Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ιταλία: «Στοπ» στην Xylella με… κυβερνητικό διάταγμα


Νέο κρούσμα της Xylella σε ελαιοκαλλιέργεια στη Μαδρίτη
Διάταγμα με το οποίο προβλέπεται η καταστροφή όλων των ελαιoδέντρων που έχουν πληγεί από το καταστρεπτικό βακτήριο της Xylella Fastidiosa εξέδωσε η ιταλική κυβέρνηση, θέλοντας έτσι να βάλει οριστικό τέλος στην εξάπλωση της ασθένειας. Στο εξής, όσα ελαιόδεντρα έχουν μολυνθεί θα πρέπει να αφαιρούνται (σ.σ. κοπή και καταστροφή), ενώ τυχόν μη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες θα επιφέρει ποινικές διώξεις για τους παραβάτες.
Υπενθυμίζεται ότι το βακτήριο της Xylella fastidiosa εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος τον Οκτώβριο 2013, στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας, προτού εμφανίσει κρούσματα στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία. Το βακτήριο προκαλεί το λεγόμενο «Σύνδρομο της ταχείας παρακμής της ελιάς» και δεν μπορεί να θεραπευτεί. Όσον αφορά τη γειτονική χώρα, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του βακτηρίου αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας από την χερσόνησο της Απουλίας στους ελαιώνες της υπόλοιπης Ιταλίας, με σοβαρότατες συνέπειες για τους αγρότες. Τον Απρίλιο του 2017, μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Κομισιόν ανέφερε ότι οι πιθανότητες εξάλειψης του βακτηρίου Xylella από το ευρωπαϊκό έδαφος είναι «εξαιρετικά μικρές» και ότι η ιταλική περιοχή της Απουλίας ενδέχεται να γίνει εστία του βακτηρίου.
«Ήταν καιρός να καταρτιστούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές χωρίς περιθώριο ερμηνείας», δήλωσε με αφορμή την έκδοση του ιταλικού κυβερνητικού διατάγματος ο Savino Muraglia, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της μεγάλης ιταλικής συνομοσπονδίας ανεξάρτητων καλλιεργητών Coldiretti. «Αυτό θα επιτρέψει την κοπή των άρρωστων δέντρων ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές», συμπλήρωσε ο Muraglia.
Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2017 η Κομισιόν διέθεσε 10 εκατ. ευρώ σε διαθέσιμα κονδύλια για τη συλλογή επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με την ασθένεια των ελαιοδέντρων, να βελτιώσει τα μέτρα πρόληψης και να καταπολεμήσει το βακτήριο. Όσον αφορά τους πόρους που θα δεσμευτούν για την καταπολέμηση της επιδημίας που ταλαιπωρεί τη Νότια Ιταλία, ο Muraglia τόνισε ότι «σε σύγκριση με το ύψος της οικονομικής ζημιάς, το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε η ιταλική κυβέρνηση είναι “ψίχουλα” και καμία περιφερειακή ή εθνική παρέμβαση δεν μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη αποκατάστασή της, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επηρεαστεί 7.700 στρέμματα γης».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κυβερνητικό διάταγμα, η τιμωρία για όσους αρνηθούν να καταστρέψουν τα μολυσμένα δέντρα είναι φυλάκιση έως πέντε ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου