Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ: χώροι, υποκείμενα & καταστολή, υπό το φως των όσων συμβαίνουν

 


Eκδήλωση-συζήτηση


ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 20.00 στον κοινωνικό χώρο Τρισέ (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Το βιβλίο του Νίκου Βράντση* «Απλουστεύσεις: χώροι, υποκείμενα & καταστολή σε συνθήκες πλανητικής αστικοποίησης», των εκδόσεων Αυτολεξεί, γίνεται  η αφορμή για μία δημόσια εκδήλωση-συνάντηση.

Μία αφορμή να συζητήσουμε για την παραγωγή χώρου και υποκειμένων που επιχειρεί η συναστρία Κράτους και Κεφαλαίου στην υπάρχουσα μορφή της. Η λογική αυτής της συμμαχίας επιχειρεί να αποσυναρμολογήσει και να απλουστεύσει κάθε μορφή ζωής για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγώντας σε κοινωνικές, συναισθηματικές και οικολογικές ρήξεις. Ένα Κεφάλαιο που κυκλοφορεί κυρίως δαμάζοντας το χτισμένο περιβάλλον, αναπροσαρμόζοντας τις σχέσεις που στεγάζονται σε αυτό.

Με τους αστικούς αγώνες που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα (στέγαση, δημόσιοι χώροι κ.λπ.) τα ζητήματα που ανοίγει το βιβλίο γίνονται αφοπλιστικά επίκαιρα. Οι «Απλουστεύσεις» γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ σε συνθήκες όπου το κόστος ζωής για τους πολλούς έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο μόνο και μόνο για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των λίγων ιδιοκτητών της ζωής μας, σε συνθήκες περιφράξεων και ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων χώρων, στις συνεχείς επιχειρήσεις εξευγενισμού και εμπορευματοποίησης των γειτονιών μας αλλά και τομέων αναγκαίων για τη ζωή μας.

Αυτή η σύντομη αλλά πυκνή έκδοση αγγίζει θεματικές όπως οι νέες υποκειμενοποιήσεις, η αναδιαμόρφωση του χώρου, η εντατικοποίηση της καταστολής. Η παρουσίασή της γίνεται αφορμή για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε εκ νέου τους αγώνες μας για τον δημόσιο χώρο, για το δικαίωμα στη στέγαση, για το δικαίωμα στη ζωή.

ΜΙΛΟΥΝ:

ΝΙΚΟΣ ΒΡΑΝΤΣΗΣ (συγγραφέας του βιβλίου)
ΤΟΝΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ (αρχιτεκτόνισσα-μηχανικός, μέλος της «Ενωτικής πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμων»)
ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (μέλος της συντακτικής ομάδας του Αυτολεξεί)

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 20.00 στον κοινωνικό χώρο Τρισέ (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

* Ο Νίκος Βράντσης κατάγεται από τη Νάουσα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική Θεωρία & Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι ανεξάρτητος ερευνητής με κύρια ενδιαφέροντα τη σχέση χώρου και πολιτικής δημοκρατίας, το καθεστώς ιδιοκτησίας και τη στεγαστική δικαιοσύνη. Είναι μέλος του Hartact – για μια στέγαση προσιτή σε όλες-ους στη Νάουσα. Υποψήφιος διδάκτορας Γεωγραφίας στο Institute of Housing and Urban Research στην Ουψάλα.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου