Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΝΤΟΝ ΝΤΕΛΙΛΛΟ : ZERO K



(ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ



Ήταν εξηνταπεντάρης ή λίγο παραπάνω, ο Ρος Λόκχαρτ, με φαρδιές πλάτες και ευκίνητος. Τα μαύρα γυαλιά του ήταν στο γραφείο μπροστά του. Ήμουνα συνηθισμένος να τον συναντώ σε γραφεία εδώ κι εκεί. Αυτό εδώ ήταν αυτοσχέδιο, μερικές οθόνες, πληκτρολόγια και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές γύρω στο δωμάτιο. Ήξερα ότι είχε διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά στην όλη επιχείρηση, σ’ αυτό το εγχείρημα, το αποκαλούμενο Σύγκλιση, και το γραφείο ήταν μια πράξη αβρότητας που του επέτρεπε να διατηρεί την επαφή με το δίκτυο από εταιρείες, οργανισμούς, funds, trusts, ιδρύματα, συνδικάτα, κοινότητες και κλίκες.

«Και η Άρτις…».

«Είναι εντελώς έτοιμη. Χωρίς ίχνος δισταγμού ή δεύτερες σκέψεις».

«Δεν μιλάμε για το πνεύμα και την αιώνια ζωή. Πρόκειται για το σώμα»

«Το σώμα θα καταψυχθεί. Κρυογονική αναστολή», είπε.

«Κι έπειτα, κάποια στιγμή στο μέλλον…»

«Ναι. Θα έρθει η στιγμή που θα υπάρχουν τρόποι να αντιστρέψουμε τις συνθήκες που οδηγούν στο τέλος. Το μυαλό και το σώμα αποκαθίστανται και επαναφέρονται στη ζωή».

«Δεν είναι νέα ιδέα, κάνω λάθος;»

«Δεν είναι νέα ιδέα. Είναι μια ιδέα», είπε, «που τώρα πλησιάζει στην πλήρη πραγματοποίησή της».



Κινούμενο μαεστρικά ανάμεσα στη δυστοπία και την ουτοπία, το νέο πρωτοποριακό μυθιστόρημα του Ντον Ντελίλλο αναδεικνύει τα καινούργια δεδομένα που προκύπτουν για την ανθρώπινη ύπαρξη από την τεχνολογική εξέλιξη καθώς και τα σοβαρά ηθικά και φιλοσοφικά ζητήματα που τίθενται λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης του ανθρώπου από την τεχνολογία, όχι μόνο στη ζωή αλλά και στον θάνατο.

 Ένα μυθιστόρημα ορόσημο, το οποίο επιβεβαιώνει πλήρως την άποψη ότι η μεγάλη λογοτεχνία προηγείται πάντοτε της πραγματικότητας.  



Ο Ντον ΝτεΛίλλο, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε το 1936 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία είκοσι τριών ετών. Έκτοτε εξέδωσε δεκαέξι μυθιστορήματα, πέντε θεατρικά έργα και έναν τόμο με διηγήματα.

Είναι ο πρώτος Αμερικανός που το 1999 τιμήθηκε με το Jerusalem Prize για το σύνολο του έργου του, για το οποίο βραβεύτηκε και το 2014 με το Βραβείο Norman Mailer. Άλλες σημαντικές διακρίσεις: National Book Award για το μυθιστόρημα Λευκός θόρυβος· Irish Times International Fiction Prize για το Ζυγός· PEN/Faulkner Award για το Μάο ΙΙ· Βραβείο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στο Αμερικανικό Μυθιστόρημα (2013). Για τον μνημειώδη Υπόγειο κόσμο απέσπασε το Howells Medal της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο τόμος των διηγημάτων του με τίτλο Άγγελος Εσμεράλντα ήταν υποψήφιος για τα εξής βραβεία: The Story Prize, PEN/Faulkner και Frank O’Connor International Short Story Award.



Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Λευκός θόρυβος, Τα ονόματα, Υπόγειος κόσμος, Οι χρόνοι του σώματος, Κοσμόπολις, Άνθρωπος σε πτώση, Σημείο ωμέγα και Άγγελος Εσμεράλντα: Εννιά ιστορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου