Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Και τα ζώα ψηφίζουν !

 

Αθήνα, 17-02-2024



Μια δικαιότερη Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζώα είναι μια δικαιότερη Ευρωπαϊκή Ένωση για όλους.

Στα πρόθυρα και των προσεχών ευρωεκλογών 2024, 12 ιταλικές φιλοζωικές οργανώσεις εμβέλειας προσχώρησαν στην πανευρωπαϊκή καμπάνια «Vote for Animals» - του Eurogroup for Animals - και συνέταξαν ένα αυστηρό μανιφέστο «10 προγραμματικών σημείων «για τα ζώα», το οποίο προωθούν σε κόμματα και υποψηφίους ευρωβουλευτές ζητώντας τους να δεσμευτούν για την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, ικανών να διασφαλίσουν την αύξηση της προστασίας των δικαιωμάτων και της ευζωίας των ζώων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ακρογωνιαίων λίθων μιας σύγχρονης κοινωνίας πολιτών.
 
Το μανιφέστο των «10 προγραμματικών σημείων «για τα ζώα» έχει ως εξής :
 
1. Κατάργηση των κλουβιών στα εκτροφεία. Ο υποψήφιος δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την προοδευτική κατάργηση των κλουβιών στα εκτροφεία, σύμφωνα με το αίτημα της Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών «End The Cage» και θα λάβει την ανάλογη θέση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των οργάνων της Ένωσης.
2. Μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την ευζωία των ζώων. Ο υποψήφιος δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την φιλόδοξη μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με τα πλέον υψηλά στάνταρντ για όλα τα είδη των παραγωγικών ζώων.
3. Απαγόρευση μεταφοράς ζώων, για αναπαραγωγή και σφαγή, σε μεγάλες αποστάσεις. Ο υποψήφιος δεσμεύεται ότι θα ζητήσει να συμπεριληφθεί στη νέα πρόταση του Κανονισμού της Επιτροπής η απαγόρευση της μεταφοράς ζώων για αναπαραγωγή και σφαγή σε μεγάλες αποστάσεις. Παρόμοια, δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για να αποτρέψει τη μεταφορά εγκύων και μη απογαλακτισμένων ζώων, σεβόμενος την ευαλωτότητά και την ψυχοσωματική τους ισορροπία και ότι θα δραστηριοποιηθεί για την απαγόρευση της εξαγωγής ζώντων ζώων σε χώρες εκτός ΕΕ.
4. Χορτοφαγική Μετάβαση. Ο υποψήφιος δεσμεύεται ότι αποδέχεται μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Χορτοφαγικής Μετάβασης, υποστηρίζοντας τη φυτική παραγωγή, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας ευζωίας ζώων και τα ζωικά προϊόντα κυτταρικής γεωργίας.
5. Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οικονομική ενίσχυση της προοδευτικής μετατροπής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Ο υποψήφιος δεσμεύεται ότι θα δραστηριοποιηθεί για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέσω της υιοθέτησης κατάλληλων νομοθετικών και οικονομικών εργαλείων και για την μετατροπή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε βιώσιμες μορφές επιχείρησης, με απαρχή την κατάργηση των κλουβιών και τη μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων. Καλείται να δεσμευθεί επίσης, ότι θα δραστηριοποιηθεί για την εφαρμογή μιας εμπορικής πολιτικής σύμφωνα με την οποία τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν στάνταρντ ευζωίας των ζώων ίδια ή υψηλότερα με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
6. Απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα. Ο υποψήφιος δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για την απαγόρευση κάθε τύπου δοκιμής καλλυντικών σε ζώα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που πέτυχε η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «Save Cruelty – Free Cosmetics».
7. Προστασία της Άγριας Φύσης και υποστήριξη των Κέντρων Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Ο υποψήφιος δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για την υιοθέτηση της περίφημης «θετικής λίστας» σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και για την απαγόρευση του εμπορίου και της κατοχής εξωτικών ζώων.

8. Απαγόρευση παραγωγής και εμπορίου γούνας. Ο υποψήφιος δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για την απαγόρευση εκτροφής γουνοφόρων και το εμπόριο προϊόντων υλοποιημένων με γούνα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
9. Καταπολέμηση του φαινόμενου των αδέσποτων και της εγκατάλειψης σκύλων και γατών. Ο υποψήφιος δεσμεύεται να δραστηριοποιηθεί ώστε η νέα κανονιστική πρόταση της Επιτροπής να συμπεριλάβει την υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής καταπολέμησης του φαινόμενου των αδέσποτων και πρόληψης της εγκατάλειψης σκύλων και γατών, με αυστηροποίηση των σχετικών ποινών και διασφάλιση της σίγουρης εφαρμογής τους για τις ήδη διαπιστωμένες περιπτώσεις.
10. Ορισμός του Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ως υπεύθυνου για την προστασία των ζώων. Ο υποψήφιος δεσμεύεται να δραστηριοποιηθεί ώστε να οριστεί ως υπεύθυνος για την προστασία των ζώων ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και να θεσμοθετηθεί, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία Επιτροπή Προστασίας των Ζώων.
 
«Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι ευκαιρία για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ευζωίας των ζώων», υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι 12 οργανώσεις. «Έως σήμερα, κόμματα και πολίτες έχουν ζητήσει επανειλημμένα μία νέα νομοθεσία για την προστασία των ζώων. Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών των τελευταίων ετών δείχνουν ξεκάθαρα μια στροφή ως προς το παρελθόν : με τις εκστρατείες End The Cage Age, Fur Free Europe and Save Cruelty-Free Cosmetics, οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας, με την υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας, ερευνητών και ειδικών του τομέα της υγείας των ζώων, τόνισαν την ανάγκη να μην υποβάλλονται τα ζώα σε βάσανο και ταλαιπωρία… Ως εκ τούτου, τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, όπως η ασφάλεια, η εργασία, η μετανάστευση, η υγεία, οι δημόσιες δαπάνες, το σχολείο, η έρευνα, η οικογένεια, η και η νομιμότητα, θα πρέπει να προβληθούν στο πεδίο της θεματικής της προστασίας των ζώων. Μια δικαιότερη Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζώα είναι μια δικαιότερη Ευρωπαϊκή Ένωση για όλους.»
 
* Οι οργανώσεις συντάκτες του μανιφέστου είναι οι Animal Equality Italia, Animalisti Italiani, Animal Law Italia, CIWF Italia, ENPA, Essere Animali, LAC, LAV, LEIDAA, LNDC Animal Protection, OIPA και Save the Dogs and Other Animals

Πληρ. : 697 291 1008

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
DT_OS_H_OIKOLOGIKH_SYMMAXIA_GIA_TO_MANIFESTO_10_PROGRAMMATIKON_SHMEION_GIA_TA_ZOA.docx

ΕΙΚΟΝΕΣ
εικ.1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου