Η Art Cologne, η πιο παλιά εμπορική έκθεση τέχνης, περιμένει ξανά χιλιάδες επισκέπτες εν μέσω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης και του φόβου των ακτιβιστών για το κλίμα.
Ο Λάσλο φον Βέρτες στέκεται στοχαστικά φορώντας ένα κοστούμι σε βασιλικό μπλε χρώμα. Στον τοίχο του έχει κρεμασμένα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ. Στα δεξιά έναν πίνακα του Κλοντ Μονέ αξίας 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και στα αριστερά έναν πίνακα του Γκέρχαρντ Ρίχτερ αξίας 5,5 εκατομμυρίων. Ο Λάσλο φον Βέρτες ισχυρίζεται πως είναι «οι πιο ακριβοί πίνακες» στην Art Cologne. Αλλά δεν θέλει να μιλήσει για χρήματα.
Δεν είναι αυτό που μετράει, λέει ο έμπορος έργων τέχνης. Πρόκειται για «το σημαντικό», τονίζει με νόημα. «Νομίζω ότι είναι κρίμα που κάτι τέτοιο αποτιμάται με χρήματα», συμπληρώνει. Ακούγεται ασυνήθιστο κάτι τέτοιο από έναν έμπορο τέχνης. Η Art Cologne είναι στο κάτω-κάτω μια εμπορική έκθεση, όπου γίνονται συναλλαγές. Ωστόσο τι ποσά κυκλοφορούν είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται πάντα με μεγάλη διακριτικότητα. Την ίδια ώρα βέβαια που η υπόλοιπη χώρα δεν μιλάει παρά μόνο για τιμές.
Θέματα που την κάνουν ενδιαφέρουσα
Η Art Cologne, που ξεκίνησε την Τετάρτη, είναι η παλαιότερη εμπορική έκθεση στον κόσμο και ιδρύθηκε το 1967. Στην 55η διοργάνωσή της υπάρχουν αρκετά θέματα που την κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Το ένα είναι το οικονομικό. Η οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός, οι αυξανόμενες τιμές επηρεάζουν τους συλλέκτες; Υπάρχουν χρήματα;
Ο φόβος των ακτιβιστών
Όπως επίσης και ένα πορτρέτο του πρώην καγκελαρίου Βίλι Μπραντ φιλοτεχνημένο από τον Άντι Γουόρχολ. Κοστίζει δύο εκατομμύρια ευρώ. Ο Μάρκους Πάιχλ από τη γκαλερί Crone που το εκθέτει έχει μια ενδιαφέρουσα απάντηση γιατί τον εκθέτει.
«Οι πολιτικοί αποπνέουν μια τέτοια κατάθλιψη που σκέφθηκα πως τώρα ήρθε η ώρα να δείξουμε μια πολιτική και έναν πολιτικό άλλης εποχής. Αυτή είναι η πρότασή μου, ας πούμε ενάντια στην κατάθλιψη στην πολιτική και στον κόσμο», λέει.
Αυτό όμως που πονοκεφαλιάζει την Art Cologne, είναι μια άλλη κρίση. Αυτή του κλίματος. Ακτιβιστές για το κλίμα βανδαλίζουν τελευταία έργα τέχνης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή του πλανήτη. Μεταξύ άλλων, πέταξαν ντοματόσουπα στο Λονδίνο σε ένα έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, τα «Ηλιοτρόπια».Την Τρίτη βανδάλισαν το έργο του Αυστριακού Γκούσταβ Κλιμτ με τον τίτλο «Θάνατος και Ζωή».
Ο διευθυντής της Art Cologne φαίνεται πάντως να μην πολυανησυχεί. Οι ακτιβιστές λέει προτιμούν τα μουσεία.
Γιόνας-Έρικ Σμιτ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
ΠΗΓΗ DEUTSCE WELLE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου