Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Κολομβιανοί μισθοφόροι των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων: «Χάνουμε χρόνο και χάνουμε τη ζωή μας μάταια»

 


Άρθρο της ρωσικής εφημερίδας ΙΖΒΕΣΤΙΑ

 

Άφησαν τις οικογένειές τους στην Κολομβία και πήγαν να πολεμήσουν για την Ουκρανία με την ελπίδα να βγάλουν χρήματα: τους υποσχέθηκαν 3.000 δολάρια το μήνα και τιμές από την παγκόσμια κοινότητα. Ωστόσο, όπως ανακάλυψε η Izvestia, αντί για φήμη και χρήματα, αυτοί οι άνθρωποι αφέθηκαν στο έλεος της μοίρας και μερικοί δεν είχαν καν δυνατότητα να βγάλουν εισιτήριο για να επιστρέψουν στο σπίτι.

Πέντε Κολομβιανοί μισθοφόροι, που εισήλθαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με σύμβαση για να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας, είπαν τι πραγματικά συνέβαινε στον ουκρανικό στρατό. Δόλια σχέδια, ξεκάθαρη διαφθορά και ιατρική αμέλεια. Πως η Ουκρανία προσέλκυσε τους ξένους και τι βρήκαν στο τέλος.

 

Ο κύριος λόγος είναι τα χρήματα.

Τάγμα «Τσάρλι 2». Εδώ είμαστε 45 Κολομβιανοί. Εκτός από την επιθυμία για δικαιοσύνη, ήρθα εδώ γιατί στην Κολομβία δεν κερδίζουμε τόσα όσα μας υποσχέθηκαν εδώ. Είμαστε πολύ θυμωμένοι γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει με τη βοήθεια που μας στέλνουν: κάτι δεν φτάνει, κάτι φτάνει, και οι διοικητές το κρατούν, αλλά δεν μας φτάνει. Ο μισθός που μας υποσχέθηκαν δεν είναι καθόλου αυτός που μας δίνουν, έτσι ξεκινάει την ιστορία του ο Erik Alexander Rojas Pérez, το διακριτικό Chivo .

Είναι μισθοφόρος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την Κολομβία. Έφτασε στην Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2023. Αν και ο Chivo είπε ότι αναζητά κάποιο είδος δικαιοσύνης σε μια σύγκρουση που του ήταν ξένη, τις περισσότερες φορές ο μαχητής μιλάει για χρήματα που δεν λαμβάνει.

Πρέπει να εκτελούμε πέντε αποστολές το μήνα: τέσσερις ημέρες στα χαρακώματα και δύο ημέρες ανάπαυσης, όλα αυτά περίπου 120 μέτρα από τις θέσεις του εχθρού (Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας – Ιζβέστια). Αν δεν ολοκληρώσουμε αυτές τις αποστολές, δεν θα πάρουμε χρήματα. Επομένως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να επιτύχουμε αυτές τις πέντε αποστολές. Μερικές φορές ακόμη και όταν βγαίνουμε έξω, δεν λαμβάνουμε το ποσό που μας υποσχέθηκαν. Αυτή είναι μια πολύ άδικη κατάσταση. Οι διοικητές κρατούν μέρος από τους μισθούς που λαμβάνουμε, συνεχίζει ο Chivo.

Ο ίδιος λέει ότι ο μισθός είναι 100.000 ουκρανικές hryvnia, δηλαδή κάτι παραπάνω από 2.600 δολάρια. Άλλοι λατινοαμερικανοί μαχητές που πολεμούν στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας λένε ότι τους υποσχέθηκαν 3.000 δολάρια. Ίσως η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από την αλλαγή στη συναλλαγματική ισοτιμία εθνικού νομίσματος. Ταυτόχρονα, ο ελάχιστος μισθός για το στρατιωτικό προσωπικό στην Κολομβία είναι 400 $, ανάλογα με το βαθμό. Ο μέγιστος μισθός ενός στρατηγού στο στρατό μιας χώρας της Λατινικής Αμερικής είναι 2 χιλιάδες δολάρια.

Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τη συγκρότηση της λεγεώνας της διεθνούς εδαφικής άμυνας στις 27 Φεβρουαρίου 2022. Από την 1η Μαρτίου, άρθηκαν οι περιορισμοί βίζας για τους αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να ενταχθούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, περίπου 13,5 χιλιάδες μισθοφόροι έφτασαν στην Ουκρανία. Από αυτούς, 2,7 χιλιάδες μαχητές προέρχονταν από χώρες της Νότιας και Βόρειας Αμερικής. Καμία από τις χώρες της νοτιοαμερικανικής ηπείρου δεν υποστήριξε ανοιχτά το Κίεβο στην ένοπλη σύγκρουση. Ταυτόχρονα, στην Κολομβία δεν απαγορεύεται στους στρατιωτικούς βετεράνους να συμμετέχουν σε εχθροπραξίες σε άλλες χώρες, αλλά εντός της χώρας, η Μπογκοτά εγκαθιδρύει ένα πλήρες μονοπώλιο των δικών της ενόπλων δυνάμεων.

Η Μόσχα γνωρίζει την παρουσία ξένων μισθοφόρων στις τάξεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στις 16 Ιανουαρίου, έγινε γνωστό ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν σε ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης ξένων μαχητών στο Χάρκοβο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γάλλοι πολίτες. 60 έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός είχε καταφέρει να εξοντώσει περισσότερους από 5,8 χιλιάδες μαχητές (1.427 από την Πολωνία , 466 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 344 από τη Μεγάλη Βρετανία ) από την αρχή της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας. Τον Δεκέμβριο, εμφανίστηκαν πληροφορίες για τον Αμερικανό μισθοφόρο Ethan Hertwek, ο οποίος πέθανε τον ίδιο μήνα κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης στην Avdievka. Στις 2 Αυγούστου 2023, ο διοικητής μιας ρωσικής μονάδας με το διακριτικό κλήσης Burya είπε ότι ο ρωσικός στρατός κατάφερε να καταστρέψει τη θέση των Πολωνών μισθοφόρων στη δεξιά όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας.

Δεν θέλουν όλοι να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, λέει ο Francisco Jaramillo Machecha , ο οποίος παρουσιάστηκε ως Frank .

"Εντάχθηκα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τον Απρίλιο του 2023". Υπηρέτησε στον κολομβιανό στρατό για δύο χρόνια και έφυγε λόγω έλλειψης επαγγελματικών προοπτικών. Ο Φρανκ παραδέχεται ειλικρινά ότι ήρθε για να υποστηρίξει το ουκρανικό καθεστώς αποκλειστικά για επαγγελματικούς λόγους.

Λέει ότι ήθελε να ενταχθεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μόλις ξεκίνησε η Στρατιωτική Επιχείρηση, αλλά στη συνέχεια η Ουκρανία ζήτησε περισσότερα από τους μαχητές: ήταν απαραίτητο να μιλάει αγγλικά. Ο Φρανκ δεν τον ήξερε. Τώρα, συνεχίζει, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές: δεν έμαθε ποτέ τη γλώσσα, η απαίτηση αυτή εξαφανίστηκε.

 

Τριετές συμβόλαιο

Στις συμβάσεις που υπογράφονται με μισθοφόρους (υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις στη διάθεση της Izvestia), η γνώση αγγλικών δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις. Επιπλέον, ισχυρίζονται οι μαχητές, διάβασαν τα έγγραφα στα ουκρανικά: δεν τους δόθηκε αντίγραφο γραμμένο σε μια γλώσσα που γνώριζαν. Γι' αυτό, μάλιστα, υπογράφουν χαρτιά για τα οποία δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί όροι υπηρεσίας, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και των δύο μερών δεν αναφέρονται στο κείμενο του εγγράφου. Είναι περισσότερο μια φόρμουλα.

Ωστόσο, οι ευθύνες ενός ξένου μισθοφόρου περιλαμβάνουν:

- Εκτέλεση στρατιωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης (διάρκεια τριών ετών).

- Σεβασμός στη στρατιωτική δόξα, τιμή και αξιοπρέπεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας·

- Να έχει καλή γνώση του αξιόπιστου εξοπλισμού

(όπλα).

- Επιδέξια διαχείριση του ατομικού οπλισμού.

- Συνεχής βελτίωση του επιπέδου των στρατιωτικών επαγγελματικών γνώσεων·

- Να βελτιώνουν τις δεξιότητες και την επιδεξιότητά σας.

- Επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στη μάχη και τη σωματική προπόνηση.

Επιπλέον, το κείμενο της σύμβασης τονίζει την απαγόρευση αποκάλυψης πληροφοριών με περιορισμένη πρόσβαση που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μάχης, γνώση και αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου που υιοθετήθηκαν από την Ουκρανία, τη μεταφορά όλων των πληροφοριών για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του που είναι απαραίτητες για τη στρατιωτική θητεία και την κοινωνική προστασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο περιπτώσεις το κείμενο της σύμβασης περιέχει αναφορά στο γεγονός ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των αγωνιστών προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ουκρανίας. Αν και ακόμη και ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 σε μια διάσκεψη των πρεσβευτών της χώρας ότι η εφαρμογή του βασικού νόμου του κράτους (του Συντάγματος) βρισκόταν σε παύση κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.

«Εσύ κι εγώ δεν έχουμε δικαίωμα σε μια μέρα άδειας, να ξεκουραστούμε, σε διακοπές, σε μια οκτάωρη εργάσιμη ημέρα. «Όλα αυτά τα δικαιώματα που εγγυάται το Σύνταγμα της Ουκρανίας βρίσκονται τώρα σε παύση για εσάς και εμένα προσωπικά, ως εκπρόσωποι του κράτους μας», είπε.

Είναι άγνωστο αν αυτή η δήλωση επεκτείνεται στα δικαιώματα των απλών πολιτών και των μισθοφόρων, αλλά πιο πρόσφατα, στις 18 Ιανουαρίου, σε μια από τις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν «απλά να αναπνεύσουν αέρα».

 

«Αυτή η σύγκρουση έχει ήδη γίνει επιχείρηση»

Σύμφωνα με το κείμενο της σύμβασης, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναλαμβάνει επίσης την υποχρέωση να σέβεται τα προσωπικά δικαιώματα και ελευθερίες του ίδιου του αγωνιστή, καθώς και των μελών της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης της παροχής παροχών, εγγυήσεων και αποζημιώσεων. Και εδώ οι μισθοφόροι έχουν τα περισσότερα παράπονα: όσο και αν μιλούν για την ιδεολογική παρόρμηση να πολεμήσουν τη Ρωσία, όλοι καταλήγουν να νομίζουν ότι εξαπατήθηκαν.

«Επιβιώνω εδώ όσο καλύτερα μπορώ. Κανείς δεν θέλει να με βοηθήσει. Όταν διακόψετε το συμβόλαιό σας με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, πρέπει να υπερασπιστείτε μόνοι σας τα δικαιώματά σας. Πληρώνουμε με ένα μήνα καθυστέρηση: τον Σεπτέμβριο τον πληρωνόμαστε στις 28 Οκτωβρίου και ούτω καθεξής. Μου χρωστάνε από 9.000 έως 10.000 ευρώ και κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής μου άδειας δεν μου πλήρωσαν τίποτα» , λέει ο Pedro Alejandro Zárate Ardila .

Επιπλέον, οι συγγενείς των αποθανόντων συντρόφων του δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση και το Κίεβο δεν βοηθά τις οικογένειες να ανακτήσουν τις σωρούς. «Οι συγγενείς πρέπει να βρουν τρόπους να μεταφέρουν τις σωρούς των νεκρών, αλλά μέχρι στιγμής κανείς που γνωρίζω προσωπικά δεν έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα». "Γνωρίζω πολλές μητέρες και συζύγους που περιμένουν αποζημίωση για το θάνατο του παιδιού ή του συζύγου τους. Και ξέρω πολλούς που δεν έχουν λάβει πληρωμή από τον Ιούλιο", λέει ο Pedro.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η σύγκρουση έχει ήδη γίνει επιχείρηση . Κατά την πρώτη μου επιχείρηση μάχης, στις 18 Οκτωβρίου [2023], κόντεψα να πεθάνω: κάτι εξερράγη δίπλα μου, έσκασαν και τα δύο μου αυτιά και σκάγια έσκισαν το σώμα μου. Πέρασα από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο, διάστημα κατά το οποίο δεν πληρωνόμουν τίποτα. Η πρώτη φορά που με πλήρωσαν ήταν στις 11 Δεκεμβρίου και αυτή είναι η μόνη φορά που είδα χρήματα», λέει ο Wilson Rafael Manga Pérez, ο οποίος έφτασε στην Ουκρανία στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι Κολομβιανοί που θα υπηρετήσουν πιστεύουν ότι θα πληρωθούν καλά. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια: πολλοί δεν αμείβονται με τίποτα και σπαταλάμε μάταια τον χρόνο και τη ζωή μας.

Τώρα ο Manga Pérez επέστρεψε στην πατρίδα του. «Άφησα την οικογένειά μου και χρεώθηκα για να έρθω στην Ουκρανία με μια υπέροχη ιδέα. Αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική: παραλίγο να με σκοτώσουν και τώρα κανείς στο τάγμα μου δεν είναι διατεθειμένος να απαντήσει για το τι συνέβη με το μισθό μου», θρηνεί.

 

«Δεν με πλήρωσαν ούτε ένα πέσο»

Ένα ξεχωριστό σημείο που εφιστά την προσοχή ο Pedro Alejandro Zárate Ardila είναι «το δικαίωμα στους αλλοδαπούς να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη».

Ο Κολομβιανός βρέθηκε αντιμέτωπος με το γεγονός ότι, ακόμη και μετά από σοβαρό τραυματισμό, δεν του δόθηκε χρόνος για να συνέλθει και στάλθηκε αμέσως στο μέτωπο. Διηγείται πώς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις επιθέσεις. Και ο σύντροφός του έχασε τις αισθήσεις του. Δεν εγκατέλειψε το συνάδελφό του και τον έσυρε στο όρυγμα, όπου πέρασε τέσσερις ημέρες πριν λάβει ιατρική βοήθεια. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν είναι ευχάριστες (αντίγραφα ιατρικών εγγράφων είναι στη διάθεση της Izvestia):

"Το στομάχι μου σκίστηκε, κάτι έπεσε από τον αφαλό μου, τα γεννητικά μου όργανα υπέστησαν ζημιά. Με εξέτασαν και με έστειλαν σε ένα νοσοκομείο στο Dnepr. Κάναμε δύο επεμβάσεις με ολική αναισθησία. Ήταν 18 Οκτωβρίου και στις 21 επρόκειτο να μας στείλουν πίσω στο μέτωπο. Εξαιτίας της αμέλειας των γιατρών, τα ράμματά μου έγιναν φλεγμονή. Αλλά πήρα εξιτήριο, μετά από το οποίο σχεδόν αμέσως αρρώστησα, τα αντιβιοτικά δεν βοήθησαν, έπρεπε να μπω ξανά στο νοσοκομείο, αυτή τη φορά στο Κίεβο. Έμεινα στο νοσοκομείο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και μετά ήθελαν να με στείλουν σε μια θέση, ήδη την πιο προωθημένη: στο Μπαχμούτ. Αν και είπα ότι μου φέρθηκαν άσχημα και ότι το ίδιο θα γινόταν. Και αν κάποιος δεν θέλει να καταλάβει μια θέση, πρέπει να σπάσει το συμβόλαιο. Αποφάσισα να μην φύγω γιατί υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις ότι θα βομβαρδίσουν τη βάση όπου ήθελαν να με πάνε. Στο τέλος, αυτή η βάση βομβαρδίστηκε. Δεν με πλήρωσαν ούτε ένα πέσο".

Δύο άλλοι μισθοφόροι περιέγραψαν στον ανταποκριτή παρόμοια περιστατικά, χάρη στα οποία η Ουκρανία αποφεύγει τις πληρωμές του στρατιωτικού προσωπικού: ο χρόνος που δαπανάται στο νοσοκομείο απλά δεν πληρώνεται. Χωρίς να επιτρέψουν στους στρατιώτες να αναρρώσουν πλήρως από το τραύμα τους, οι Ουκρανοί τους στέλνουν στο μέτωπο. Εάν ένας αλλοδαπός αρνηθεί να αναλάβει τα καθήκοντά του, η σύμβαση μαζί του λύεται, μετά την οποία καθίσταται σχεδόν αδύνατη η διεκδίκηση των οφειλόμενων ποσών .

Επί του παρόντος, ο Πέδρο Αλεχάντρο έχει επιστρέψει στην Κολομβία. Αλλά για να το κάνει αυτό, η γυναίκα του ζήτησε δάνειο για να αγοράσει ένα εισιτήριο για τον άντρα της.

«Πολλοί Κολομβιανοί επέστρεψαν στην Κολομβία και δεν πληρώθηκαν ποτέ. Τις τελευταίες μέρες πριν φύγω έζησα σε ένα καταφύγιο χωρίς φαγητό, περιμένοντας τι θα αποφασίσει η διοίκηση. «Τους παραπονέθηκα ότι δεν μπορούσα να επιστρέψω στην Κολομβία γιατί δεν είχα χρήματα», είπε.

Ένας από τους συνομιλητές, ο Brandol Carrillo, ο οποίος είναι τώρα προσωρινά πίσω στην Κολομβία αλλά σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ουκρανία μετά τον χειμώνα, είπε ότι δεν έχει αντιμετωπίσει προσωπικά μη πληρωμές για τις «υπηρεσίες» του. Λαμβάνει 120.000 ουκρανικές hryvnia το μήνα (σχεδόν 3.170 δολάρια), αλλά παραδέχεται ότι μεταξύ των συναδέλφων του υπάρχουν αλλοδαποί που δεν έχουν λάβει τον απαιτούμενο μισθό.

 

«Οι Ρώσοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι: έχουν περισσότερο πυροβολικό από εμάς».

Στο σύνταγμά μου υπάρχουν άνθρωποι από την Κολομβία, το Περού, τη Χιλή, το Μεξικό και την Αργεντινή. «Συμμετείχα στις μάχες του Μπαχμούτ και του Ντόνετσκ», λέει ο Φρανκ.

Λέει ότι οι Λατινοαμερικανοί πηγαίνουν στην Ουκρανία χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά θα αντιμετωπίσουν.

«Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν εκεί πιστεύοντας ότι αυτό είναι λίγο πολύ το ίδιο με τις στρατιωτικές συγκρούσεις στη Λατινική Αμερική. Αυτό είναι κακό. Ως εκ τούτου, πολλοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Στη Λατινική Αμερική, τα τανκς, το πυροβολικό και ειδικά τα drones δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις . «Η μαχητική μας εμπειρία δεν είναι αρκετή για μάχες τέτοιας πολυπλοκότητας», παραδέχεται.

Ο Pedro Alejandro Zárate Ardila μιλά επίσης για την ασυμφωνία μεταξύ των ιδεών του «πριν» και «μετά»: «Ο ρωσικός στρατός είναι πολύ καλά προετοιμασμένος και είναι δύσκολο να αντισταθείς σε αυτό».

"Οι Ρώσοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι: έχουν περισσότερο πυροβολικό από εμάς, είναι καλύτερα εξοπλισμένοι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας παρέχουν περισσότερες στολές στους Ουκρανούς. Για τους αλλοδαπούς, τα πάντα κατανέμονται σύμφωνα με την αρχή του υπολειπόμενου. Η υποστήριξη του πυροβολικού παρέχεται περισσότερο σε Ουκρανούς παρά σε ξένους", λέει ο Eric Alexander Rojas Pérez.

 

«Αυτή είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα που ξέρω»

"Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ξεκάθαρη διαφθορά στον ουκρανικό στρατό , με αποτέλεσμα ανεπαρκείς προμήθειες για τον στρατό στην πρώτη γραμμή. Πολεμούν με AK-47, λέει ο Frank.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεν φτάνουν όλα εκεί . Μαγικά ένα μέρος εξαφανίζεται. Και όσον αφορά τα χρήματα, για το Κίεβο, όσο περισσότεροι παραιτούνται, τόσο το καλύτερο, γιατί δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς τους. Κλέβουν πολλά χρήματα από στρατιώτες. Αυτή είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα που ξέρω. Υπάρχει πολύ περισσότερη διαφθορά εδώ από ό,τι στην Κολομβία . Και ήμουν στρατιώτης εκεί για 10 χρόνια", Zárate Ardila.

Ο Rojas Pérez τονίζει ιδιαίτερα τις κακές συνθήκες:

Μένουμε σε σπίτια, με εννέα άτομα στο δωμάτιο. Δεν υπάρχει μπάνιο, ντους, κουζίνα, νερό . Για να πλυθείτε πρέπει να βγείτε έξω. Το τάγμα 204 είναι εκεί που γίνονται οι περισσότερες ληστείες. Πολλοί Κολομβιανοί πέθαναν χωρίς να λάβουν χρήματα. Ταΐζονται δύο φορές την ημέρα. Είναι πάντα το ίδιο: σούπα για μεσημεριανό, κοτόπουλο ή χοιρινό για βραδινό.

«Δεν θα συνιστούσα σε κανένα μέλος της οικογένειας ή φίλο να ενταχθεί στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. εδώ δεν σε εκτιμούν και κανείς δεν σε ευχαριστεί», συνόψισε ο Ζαράτε Αρντίλα.

 

Ι.Ζ.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου