Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

 

Τόσο "πράσινη" είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας στη χώρα μας που χρειάζεται να εξαντλήσει και την τελευταία σταγόνα από τις πηγές της Πίνδου, να γκρεμίσει και τις πιο απόρθητες μέχρι τώρα βουνοκορφές, να κόψει και τα εναπομείναντα δέντρα της, να καλύψει τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φωτοβολταικά σε κάμπους και βουνοπλαγιές.
Καταρχήν πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Άρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε (εκτός από τη μείωση της σπατάλης ενέργειας, όσο αυτό είναι δυνατόν) είναι κατ’ ελάχιστο να καταρτίσουμε ένα σωστό χωροταξικό,  λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ επίπτωση των πηγών ενέργειας σε ένα τόπο καθώς και μία δίκαιη κατανομή των έργων ΑΠΕ/ΒΑΠΕ ανά την επικράτεια.
Οπότε φτάνουμε στο ερώτημα: ποιο ενεργειακό μείγμα είναι το λιγότερο βλαβερό για το περιβάλλον, την υγεία μας και την πρωτογενή παραγωγή;
Στην πραγματικότητα  βλέπουμε ότι κατά πάσα πιθανότατα οι στόχοι για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μας μέχρι το 2050 θα επιτευχθούν, πλην όμως η χώρα περιβαλλοντικά θα καταστραφεί (ή τουλάχιστον στη μορφή που την ξέρουμε σήμερα).
Η αλόγιστη επέκταση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)/ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές ΑΠΕ) χωρίς προσεκτικά σχεδιασμένο χωροταξικό και προοπτική βιωσιμότητας,  χωρίς να υπολογίζονται οι ενεργειακές μας ανάγκες τώρα και για την επόμενη τριακονταετία τουλάχιστον, η απουσία ολοκληρωμένου πλάνου για την εξοικονόμηση ενέργειας και η εντελώς άδικη οικονομική επιβάρυνση όλων των καταναλωτών φανερώνουν τουλάχιστον προχειρότητα ή (ακόμα χειρότερα) την έλλειψη πλάνου (και αυτή είναι μία καλοπροαίρετη ανάλυση).
 Αναμένεται τουλάχιστον 30% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ όταν ήδη πληρώνουμε την ακριβότερη κιλοβατώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά η "πράσινη" ενεργειακή μετάβαση είναι πολύ ακριβή υπόθεση.
Συγκεκριμένα για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2021 (βλ. σελίδα ΡΑΕ): 33 Μικρά Υδροηλεκτρικά (ΜΥΗ) στον Άραχθο και στο Λούρο συνολικής ισχύος 36,69 MW, φωτοβολταϊκά στεριάς ισχύος  270 MW και ανεμογεννήτριες στο Ξηροβούνι Άρτας συνολικής ισχύος 134,45 MW.

 Για το Λάκμο (Περιστέρι Τζουμέρκων) υπάρχει ήδη άδεια (2013) για αιολικό πάρκο αποτελούμενο από 32 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 27,2 MW, ενώ αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 50 MW. Οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες σύγχρονης τεχνολογίας, όπως διατείνεται η αρμόδια εταιρεία (ABO WIND), θα τοποθετηθούν εντός περιοχής Natura 2000 (Ζώνη ΙΙΙ και ΙV του Εθνικού πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων) και σε υψόμετρο άνω των 1400 μέτρων, έως και άνω των 2000 μέτρων. Στο Λάκμο θα κατασκευαστεί επίσης και ένας υποσταθμός υψηλής τάσης 15KV του ΑΔΜΗΕ.
Τέλος, εκκρεμεί αίτηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για 103 MW πλωτών φωτοβολταϊκών  στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου.
Αθροιστικά μιλάμε για 456,69 MW (ή 0,457GW).
Πολλά από αυτά τα έργα βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη μινι-δράση των Βρυσούλων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Άρτα με το γεφύρι της Πλάκας, στο ύψος της Ροδαυγής, τον Αύγουστο του 2021.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου