά, τη φωτογραφία, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τη λαϊκή αφήγηση.    

 

Περισσότερα για τον επιμελητή του τόμου

 

 

 

Ο Ανδρέας Μαράτος είναι ζωγράφος, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός της Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (ζωγραφική και τέχνη του βιβλίου) και στο  Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης: Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του (εκδόσεις Ιανός). Επιμελείται την ηλεκτρονική περιοδική έκδοση του Ινστιτούτου για τις διεθνείς τάσεις Με ευρυγώνιο φακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου