Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Συνδεθείτε για να ρεγουλάρετε τους νέους ΓΤΟ στην Ε.Ε.

 

"Αυτή η βιασύνη στη λήψη αποφάσεων θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ε.Ε. ενδιαφέροντα αλλά και αντηχεί σε όλο το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων".

Αγαπητέ φίλε,

Ο χρόνος τελειώνει. Σας γράφουμε για να επιστήσουμε την προσοχή σας στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) σχετικά με τους ΓΤΟ, συγκεκριμένα μια προσπάθεια άρσης τυχόν διασφαλίσεων για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (NGT), όπως το CRISPR, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων μορφών ζωής που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η επικείμενη ψηφοφορία στην ολομέλεια στις 6 Φεβρουαρίου θα διαμορφώσει το μέλλον του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων και θα μπορούσε να υπονομεύσει την παραγωγή βιολογικών, μη ΓΤΟ και αναγεννητικών τροφίμων παγκοσμίως, είτε στη Βόρεια Αμερική, την Αφρική, τη Νότια Αμερική, την Ασία ή την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε στο κατώφλι της εκθετικής, απεριόριστης ανάπτυξης τόσο της τεχνητής νοημοσύνης όσο και των νέων τεχνολογιών γενετικής μηχανικής όπως το CRISPR/Cas9. Αυτά τα ισχυρά νέα εργαλεία χρησιμοποιούνται συχνά μαζί για να δημιουργήσουν νέες μορφές ζωής που δεν μπορούσαν και δεν θα εμφανίζονταν στη φύση. Σε άλλα μέρη του κόσμου σήμερα, αυτοί οι νέοι οργανισμοί μπορούν να απελευθερωθούν στο σύστημα τροφίμων χωρίς ανεξάρτητες δοκιμές, ρυθμίσεις και επισήμανση. Τώρα είναι η στιγμή όχι για απορρύθμιση αλλά για προσοχή, αυστηρότητα και ακεραιότητα. Το τρέχον καθεστώς της ΕΕ για την παρακολούθηση, τη ρύθμιση και τον διαχωρισμό των ΓΤΟ ήταν ένα από τα πιο αυστηρά στη Γη. Η ενημέρωση αυτού του καθεστώτος για την προστασία των συστημάτων τροφίμων μας από νέους ΓΤΟ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Αντίθετα, μια σειρά από Ε.Ε. Οι υπουργοί προωθούν μια πρόταση για την άρση οποιωνδήποτε και όλων των διασφαλίσεων.

Στις 5 Ιουλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νομοθετική πρόταση σχετικά με «τα φυτά που λαμβάνονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές τους», που συνήθως αναφέρονται ως «νέοι ΓΤΟ». Παρά το γεγονός ότι προέρχονται από NGT, τα προϊόντα από αυτές τις τεχνικές ταξινομούνται επί του παρόντος ως ΓΤΟ. Δυστυχώς, η πρόταση της Επιτροπής, εάν εγκριθεί, θα εξαλείψει τη διαφάνεια, τα κατάλληλα μέτρα διαχωρισμού και τις απαιτήσεις επισήμανσης για νέους ΓΤΟ, θέτοντας σε κίνδυνο τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων χωρίς ΓΤΟ και βιολογικά προϊόντα της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) τροποποίησε την πρόταση και πέτυχε την πλειοψηφία (47 ψήφους έναντι 31) για την πρόταση, θεωρώντας ορισμένους NGT ισοδύναμους με τη συμβατική αναπαραγωγή και εξαιρούνται από τον κανονισμό ΓΤΟ. Αυτή η ψηφοφορία έγινε την ενδέκατη ώρα πριν από την τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια στις 6 ή 7 Φεβρουαρίου, εμποδίζοντας τις εθνικές αρχές να προβούν σε δέουσα επιμέλεια και κατάλληλες αξιολογήσεις. Αυτή η βιασύνη στη λήψη αποφάσεων θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ε.Ε. ενδιαφέροντα αλλά και αντηχεί σε όλο το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Επιπλέον, η απουσία μέτρων συνύπαρξης ή παράλληλης επεξεργασίας για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων στο πλαίσιο της πρότασης δεν παρέχει επαρκή προστασία έναντι της μόλυνσης και επιδεινώνει τις αβεβαιότητες σχετικά με την ελευθερία επιλογής.

Το έργο Non-GMO, μαζί με εξέχοντα μέλη του συστήματος φυσικών προϊόντων και βιολογικών τροφίμων, ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναβάλει την ψηφοφορία για να επιτρέψει τη διεξοδική συζήτηση και επαρκείς διασφαλίσεις για το μέλλον της ΕΕ. γεωργία και παραγωγή τροφίμων.

Σας ζητάμε να συμμετάσχετε σε μια σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται στο σημείο τομής της διατήρησης της διαφάνειας και της επιλογής στις γεωργικές μας πρακτικές. Η συλλογική μας προσπάθεια, υποστηριζόμενη από επιστολή υπογραφής (διαβάστε και υπογράψτε την επιστολή εδώ), θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένους υπουργούς του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου. ακούγονται με την υπογραφή για υποστήριξη της αξιολόγησης κινδύνου, της διαφάνειας και της επισήμανσης για νέους ΓΤΟ.

Επιπλέον, σας καλωσορίζουμε να αξιοποιήσετε το κιτ κοινωνικών μέσων #RegulateGMOs και να διαδώσετε αυτήν την καμπάνια στα κανάλια σας.

Η μοναδική προοπτική και η φωνή σας έχουν τεράστια αξία σε αυτή τη συνομιλία. Στέκεστε δίπλα μας, συμβάλλετε σε μια χορωδία φωνών που υποστηρίζουν τη διατήρηση της κυριαρχίας των τροφίμων, τα συμφέροντα των καταναλωτών και ένα πιο ανθεκτικό σύστημα τροφίμων. Συγκεντρωνόμαστε πραγματικά αντίθετα, και η συμμετοχή σας σε αυτή την τελική προσπάθεια μπορεί να είναι μεταμορφωτική.

Υπάρχουν απλώς πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και απροσδιόριστοι κίνδυνοι για το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων ώστε αυτή η πρόταση να προχωρήσει χωρίς πλήρη, σκόπιμη και αιτιολογημένη εξέταση για τον αντίκτυπό της στην κοινή μας αποστολή να οικοδομήσουμε ένα σύστημα τροφίμων που τρέφει ΟΛΗ τη ζωή στη Γη.

Περιμένουμε με ανυπομονησία την απάντησή σας και σας καλωσορίζουμε να το μοιραστείτε στο δίκτυό σας!

Με εκτίμηση,

Τζέιμς Λόβολντ

The Non-GMO Project


Το Αγγλικό κείμενο

The Non-GMO Project

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου